Mig25 pisze:Router Huawei B315S-22 (Modyfikowany SW z agregacja pasm)
To router cat.4. w QAM64, więc do pracy na jednym paśmie może być. Jeśli na maszcie jest dostępne QAM256 to na 315 możesz mieć o około 30% mniejsze prędkości od maksymalnie możliwych. Da się z tym żyć.
wioras pisze:Pasmo pracy to 1800MHz i pod takie pasmo zakupiłem wymienione wyżej anteny plus router z agregacją pasma tak aby na sztywno łączyć się tylko na tej częstotliwości.
W takim przypadku, kiedy będzie wykorzystywane tylko jedno pasmo, najlepsze rezultaty osiągnąć można zwykle na dedkowanych do tego pasma antenach. Czyli u Ciebie optymalne powinny być anteny na pasmo 1800.
Tajfun2 to antena jak antena, tyle, że szerokopasmowa (800....2600), więc siłą rzeczy ma słabsze parametry od dedykowanej na pasmo 1800. Ale działać powinny.
Jak długie są kable od anten i gdzie masz te anteny zamocowane (dach, ściana, balkon...?
Polaryzacja anten powinna być taka, jaką stosuje twój operator: H/V lub ±45º. Ale nawet przy nieustawieniu prawidłowej plaryzacji powinny dawać radę, choć osiągane prędkości moga być mniejsze od potencjalnie możlych do osiągnięcia.
wioras pisze:Musze przyznać, że czuje się mega zaskoczony ponieważ anteny które są podłączone prawidłowo (tak mi się przynajmniej wydaje) i skierowane w kierunku nadajników dają dużo gorsze wyniki niż te mikro anteny dawane do routera w zestawie.
Nie może Ci się wydawać, że anteny są prawidłowo zainstalowane i ustawione. Ty MUSISZ mieć PEWNOŚĆ. Inaczej może być właśnie tak jak masz.
Ogólnie, anteny ustawia się na max wskazań SINR / poziomów. Ale, najważniejszy jest SINR. W trudnych warunkach, anteny mogą się ustawiać odkręcone nawet do kilkudziesięciu stopni od kierunku na maszt.
wioras pisze:To co zauważyłem i wydaje mi się, że jest tutaj kluczowe to parametr SINR.
Tak, i masz z tym problem. Dla osiągania maksymalnych prędkości potrzebne są zwykle SINR-y powyżej 10...15dB dla takiego routera, jak twój.
Niezależnie, poziomy sygnałów też są przy niskie, bo RSRP powinny być przynajmniej w okolicach tych minus dziewięćdziesięciu kilku.
wioras pisze: i skierowane w kierunku nadajników dają dużo gorsze wyniki niż te mikro anteny dawane do routera w zestawie.
Może tak być. I bywa. Ale, przede wszystkim jak robisz porówmniania, to dla wszystkich opcji powinieneś:
1. mieć połączenie z tym samym sektorem masztu, czyli parametr "
eNB/cell" powinien być identyczny
2. Router powinien być do prób na antenach wewnętrznych ustawiony koło anten zewnętrznych
3. jak podłączasz jedną antenę zewnętrzną, to prędkość z definicji dzieli się może przez dwa.
wioras pisze:Czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać zagadkę co robie nie tak? Gdzie mogę szukać przyczyny, co spróbować zrobić aby poprawić wydajność zewnętrznych anten?
W takich sytuacjach główną i decydującą przyczyną niskich wartości SINR są zwykle zakłócenia pochodzące od emisjii innych BTS-ów. I u Ciebie dokładnie tak to wygląda. Ba, możliwe nawet. że jesteś lokowany pomiędzy zasięgami z dwu sektów swojego BTS-a, co również może przyczyniać się do pogorszenia sytuacji.
W takich przypadkach pomaga zwykle tylko zmiana lokalizacji anten (o ile to możliwe), tak by osłonić je w jak najwiekszym stopniu od wpływu innych BTS-ów, bardzo precyzyjne ustawienie anten na max SINR-a oraz, w twoim przypadku, może pomogłaby wymiana anteny na dedykowaną pod pasmo 1800. TAka antena jest mniej wrażliwa na emisje z innych kierunków niż z maszt z którym łączy się router.
Ale miej świadomość, że wszystkie takie zabiegi mogą pomóc w niewielkim stopniu, bo czasami lokalizacja jest tak wredna, że nie sposób nic zrobić. Ale prbować zawsze warto.