postanowiłem ostatnio pobawić się w zmianę operatora internetu. Dotychczas cały czas miałem Neostradę (orange vdsl) poprzez kabel, natomiast prędkość 25-30 Mb/s rozłożona na średnio 7-10 urządzeń działa trochę mozolnie, jak na dzisiejsze czasy. Ale do rzeczy.
Zakupiłem internet w T-Mobile unlimited 5G, prędkości były bardzo dobre - w dzień 120-150 Mb/s, w nocy 140-180 Mb/s.
Uzytkowałem go, dopóki nie wyświetliła mi się reklama PLAY'a z netboxem, również bez limitu. Wziąłem więc na testy PLAY, ponieważ nadajnik jest bliżej niż t-mobile, prędkości lekko wzrosły - 150-200 Mb/s w dzień oraz 200-250 Mb/s w nocy.
Natomiast tak jak w T-mobile miałem 4 kreski zasięgu na 5, tak w PLAY mam ich tylko 3, pomimo, iż nadajnik jest bliżej.
BTS T-mobile był oddalony ode mnie 2.2km, podczas gdy PLAY jest 1.42km. Teren raczej równy, miejscowość Kamionka (pow. Lubartowski), okolice ulicy Wesołej. Czy jest jakaś szansa na poprawienie zasięgu, lub zwiększenie prędkości?
Antena zew. to Nokia FastMile 5G Receiver, model 5G14-B. Router wewnętrzny - Nokia Beacon 2. Prędkość mierzona przy uzyciu wifi 5g, telefon na routerze. Nie mam niestety możliwości podłączenia go kablem na chwilę obecną, a dopóki nie znajdę optymalnego umiejscowienia anteny nie chciałbym raczej bawić się w kupno kabli.
Antena jest przymocowana do rynny, na wysokości górnej krawędzi okna na 1-wszym piętrze, kierunek idealnie na wprost nadajnika. Próbowałem dać ją na strych, około metra wyżej, natomiast prędkości były takie same lub wolniejsze, w zależności od ułożenia.
Poniżej załączam zdjęcie zasięgu wraz z podstawowym info oraz fotki umiejscowienia anteny. Z tego co widziałem PLAY nie ma już w ofercie tej Nokii, zastąpił ją ZTE MC7010 + MF18A.