axikkk pisze:Wczoraj zamontowałem ZTE 258K na najwyższym punkcie dachu tak, że jestem w stanie zobaczyć BTS z którym się łączy. I tu się mocno zdziwiłem, bo gdy leżał sobie na stole schowany, za całym domem (dom parter + piętro + poddasze) to miałem prędkości wyższe niż teraz gdy jest zamontowany w taki sposób .
Trochę marnie to dla mnie na tym dachu wygląda.
1. Bardzo wysokie poziomy sygnałów na tym dachu, mogące przeciążać modem. Do tego trafiaą się znaczne różnice w poziomach sygnałów dla obu polaryzacji.
2. Słabe parametry jakościowe sygnałów SINR, CNR, RSRQ jak na tę odległość od masztu. Do tego bardzo duże różnice dla obu polaryzacji. Czyli duży poziom zakłóceń od innych masztów wygląda, że jest.
3, Przy modemie w domu zapewne miał lepsze parametry jakościowe i mniejsze poziomy sygnałów, mając w efekcie możliwość uzyskiwania lepszych prędkości. Po prostu ściany tłumią sugnały odbierane oraz mogą przysłaniać i dodatkowo wytłumiać sygnały zakłócające.
I to wszystko powoduje, że modem na dachu ma małe szanse na osiąganie wysokich prędkości. Niezależnie od wydajności masztu.
axikkk pisze:Dlatego bardzo proszę o pomoc co mogę jeszcze poprawić.
1. Znaleźć dla modemu inną lokalizację aby zmniejszyć mu poziomy sygnałów z masztu z którym się łaczy oraz wytłunić na ile się da sygnały od madsztów zakłócających.
2. Spróbować zmiany ustawienia anteny (modemu).
Odkręcasz go stopniowo po kilka stopni, najpierw w lewo, potem w prawo i patrzysz, jak ustawiają się parametry jakościowe - SINR / CNR / RSRQ. Szukasz ustawienia na max warośći oraz kontrolujesz speedtest. Po kilka pomiarów na każde ustawienie. Kontrolujesz też, czy jesteś cały czas na tym samym maszcie.
Odkręcenie anteny może być bardzo duże. Czasami trzeba prawie do 90 stopni - u ciebie może i nawet więcej, bo masz wysokie poziomy z masztu.
axikkk pisze:Ku mojemu większemu zdziwieniu na B818, który stoi na 1piętrze, na parapecie (nie mam okna w strone BTS) uzyskuje podobne prędkości.
Bo ma pewnie niezłe parametry jakościowe sygnałów, a maszt pewnie ma za to silne przeciążenie użytkownikami.