Rozbudowa sieci WIFI w domu (2 poziomy)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Rozbudowa sieci WIFI w domu (2 poziomy)
Witam,
będę wdzięczny za poradę, ponieważ jestem trochę zielony w temacie.
A więc:
Internet światłowodowy INEA 1Gb/s, światłowód doprowadzony do garażu, tam ich modem ZTE ZXHN H298Q.
Dom 2 poziomy, od tego ZTE mam pociągnięte w ścianach 2 kable, skrętki (1x salon dół, 1x góra hol).
Jak to najlepiej rozwiązać, żeby była 1 sieć w całym domu (2x repeater na kabel ? Jaki ?)
Czy lepiej zrobić 2 nowe routery 1Gb/s i zrobić 2 nowe sieci ?
Czytałem o tym mesh lecz nie wiem czy to w moim wypadku się sprawdzi z tym routerem ZTE ?
Będę wdzięczny za poradę.
Pozdrawiam
będę wdzięczny za poradę, ponieważ jestem trochę zielony w temacie.
A więc:
Internet światłowodowy INEA 1Gb/s, światłowód doprowadzony do garażu, tam ich modem ZTE ZXHN H298Q.
Dom 2 poziomy, od tego ZTE mam pociągnięte w ścianach 2 kable, skrętki (1x salon dół, 1x góra hol).
Jak to najlepiej rozwiązać, żeby była 1 sieć w całym domu (2x repeater na kabel ? Jaki ?)
Czytałem o tym mesh lecz nie wiem czy to w moim wypadku się sprawdzi z tym routerem ZTE ?
Będę wdzięczny za poradę.
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Rozbudowa sieci WIFI w domu (2 poziomy)
ZTE potraktuj tylko jako przejście ze światłowodu na ethernet, dokup Netgear RBR50 i 2 satelity RBS50 które podłączysz kablem ethernet do RBR50. Będzie jedna sieć w domu i gigabit wszędzie w kablu i szybkie WiFi.
Nie pomagam na PW!
To nie jest modem lecz ruter.Jarek525allegro pisze:tam ich modem ZTE ZXHN H298Q
Ponieważ masz już skrętki na oba poziomy to najrozsądniejszej byłoby postawić na każdym poziomie po AP (Access Point) do rozsiewania wifi po domu plus ewentualnie pozostawić wifi w ZTE do zasilania w wifi garażu. To jest rozwiązanie, które powinno zapewnić duże prędkości na obu poziomach, bo przy jednym AP najczęściej kondygnacja wyżej / niżej nie ma już dobrych pokryć sygnałami wifi i tam z prędkościami (i czasami wręcz z zasięgiem) bywa różnie. W sumie to taż zależy od wymagań i potrzeb.Jarek525allegro pisze:Jak to najlepiej rozwiązać, żeby była 1 sieć w całym domu (2x repeater na kabel ? Jaki ?)
Jeśli użyłbyś AP systemowych, wtedy mógłbyś mieć też szybkie i płynne przełączanie pomiędzy AP przy przemieszczaniu się mobilka. To w zasadzie już standard w obecnych czasach. Można mieć system realizujący pełny "fast roaming" czyli szybkie przełączanie na bazie ogólnego standardu, albo system producencki, realizujący płynne przełączanie zrealizowane wg pomysłu firmy. W zasadzie bez różnicy dla przeciętnego zjadacza chleba, bo i w jednym i w drugim przypadku mogą być problemy z wybranymi mobilkami. Ale w ogólności to działa i jest cool

Jako AP można użyć dedykowanych urządzeń (Access Point), albo użyć routery przestawione w tryb AP (WAŻNE!!!) albo zastosować system MESH, ale właśnie w trybie AP. Wybór jest duży, możliwości podobne. Czasami decyduje ilość portów LAN w AP, czasami standard (wifi5/wifi6) czy ilość MIMO. Co kto potrzebuje.
Mając skrętki nie myśl o repeaterach.
MESH jest zawsze osobnym, zakniętym systemem danego producenta, aczkolwiek przy pracy w trybie AP (o ile MESH ma taką opcję) powinny móc pracować z każdym ruterem.Jarek525allegro pisze:Czytałem o tym mesh lecz nie wiem czy to w moim wypadku się sprawdzi z tym routerem ZTE ?
Żebyś miał świadomość - MESH to rozprowadzenie sygnałów wifi poprzez łączenie satelit MESH po wifi lub w mixie wifi + LAN. Jeśli satelity łączone są skrętkami to już są to praktyczne zwykłe systemowe AP.
I jeszcze jedno - w sieci powinien być tylko jeden NAT / DHCP, inaczej robią się problemy w różnych okolicznościach. Jeśli więc chciałbyś postawić system MESH z rozprowadzeniem po wifi - ZTE powinien być wtedy przestawiony w tryb "bridge". Przy skorzystaniu z systemu MESH jako AP - trzeba się upewnić, że MESH w takiej konfiguracji nie realizuje dodatkowego DHCP.
No to niestety wypadałoby łyknąć sporą dawkę wiedzy, bo zanurzasz się w trudnych tematach, w których trzeba podejmować wiele decyzji co i jak wykonać. Przedsmak skomplikowania tematu już ci podałemJarek525allegro pisze:będę wdzięczny za poradę, ponieważ jestem trochę zielony w temacie.

Więc, albo łykasz wiedzę i sam sobie wymyślać co z tym fantem zrobić, aby było najoptymalniej dla Ciebie, albo łykasz to, co ci na forum sprzedadzą.
-
Dziękuje za odpowiedzi 
Zainteresowała mnie sprawa z tymi Acess pointami (2 sztuki). Czyli jeśli kupił bym dwie sztuki takich AP, podłączył
bezpośrednio z routera ZTE, to czy będę miał jedną sieć, czy będą to 3 sieci do których muszę się osobno zalogować ?
(w tym wypadku garaż ZTE, salon AP, hol AP)
Jeszcze jakbym mógł prosić o polecenie jakiegoś konkretnego sprzętu będę wdzięczny

Zainteresowała mnie sprawa z tymi Acess pointami (2 sztuki). Czyli jeśli kupił bym dwie sztuki takich AP, podłączył
bezpośrednio z routera ZTE, to czy będę miał jedną sieć, czy będą to 3 sieci do których muszę się osobno zalogować ?
Jeszcze jakbym mógł prosić o polecenie jakiegoś konkretnego sprzętu będę wdzięczny

O ile kojarzę, ZTE nie ma wsparcia w MESH. Więc masz trzy opcje:Jarek525allegro pisze:Zainteresowała mnie sprawa z tymi Acess pointami (2 sztuki). Czyli jeśli kupił bym dwie sztuki takich AP, podłączył
1. ZTE + dwa AP systemowe realizujące roaming między sobą. Wtedy roaming będzie tylko pomiędzy AP. Przełączenie między AP i ZTE oczywiście nastąpi, ale bez płynności.
2. ZTE + trzy AP systemowe. ZTE z wyłączoną siecią wifi, za to przy nim trzeci AP. Wtedy masz szybki roaming w całym domu.
W obu przypadkach masz jedną sieć w domu (DHCP z ZTE). W opcji 1. można dać takie same SSID i kodowania na ZTE i AP.
3. Masz jeszcze opcję "wypas" czyli zastosowanie własnego routera, jeśli możliwości ZTE byłyby dla ciebie za słabe. Wtedy za ZTE własny router plus systemowe AP albo system MESH pracujący w trybie AP. W drugim poście masz przykład.
Z klasy popularnej na rynku masz przykładowo Tp-Linki czy Asusy, wysoka półka to np. ubiqiuty. Przy stosowaniu MESH w trybie AP trzeba się upewnić, czy dany system jest w trybie "bridge", czyli bez DHCP. Bo jeśli nie, ZTE powinien być w trybie "bridge:, o ile jest to możliwe.Jarek525allegro pisze:Jeszcze jakbym mógł prosić o polecenie jakiegoś konkretnego sprzętu będę wdzięczny
Jeszcze taka uwaga praktyczna - max zasięgów i prędkości potrafi silnie zależeć od lokalizacji AP i zakłóceń w pomieszczeniach. AP powinno mieć dookoła siebie max czystą przestrzeń, najlepszy montaż zwykle to sufit lub ściana. Ubiquity są tu w czołówce, tylko ceny obecnie zabijają.
-
Witam,
Podepnę się pod temat żeby nie zaśmiecać forum bo też mam podobną sytuację.
Światłowód + ZTEF680 do centrali na I piętrze. Tam switch 24 porty i do każdego pomieszczenia w domu 2xLAN. ZTE daje dwie sieci 2,4 + 5 zasięg lekko słaby ale że to jest na piętrze na razie może zostać.
Na parterze do LAN podłączony Huawei B315 (pozostałości po LTE Orange przed erą światłowowu) i jego chciałbym zmienić bo adresuje mi WIFI i LAN z innej puli a chciałbym mieć wszystko w jednej więc realnie mam dwie sieci WiFI w domu, jedną z ZTE drugą z Huawei. Do tego Huawei podłączone są urządzenia jak dekoder oraz TV po LAN, chciałbym też drukarkę sieciową ale że adresuje mi z innej puli to komputer nie wykrywa.
Pytanie 1. Czy ten Huawei można (możliwe że ja nie potrafię) skonfigurować tak żeby klonował sieć z ZTE i adresował urządzenia z tej samej puli adresów.
Pytanie 2. Jeżeli Huawei do wyrzucenia to co kupić żeby LAN i Wifi było z tej głównej sieci od ZTE.
Dziękuję za pomoc.
Podepnę się pod temat żeby nie zaśmiecać forum bo też mam podobną sytuację.
Światłowód + ZTEF680 do centrali na I piętrze. Tam switch 24 porty i do każdego pomieszczenia w domu 2xLAN. ZTE daje dwie sieci 2,4 + 5 zasięg lekko słaby ale że to jest na piętrze na razie może zostać.
Na parterze do LAN podłączony Huawei B315 (pozostałości po LTE Orange przed erą światłowowu) i jego chciałbym zmienić bo adresuje mi WIFI i LAN z innej puli a chciałbym mieć wszystko w jednej więc realnie mam dwie sieci WiFI w domu, jedną z ZTE drugą z Huawei. Do tego Huawei podłączone są urządzenia jak dekoder oraz TV po LAN, chciałbym też drukarkę sieciową ale że adresuje mi z innej puli to komputer nie wykrywa.
Pytanie 1. Czy ten Huawei można (możliwe że ja nie potrafię) skonfigurować tak żeby klonował sieć z ZTE i adresował urządzenia z tej samej puli adresów.
Pytanie 2. Jeżeli Huawei do wyrzucenia to co kupić żeby LAN i Wifi było z tej głównej sieci od ZTE.
Dziękuję za pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Klonował nie będzie, trzeba wyłączyć DHCP po stronie LAN w Huawei, kabel wpiąć w port LAN i już adresy powinien nadawać ZTE, WiFi można dowolnie skonfigurować (nazwa, hasło, lepiej na inne niż z ZTE).
Nie pomagam na PW!
-
Tak teraz mam, osobna nazwa WiFi, hasło itd...tylko że urządzenia nie widzą się w sieci. ZTE adresuje 192.168.8.xxx a Huawei 192.168.9.xxx bez znaczenia LAN czy Wifi. Jak wejdę w ZTE i sprawdzę urządzenia LAN to widzę Huawei z adresem 8.xxx ale on u siebie adresuje 9.xxx. Wychodzi że ZTE jest dostawcą łącza dla Huawei i w domu są dwie niezależne sieci LAN i Wifi.wojteks pisze:Klonował nie będzie, trzeba wyłączyć DHCP po stronie LAN w Huawei, kabel wpiąć w port LAN i już adresy powinien nadawać ZTE, WiFi można dowolnie skonfigurować (nazwa, hasło, lepiej na inne niż z ZTE).
Czym ewentualnie zastąpić Huawei?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przeczytaj poprzedni post ze zrozumieniem i zrób/skonfiguruj co w nim napisane.
Nie pomagam na PW!
-
W ustawieniach LAN (Ethernet) mam tylko możliwość rodzaju połączenia:wojteks pisze:Przeczytaj poprzedni post ze zrozumieniem i zrób/skonfiguruj co w nim napisane.
automatyczny / PPPoE + Dynamiczny IP / PPPoE / Dynamiczny IP / Statyczny IP / Tylko sieć LAN.
Nie mam opcji zarządzania DHCP. To jest tylko w ustawieniach WLAN, tam mogę wyłączyć DHCP, ustawić początkowy adres IP, ustawić zakres IP w puli DHCP.
Tam są 4 porty, 1-3 LAN 4 LAN/WAN, powinienem wpiąć w 1-3?
Sorry ale jestem kompletnym laikiem w tej nomenklaturze

- wojteks
- *** Administrator ***
To są ustawienia WAN, tu może być cokolwiek, najlepiej Dynamiczny IP.Mich4l_78 pisze:W ustawieniach LAN (Ethernet) mam tylko możliwość rodzaju połączenia:
automatyczny / PPPoE + Dynamiczny IP / PPPoE / Dynamiczny IP / Statyczny IP / Tylko sieć LAN.
To są ustawienia LAN i tu ustaw co opisałem. IP ustaw z tej samej sieci co rozdaje główny router ale spoza zakresu DHCP, będzie tylko do zarządzania B315.Mich4l_78 pisze:To jest tylko w ustawieniach WLAN, tam mogę wyłączyć DHCP, ustawić początkowy adres IP, ustawić zakres IP w puli DHCP.
Tak, kabel wepnij w 1-3, WAN ma być pusty.Mich4l_78 pisze:Tam są 4 porty, 1-3 LAN 4 LAN/WAN, powinienem wpiąć w 1-3?
Nie pomagam na PW!
-
Ustawiłem dynamiczny.wojteks pisze:To są ustawienia WAN, tu może być cokolwiek, najlepiej Dynamiczny IP.Mich4l_78 pisze:W ustawieniach LAN (Ethernet) mam tylko możliwość rodzaju połączenia:
Kabel wpiąłem do LAN 1 w ZTE widzę urządzenie w połączeniach LAN ale nie mogę się do niego zalogować po IP.wojteks pisze:To są ustawienia LAN i tu ustaw co opisałem. IP ustaw z tej samej sieci co rozdaje główny router ale spoza zakresu DHCP, będzie tylko do zarządzania B315.Mich4l_78 pisze:To jest tylko w ustawieniach WLAN, tam mogę wyłączyć DHCP, ustawić początkowy adres IP, ustawić zakres IP w puli DHCP.Tak, kabel wepnij w 1-3, WAN ma być pusty.Mich4l_78 pisze:Tam są 4 porty, 1-3 LAN 4 LAN/WAN, powinienem wpiąć w 1-3?
ZTE ma DHCP od 100-255, w Huawei ustawiłem xxx.8.99 widzę że Huawei urządzenia WiFi adresuje już 8.xxx ale bez dostępu do internetu, dziwne.
Co jeszcze może nie grać?
-
Nie mogę edytować poprzedniego posta, cofam co napisałem wcześniej, Huawei nie adresuje z puli 8.xxx ma zupełnie inny początek 162.254. skąd, nie mam pojęcia.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie IP ma Huawei do zarządzania?
Nie znam B315, ale z normalnymi routerami to działa jak opisywałem wcześniej, coś gdzieś musiałeś jeszcze źle ustawić.
Podawaj pełne IP w styli 192.168.8.22 i maska 255.255.255.0 powiedzmy, pokaż obrazki z ustawień B315
Nie znam B315, ale z normalnymi routerami to działa jak opisywałem wcześniej, coś gdzieś musiałeś jeszcze źle ustawić.
Podawaj pełne IP w styli 192.168.8.22 i maska 255.255.255.0 powiedzmy, pokaż obrazki z ustawień B315
Nie pomagam na PW!
-
Zresetowałem ustawienia Huawei do fabrycznych, podłączyłem na razie tylko do WAN, ustawienia wyglądają następującowojteks pisze:Jakie IP ma Huawei do zarządzania?
https://imgur.com/a/nJGm9WF
Teraz jak to poustawiać ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ostatni obrazek:
1. Ustawiasz IP na 192.168.8.2
2. Serwer DHCP - zaznaczasz Wyłącz
3. "Zastosuj"
Kabel podpinasz do portu LAN (WAN pusty) i tyle. Powinno działać. Od teraz do zarządzania B315 będzie IP 192.168.8.2.
3. "Zastosuj"
Kabel podpinasz do portu LAN (WAN pusty) i tyle. Powinno działać. Od teraz do zarządzania B315 będzie IP 192.168.8.2.
Nie pomagam na PW!
-
Zrobiłem jak pisałeś, IP ustawione teraz mogę zarządzać Huawei z komputera podłączonego po LAN do ZTE. Urządzenia łączą sie po LAN i WIfi, IP oczywiście trzeba wpisać ręcznie (DHCP wyłączone), mają dostęp do internetu. Trochę upierdliwie będzie dodawanie każdego urządzenia po Wifi Ręcznie ale działa, dziękuję bardzo.wojteks pisze:Ostatni obrazek:
3. "Zastosuj"

- wojteks
- *** Administrator ***
Urządzenia podłączone kablem i po WiFi z B315 powinny dostać IP z DHCP ZTE.
Nie pomagam na PW!
-
Na to liczyłem ale jednak nie, trzeba ręcznie dodawać. Możliwe że jeszcze w ZTE trzeba coś grzebnąć ale za bardzo nie mam pomysłu.
Trzeba się jednak pozbyć Huawei i zastąpić to czymś sensownym.
Trzeba się jednak pozbyć Huawei i zastąpić to czymś sensownym.
-
Może to głupie ale podobno nie ma głupich pytań to zapytam, a gdyby w B315 włączyć DHCP i zrobić adresowanie z puli 200-250 a na ZTE zmienić z obecnych 100-250 na 100-199?wojteks pisze:Urządzenia podłączone kablem i po WiFi z B315 powinny dostać IP z DHCP ZTE.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie zadziała bo B315 rozda adres swój jako adres bramy.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Dlaczego nie użyć "Tylko sieć LAN" ?Mich4l_78 pisze:...
W ustawieniach LAN (Ethernet) mam tylko możliwość rodzaju połączenia: