Wytłumaczenia pojęć w prostym routerze

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Wytłumaczenia pojęć w prostym routerze

Post autor: Artur_prezes »

Ponownie proszę doświadczonych forumowiczów o radę. Mam sobie router firmy EDIMAX (jakakolwiek ona jest :)) wszystko działa idealnie laptopy łączą się połączenie jest super stabolne. Daję wam 3 screeny z panelu sterowania moim routerem. Prosze was o wytłumaczenie co i jak z tym.
Oto zdjęcia (troszkę mam już przerobione te ustawienia, ale to ważne nie jest ja potrzebuję dowiedzieć się co znaczą poszczególne pojęcia i co one dają):

To strona główna panelu sterowania routerem:
Obrazek

To strona z ustawieniami - interesuje mnie parę pojęć, a mianowicie na zdjęciu poniżej tam gdzie pisze "Mode: AP" są do wyboru oprócz AP także: Station Ad-hoc, station infrastructure, AP Bridge Point to point, AP Bridge Point to multi point, AP Brigde WD5 i Universal Repeater, :
Obrazek

Trzecie i ostatnie zdjęcie przedstawia ustawienia zaawansowane - jak je najlepiej ustawić i co daje każde z nich:

Obrazek

Zdjęcia nie pokazują całego panelu, ale nie zmieściło się do przeglądarki - pokazałem te najistotniejsze.

Chciałbym dowiedzieć się o tym wszystkim co pokazuje z instrukcji obsługi ale niestety ogranicza sie ona do pokazania jak się zalogować na router i jak ustawić podstawową sieć WLAN bez zabezpieczeń.
CLEARW'RE
Broadband
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Wytłumaczenia pojęć w prostym routerze

Post autor: zDaleKi »

Post dotyczy routera zatem przenoszę na "radiówkę".
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Artur_prezes pisze:Prosze was o wytłumaczenie co i jak z tym.
Nie bardzo rozumiem pytanie. Chcesz wiedziec do czego sluzy po kolei wszystko?
Artur_prezes pisze:To strona główna panelu sterowania routerem:
To jest strona statusu, czyli zbiorcze informacje na temat podstawowej konfiguracji i aktualengo stanu sprzetu :) Nie bardzo jest co tlumaczyc :)
Artur_prezes pisze:To strona z ustawieniami - interesuje mnie parę pojęć, a mianowicie na zdjęciu poniżej tam gdzie pisze "Mode: AP" są do wyboru oprócz AP także: Station Ad-hoc, station infrastructure, AP Bridge Point to point, AP Bridge Point to multi point, AP Brigde WD5 i Universal Repeater, :
Tu masz ladnie opisane rozne tryby http://manual.airlive.com/multimode.pdf
Artur_prezes pisze:Trzecie i ostatnie zdjęcie przedstawia ustawienia zaawansowane - jak je najlepiej ustawić i co daje każde z nich:
authenticatin type: bez zabezpieczen/klucz wspoldzielony/automatycznie
fragment threshold: maksymalna wielkosc pakietu zanim zostanie podzielony
rts threshold: max rozmiar pakietu dla ktorego nie zostanie uzyty algorytm rts (zapobiegania kolizji)
beacon interval: co ile AP wysyla w swiat (nie do konkretnego klienta) informacje o sobie
data rate: chyba jasne
preabmle type: dlugosc sygnalu startowego (przed transmisja danych), short dla nowych urzadzen, long dla starszych
broadcast ESSID: rozsylanie ESSID (czyli rozszerzonego SSID, jak np. masz siec zlozona z wielu punktow dostepowych i klient moze sie podlaczyc do roznych segmentow, taki roaming)
IAPP: protokol obslugujacy roaming
802.11g protection: przyznam sie ze nie wiem do czego sie to odnosi

Wiec jak widac, w zasadzie chyba lepiej zostawic w spokoju te ustawienia. :)
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Artur_prezes »

Odświerzam temat mam tylko jeszcze 2 pytania o router interesuja mnie 2 ustawienia bo tylko nie rozumiem tych dwóch a mianowicie pierwsze:
Obrazek

co do tego to mam pytanko do daje funkcja DHCP na enabled ? bo poźniej pola poniżej można wypełnić i zastanawiam się co i jak z tym :D.

Drugie:
Obrazek

Elipsa zaznaczyłem pewien obszar prosze kogoś o odpowiedź jaki parametr jest najlepszy i co on w ogóle daje.

PS: Ktoś się może zastanawiać po co mi to wszystko, więc po pierwsze dość nudno niekiedy jest w dni wolne, po drugie fajnie wiedzieć toszkę więcej nież przeciętny zjadacz chleba, a po trzecie to może to komus pomoże w przyszłości na forum,albo ja będę mógł komuś pomóc. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Beacon Interval napisalem wyzej :)

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) -> poczytaj tutaj KLIK

W skrocie jest to protokol, dzieki ktoremu komputer po podlaczeniu do sieci moze pobrac z serwera DHCP dane konfiguracji potrzebne do dzialania w danej sieci (adresy IP: swoj, bramy, serwerow DNS, maski podsieci, wartosc MTU z tych najwazniejszych). Ulatwia to podlaczenie sie np. do roznych sieci na uczelni czy w domu, nie trzeba tworzyc dwoch profilow czy konfigurowac recznie za kazdym razem jak zmienimy siec.
ODPOWIEDZ