Internet mobilny od Plusa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet mobilny od Plusa
Witam,
Jakiś czas temu przeprowadziłem się z dużego miasta do Prusic (pod Wrocławiem). Niestety nie ma tu dobrego operatora internetu kablowego, bo ten od orange to jakaś porażka. Stad został mi internet mobilny. Nie znam się za bardzo na tej technologii, bo do tej pory uważałem ze jedyne dobre rozwiązanie to kabel. Potrzebuje pomocy żeby nie wtopić jak z orange na dwa lata. Dodam ze chciałbym oprócz internetu mieć tez telewizje i komórki wiadomo. Podobno w mojej okolicy jest nawet 5G właśnie z plusa dlatego rozważam tego operatora. Według sieci przekaźnik jest na tyle blisko ze nie potrzebna jest antena zewnętrzna. Teraz pytanie czy modem oferowany przez plusa jest coś wart czy lepiej kupić coś innego. Będę wdzięczny za wszelka pomoc.
Jakiś czas temu przeprowadziłem się z dużego miasta do Prusic (pod Wrocławiem). Niestety nie ma tu dobrego operatora internetu kablowego, bo ten od orange to jakaś porażka. Stad został mi internet mobilny. Nie znam się za bardzo na tej technologii, bo do tej pory uważałem ze jedyne dobre rozwiązanie to kabel. Potrzebuje pomocy żeby nie wtopić jak z orange na dwa lata. Dodam ze chciałbym oprócz internetu mieć tez telewizje i komórki wiadomo. Podobno w mojej okolicy jest nawet 5G właśnie z plusa dlatego rozważam tego operatora. Według sieci przekaźnik jest na tyle blisko ze nie potrzebna jest antena zewnętrzna. Teraz pytanie czy modem oferowany przez plusa jest coś wart czy lepiej kupić coś innego. Będę wdzięczny za wszelka pomoc.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Internet mobilny od Plusa
Teoretycznie w Prusicach jest 5G ale co z tego skoro w Plusie są limity a Ty chcesz usługę telewizyjną i Internet....brałbym pod uwagę TMobile z ofertą na nielimitowany Internet domowy LTE + np. Polsat Box Go do oglądania TV z ich dekoderem 4K....niestety TMobile nie sprzedaje usługi Magenta DOM czyli TV jak nie masz światłowodu od nich dlatego usługę OTT (czyli TV przez Internet) musisz brać np. od Polsatu
-
- Guru bezprzewodowy
Czysto wirtualna mapa zasięgu 5G Plusa pokazuje go nawet 4 km od BTS-a na kościele w Prusicach. Dlatego najlepiej to sprawdzić w realu czy masz zasięg 5G2600 wewnatrz domu, na 2600MHz zasięg indoor na sensownych parametrach sygnału to do 1-1,5 km od BTS-a w zalezności od warunków terenowych, przy większych odległóściach konieczna antena zew. na 2600MHz lub CPE 5g. Plus nie posiada w ofercie sprzętu spełniajacego takie założenia, ogólnie brak routerów 5G ze złaczami anten zew. , sa CPE 5g ale nie w ofercie Plusa.
Jak masz daleko do BTS-a Plusa na kościele?
Jak masz daleko do BTS-a Plusa na kościele?
-
500m, mieszkam tuż przy rynku. Nie musi być internet 5g, myślę że LTE wystarczy (chociaż się na tym nie znam). Co do telewizji to myślałem o tej z talerza nie internetowej ze względu na limity internetu.
Ostatnio zmieniony 2022-10-05, 13:35 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Niestety jeżeli chodzi i T-Mobile to pod moim adresem usługa internetu domowego jest niemożliwa za słabe warunki nie zapewnia jakości połączenia. Rozmawiałem dzisiaj z konsultantem. Jakieś inne sugestie?
-
Sprawdziłem na mapie do jednego kościoła mam 150m a do drugiego 250m (te 500m było na oko podane)
-
To do wyboru masz Play albo Plus z limitami skoro TMobile twierdzi, że nie jesteś w zasięgu Internetu domowego LTE z BTS z Krościny Małej (BTS koło domu Sołtysa)
Plus jaki jest każdy widzi, zwłaszcza po kupnie go przez Cellnex od Solorza
słabo w niego inwestują...w kwestii Play najlepiej ci na pewno doradzi @matek451
Plus zachęca tym 5G bez limitu ale on jest bez limitu w pierwszym roku więc to niezła lipa...może z czasem coś się zmieni w ofercie, masz nad czym się zastanowić bo z dużym prawdopodobieństwem jesteś w zasięgu 5G z Plusa w domu ale masz też zasięg Play
w Twoim przypadku sprawdź po prostu kto ma większe limity, Play czy Plus i porównaj cenę bo limit szybko się wyczerpują jak się ogląda wszelkie vod w 4K czy zaciąga aktualizacje gier
Plus jaki jest każdy widzi, zwłaszcza po kupnie go przez Cellnex od Solorza

Plus zachęca tym 5G bez limitu ale on jest bez limitu w pierwszym roku więc to niezła lipa...może z czasem coś się zmieni w ofercie, masz nad czym się zastanowić bo z dużym prawdopodobieństwem jesteś w zasięgu 5G z Plusa w domu ale masz też zasięg Play

w Twoim przypadku sprawdź po prostu kto ma większe limity, Play czy Plus i porównaj cenę bo limit szybko się wyczerpują jak się ogląda wszelkie vod w 4K czy zaciąga aktualizacje gier

Ostatnio zmieniony 2022-10-05, 18:05 przez pawel_b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A kwestia sprzętu (modem) warto brać od sieci czy lepiej kupić coś niezależnego?
-
w Play dostaniesz lepszy sprzęt na start dla LTE i generalnie nie musisz inwestować w nic lepszego tylko ci się rozłoży w opłatach, dla 5G chyba też większy wybór sprzętu w Play, jakbyś brał usługę z Plusa to pewnie musiałbyś zainwestować w lepszy sprzęt jak w Play to łatwiej coś dobrać i rozłożyć koszty na raty ale musisz też spojrzeć na limity i doładowania u obu operatorów
-
Wygląda, że plus ma lepszą ofertę od playa. Szczególnie jak się bierze klika usług od nich. Ale nadal nie wiem jaki router wybrać. Chodzi o stacjonarna wersję, Nie musi być z oferty plusa.
-
- Guru bezprzewodowy
Plus 500GB to koszt 100zł/m-c, Play tani nie jest ale 500GB za 75 zł/m-c. Porównujemy usługę samodzielną a nie te wymuszone pakiety jak w SD Plusa. Do tego koszt sprzętu, OPPO 5G w ratach 1400 zł, jakiś wynalazek 5G za 1600 zl. Play sprzęt do PLAY od 1000 zł za Huawei 5G czy MC801a, 1200 ZŁ za OPPO i 1350 za Acera 5g
Plus mimo ze posiada jako jedyny dedykowane pasmo pod 5G nie ma w ofercie CPE 5g, W Play, MC7010 lub zestaw z Nokii.
Sprzętu do LTE nawet nie ma co porównywać, w Plusie kosmiczna cena za DWR-961e1 500 zł, szajs wart ze 150 zł, tak samo za MR600 czy stary MF286r i do tego 900 zł za wynalazek IDU-ODU300. Play dużo taniej , B628-333 np. za 550 zł , B535-232 za 350 zł tak samo jak MR600, do tego w ofercie B535-333 w tej cenie.
Oferta w SD , znam wielu klientów CP/Plusa którzy do dziś przeklinają dzień w którym pobrali kilka usług od Zygmunta, uwiązani na lata z LTE działajacym po kilka Mb/s.
W Plusie na dziś biorac pod uwagę samodzielny zakup sprzętu do LTE korzysta się z pre-paidów Plusha i setek GB za grosze, tak samo jak w Play.
Jeśli ma być 5G to trzeba mieć świadomość ze mapa zasięgu jest czysto wirtualna, korzystać na routerach 5G tylko jak mieszkamy w pobliżu BTS-a. Przy większych dystansach 5G na kiepskich parametrach sygnału na 2600MHz niedostępne lub działa gorzej niż LTE konkurencji.
Nie podpisuje się oferty w ciemno, najpierw testy tego 5G/LTE z Plusa a takze Play, podstawą jest jak działa internet tych operatorów u ciebie.
Zakup sprzętu do Plusa oczywiście z wolnego rynku, dużo taniej niż od Zygmunta który od lat doi swoich wyznawców aż miło.
Plus mimo ze posiada jako jedyny dedykowane pasmo pod 5G nie ma w ofercie CPE 5g, W Play, MC7010 lub zestaw z Nokii.
Sprzętu do LTE nawet nie ma co porównywać, w Plusie kosmiczna cena za DWR-961e1 500 zł, szajs wart ze 150 zł, tak samo za MR600 czy stary MF286r i do tego 900 zł za wynalazek IDU-ODU300. Play dużo taniej , B628-333 np. za 550 zł , B535-232 za 350 zł tak samo jak MR600, do tego w ofercie B535-333 w tej cenie.
Oferta w SD , znam wielu klientów CP/Plusa którzy do dziś przeklinają dzień w którym pobrali kilka usług od Zygmunta, uwiązani na lata z LTE działajacym po kilka Mb/s.
W Plusie na dziś biorac pod uwagę samodzielny zakup sprzętu do LTE korzysta się z pre-paidów Plusha i setek GB za grosze, tak samo jak w Play.
Jeśli ma być 5G to trzeba mieć świadomość ze mapa zasięgu jest czysto wirtualna, korzystać na routerach 5G tylko jak mieszkamy w pobliżu BTS-a. Przy większych dystansach 5G na kiepskich parametrach sygnału na 2600MHz niedostępne lub działa gorzej niż LTE konkurencji.
Nie podpisuje się oferty w ciemno, najpierw testy tego 5G/LTE z Plusa a takze Play, podstawą jest jak działa internet tych operatorów u ciebie.
Zakup sprzętu do Plusa oczywiście z wolnego rynku, dużo taniej niż od Zygmunta który od lat doi swoich wyznawców aż miło.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na pewno musisz sprawdzić jak dział u ciebie plus. Jeśli ujdzie dla twoich potrzeb, a możesz skorzystać z oferty firmowej u doradcy plusa, to już oferta wygląda wcale nie tak żle. A nawet lepiej jak w pleyu i u innych .
Przede wszystkim dostaniesz sprzęt w abonamencie po staremu nie jak wszyscy dają w ratach dodatkowych.
Jak potrzebujesz ok 500 Gb na miesiąc. To za cenę abonamentu 86 zł brutto dostaniesz MC801a w kwocie 1 zł na własność bez żadnych dodatkowych rat.
Jak wystarczy ci 400 Gb to abonament wynosi 61 zł br. i MC 801 jest już za 199 zł netto. Bez żadnych rat dodatkowych dodam ponownie. Na własność można go sprzedać od razu . Nie jest własnością plusa przez czas umowy 24 miesiące.
Po skończeniu pakietu prędkość spada do 1 mbita do nowego okresu.
Dodatkowo jest pakiet 200Gb noc za darmo co miesiąc.
Jeden minus to dziala tylko w LTE jeśli chcesz zużyć pakiety na 5G to niestety dodatkowa opłata 8 zł brutto co miesiąc. Można tą usługę w każdej chwili włączać i wyłąćać do woli.
Przede wszystkim dostaniesz sprzęt w abonamencie po staremu nie jak wszyscy dają w ratach dodatkowych.
Jak potrzebujesz ok 500 Gb na miesiąc. To za cenę abonamentu 86 zł brutto dostaniesz MC801a w kwocie 1 zł na własność bez żadnych dodatkowych rat.
Jak wystarczy ci 400 Gb to abonament wynosi 61 zł br. i MC 801 jest już za 199 zł netto. Bez żadnych rat dodatkowych dodam ponownie. Na własność można go sprzedać od razu . Nie jest własnością plusa przez czas umowy 24 miesiące.
Po skończeniu pakietu prędkość spada do 1 mbita do nowego okresu.
Dodatkowo jest pakiet 200Gb noc za darmo co miesiąc.
Jeden minus to dziala tylko w LTE jeśli chcesz zużyć pakiety na 5G to niestety dodatkowa opłata 8 zł brutto co miesiąc. Można tą usługę w każdej chwili włączać i wyłąćać do woli.
-
Jak wyglądają opcje tych prepaidów od plusa, bo po wiem że o tym nie słyszałem. Testów nie robiłem fakt, ale moja żona ma telefon w pley u internet w domu jest kiepski (nie wiem gdzie jest BTS). Plusza miałem jak przeprowadziłem się do Prusic i nie było problemu z internetem jak u żony. Zmieniłem bo chciałem mieć internet stacjonarny i wtopiłem z Orange (zestaw z telewizją i numerem komórkowym). Niestety internet kiepski i do tego często rozłączający się router
-
Da się te testy wykonać na telefonie? Bo nie mam żadnego modemu na kartę. Jeżeli można to mogę o linka jak to zrobić? Przy czym 5g nie zbadam bo nie mam takiego telefonu. Zresztą jak patrzę na ceny routerów 5g to wątpię żebym w to wchodził.
-
- Guru bezprzewodowy
Test na telefonie z kartami PLAY, Plusa , i screeny z aplikacji NetMonster na Android i speedtest to podstawa. Test w domu a potem na zewnatrz , aplikacja https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US
-

na zewnątrz

Widzę ze pozostanie mi zostać na internecie od orange kablowym bo mam w ok. 45Mbps. Tylko muszę coś wykombinować żeby router przestał się resetować. Może ktoś ma pomysł co może być powodem. Raz router był wymieniany. Po jednym ze zgłoszeń na 2 miesiące się poprawiło ale potem wróciło do normy.
-
https://zapodaj.net/caf9c5504469c.png.html
https://zapodaj.net/6077735514b0f.png.html
na zewnątrz
https://zapodaj.net/b0da989bc4862.png.html
https://zapodaj.net/4835e96d979fa.png.html
https://zapodaj.net/1cd7fb5d93782.jpg.html
https://zapodaj.net/16aa5ad1f3a05.jpg.html
Widzę ze pozostanie mi zostać na internecie od orange kablowym bo mam w ok. 45Mbps. Tylko muszę coś wykombinować żeby router przestał się resetować. Może ktoś ma pomysł co może być powodem. Raz router był wymieniany. Po jednym ze zgłoszeń na 2 miesiące się poprawiło ale potem wróciło do normy.
https://zapodaj.net/6077735514b0f.png.html
na zewnątrz
https://zapodaj.net/b0da989bc4862.png.html
https://zapodaj.net/4835e96d979fa.png.html
https://zapodaj.net/1cd7fb5d93782.jpg.html
https://zapodaj.net/16aa5ad1f3a05.jpg.html
-
Resetowanie routera to może być problem z zasilaczem lub inny z zasilaniem skoro już był wymieniany, router sam z siebie bez przyczyny się nie restartuje
-
W necie piszą zwykle o przegrzewaniu się routera lub zasilacza (wymieniałem router razem z zasilaczem). Mnie zastanawia jedynie fakt, ze raz po interwencji na infolinii przez 2 miesiące się nie zresetował ani razu. A normalnie nie ma dnia żeby się nie zresetował a bywają momenty ze potrafi kilka razy pod rzad. Dziwne to trochę. Ale obecnie widzę ze nie ma sensu inwestować w nic innego bo to może okazać się gorszy internet lub nie wiele lepszy przy dużych kosztach (router + antena).
-
jeśli router zamknąłeś w szafce to wszystko jest możliwe, router stojący na zewnątrz nie powinien się przegrzewać....co to za router konkretnie?lopuch pisze:W necie piszą zwykle o przegrzewaniu się routera lub zasilacza (wymieniałem router razem z zasilaczem). Mnie zastanawia jedynie fakt, ze raz po interwencji na infolinii przez 2 miesiące się nie zresetował ani razu. A normalnie nie ma dnia żeby się nie zresetował a bywają momenty ze potrafi kilka razy pod rzad. Dziwne to trochę. Ale obecnie widzę ze nie ma sensu inwestować w nic innego bo to może okazać się gorszy internet lub nie wiele lepszy przy dużych kosztach (router + antena).