Jak podłączyć TP linka aby wzmacniał sygnał
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Jak podłączyć TP linka aby wzmacniał sygnał
Jak podłączyć TP linka aby wzmacniał sygnał z WF 830.Kombinuje wg. tej porady
https://www.youtube.com/watch?v=AaLsO1JQwLM
i niestety albo brak internetu albo nie mogę się połączyć.Nawet próbowałem z tą samą nazwą sieci i też lipa.Gdzie włącza się DHCP w WF830?
Chciałbym mieć jeden router na dole jako AP a na piętrze mam główny WF830 i maja pracować w jednej sieci po wifi.
https://www.youtube.com/watch?v=AaLsO1JQwLM
i niestety albo brak internetu albo nie mogę się połączyć.Nawet próbowałem z tą samą nazwą sieci i też lipa.Gdzie włącza się DHCP w WF830?
Chciałbym mieć jeden router na dole jako AP a na piętrze mam główny WF830 i maja pracować w jednej sieci po wifi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jak podłączyć TP linka aby wzmacniał sygnał
Jakiego Tp-Linka?
Nazwy sieci będą bez znaczenia. WF830 ma włączone DHCP i w jego konfiguracji nic nie zmieniasz, podłączasz kabel do LAN WF830 i do LAN Tp-Linka (WAN pusty), wyłączasz w nim DHCP po stronie LAN i już powinno działać (nazwa sieci WiFi bez znaczenia większego).
Nazwy sieci będą bez znaczenia. WF830 ma włączone DHCP i w jego konfiguracji nic nie zmieniasz, podłączasz kabel do LAN WF830 i do LAN Tp-Linka (WAN pusty), wyłączasz w nim DHCP po stronie LAN i już powinno działać (nazwa sieci WiFi bez znaczenia większego).
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
ogarnąłem już , działa po wifi ( 2 piętra) ale dzięki za pomoc. Nie wiem czy to miało znaczenie ale Tp-link nie chciał współgrać z WF830 chyba z powodu różnych zabezpieczeń "WPA" na urządzeniach.wojteks pisze:Jakiego Tp-Linka?
-
- Stały użytkownik forum
Mam pytanko jeszcze .
WF830 rozsyła sygnał po Wi-Fi na I piętrze. Na pół piętrze stoi TP-link N600 ( pobiera sygnał z WF830) i przekazuje po Wi-Fi sygnał na parter, ale Tp link ucina już 50% przepustowości. Czy da się coś z tym zrobić bezprzewodowo ? Jakoś to bardzo mi aż tak nie przeszkadza ale ..
WF830 rozsyła sygnał po Wi-Fi na I piętrze. Na pół piętrze stoi TP-link N600 ( pobiera sygnał z WF830) i przekazuje po Wi-Fi sygnał na parter, ale Tp link ucina już 50% przepustowości. Czy da się coś z tym zrobić bezprzewodowo ? Jakoś to bardzo mi aż tak nie przeszkadza ale ..
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A której sieci WiFi używasz do lączenia się z WF830? Duży spadek predkosci może wynikać ze spadku siły sygnału wifi, albo niedopasowania parametrów WiFi po obu stronach (np. szerokość pasma) itderni80 pisze:Mam pytanko jeszcze .
- wojteks
- *** Administrator ***
Masz repeater, ucinanie prędkości jest normalne w takim przypadku, połącz WF830 i N600 kablem.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
po wifi nic się nie da zrobić? czy AP działa tylko po kablu?wojteks pisze:Masz repeater, ucinanie prędkości jest normalne w takim przypadku, połącz WF830 i N600 kablem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Musiałbyś mieć 2 urządzenia AP Client (odbiera WiFi w WF830) i drugi AP (nadaje WiFi tam gdzie N600). Taniej będzie kabel ethernet położyć.
Nie pomagam na PW!
-
Po kablu zawsze będzie najszybciej ale ten To Link ma trochę możliwości ustawien, nożna j że względu na odległość połączyc repeater z routerem na 2.4Ghz a klientów podłączać do repeatera na 5Ghz ale najszybciej byłoby odwrotnie czyli na 5Ghz połączyć repeaterbz routerem a klientów na 2.4Ghz tyle że wszystko zależy od odległości, oczywiście spróbuj wycisnąć maksymalne szerokości pasma pomiędzy routerem a repeaterem WiFierni80 pisze:po wifi nic się nie da zrobić? czy AP działa tylko po kablu?wojteks pisze:Masz repeater, ucinanie prędkości jest normalne w takim przypadku, połącz WF830 i N600 kablem.
-
- Stały użytkownik forum
Ogólnie odległość nie jest duża ok.15m ale jest wysokość poziomów, a nie będę wiercił otworów w suficie. Ogólnie zasięg sieci na 5.0GHz mam full tylko po Wi-fi ucina prędkości o ok. 50%. ( średnio jest 70Mb/s a powinno być 140 Mb/s jak z głównego routera.).Schody mam drewniane więc też nie bardzo jest jak pociągnąć kabel. Jeśli już to wyjście na górny balkon otworem który już jest z anteny zew.i kablem po zew. i wejście otworem w ścianie na parterze do domu.
Jeszcze jedno pytanie - ODU/IDU ma w standardzie 10m, a przy 30-40m będzie problem?
Jeszcze jedno pytanie - ODU/IDU ma w standardzie 10m, a przy 30-40m będzie problem?
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyli jednak da się kablem połączyć, kabel ethernet może mieć do 100m.
Zasilanie PoE do ODU spokojnie może być dłuższe niż 10m chociaż przy ponad 50m obawiałbym się o stabilność zasilania.
Zasilanie PoE do ODU spokojnie może być dłuższe niż 10m chociaż przy ponad 50m obawiałbym się o stabilność zasilania.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
jeszcze jest opcja kominem wentylacyjnym , w pionie pasuje idealnie, jakoś teraz wpadłem na towojteks pisze:Czyli jednak da się kablem połączyć, kabel ethernet może mieć do 100m.
.......

-
- Guru bezprzewodowy
LBR20 jako router MESH na jeden poziom i do niego satelita RBS50/40/20 na dół spięte po WiFi na backhaul 5GHz i po sprawie. U mnie w takiej konfiguracji do Play na LBR20 300Mb/s i tyle samo z satelity.
A co do zasilania WF830/MF258k to byłbym ostrozny z długością kabla do zasilania, w moich testach 25-30m dawało radę ale dalej były problemy.
A co do zasilania WF830/MF258k to byłbym ostrozny z długością kabla do zasilania, w moich testach 25-30m dawało radę ale dalej były problemy.
-
- Guru bezprzewodowy
Tak , już widzę 300Mbit/s z satelity...
Ten backhaul to zwykła druga karta wifi , 887Mbit/s , z żadną większą mocą nadawania ( jak to kiedyś sugerowałeś) . Na takim czymś trudno o stabilne 300Mbit/s z jednego metra , a co dopiero przez strop...
A jeszcze może klientem przez wifi podłączonym do satelity chcesz to osiągnąć
Ten backhaul to zwykła druga karta wifi , 887Mbit/s , z żadną większą mocą nadawania ( jak to kiedyś sugerowałeś) . Na takim czymś trudno o stabilne 300Mbit/s z jednego metra , a co dopiero przez strop...
A jeszcze może klientem przez wifi podłączonym do satelity chcesz to osiągnąć

-
- Guru bezprzewodowy
Nie musisz wierzyć nie mój problem, nie masz nie korzystasz. Kup i sam przetestuj bo póki co to wypisujesz mega bzdury na temat MESH. LBR20 z RBS50, backhaul po WiFi na 5GHz, Odległość 12m między nimi, po drodze 3 ściany.
Test na LBR20 https://www.speedtest.net/my-result/a/8791477978
A potem z RBS50 https://www.speedtest.net/my-result/a/8791484066
Test na LBR20 https://www.speedtest.net/my-result/a/8791477978
A potem z RBS50 https://www.speedtest.net/my-result/a/8791484066
-
- Guru bezprzewodowy
Nikt poważny z mesha nie korzysta , także to ty masz problem ,jeśli to masz 
Jak sam widzisz , 300Mbit/s nie ma.
Przed chwilą testowałem połączenie z 1m na IPQ4019 po wifi , ipref3 pokazuje 360Mbit/s średnia. Nawet nie patrzę co będzie za ścianą.

Jak sam widzisz , 300Mbit/s nie ma.
Przed chwilą testowałem połączenie z 1m na IPQ4019 po wifi , ipref3 pokazuje 360Mbit/s średnia. Nawet nie patrzę co będzie za ścianą.
-
- Guru bezprzewodowy
Ja nie mam żadnego problemu z MESH Netgeara, po prostu postanowiłem kiedyś zrobić test aby samemu przekonać się jak to działa i tyle. Wyniki przerosły moje oczekiwania, byłem sceptykiem, testowane z różnymi satelitami, na LBR20 czy RBR50, w różnych konfiguracjach i warunkach.
Na tej podstawie nie widzę powodów aby nie podzielić się tymi wynikami z innymi użytkownikami Forum, i tyle.
Ocena wyników należy do czytających, no i 300Mb/s przepycha swobodnie.
LBR20 https://www.speedtest.net/my-result/a/8791663311
RBS50 https://www.speedtest.net/my-result/a/8791667771
Dla poprawy sygnału LTE tym razem LBR20 wystawiony na parapet za okno a RBS50 bez zmian lokalizacji. Pogorszenie warunków na WiFi nie wpłynęło negatywnie na prędkość z satelity.
Na tej podstawie nie widzę powodów aby nie podzielić się tymi wynikami z innymi użytkownikami Forum, i tyle.
Ocena wyników należy do czytających, no i 300Mb/s przepycha swobodnie.
LBR20 https://www.speedtest.net/my-result/a/8791663311
RBS50 https://www.speedtest.net/my-result/a/8791667771
Dla poprawy sygnału LTE tym razem LBR20 wystawiony na parapet za okno a RBS50 bez zmian lokalizacji. Pogorszenie warunków na WiFi nie wpłynęło negatywnie na prędkość z satelity.
-
- Guru bezprzewodowy
To wepnij w LBR20 po LANie jeden komp z klientem iperf3 , w satelitę drugi z serverem i zmierz prędkość .
I tak wyjdzie , że tyle kasy a 3x wolniej od kabla za 10PLN.
I tak wyjdzie , że tyle kasy a 3x wolniej od kabla za 10PLN.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak podłączyć TP linka aby wzmacniał sygnałMO
Ale ja nie neguję połaczenia satelit po Ethernet a jedynie pokazuję ze w przypadku gdy ktoś nie ma mozliwośći takiego spięcia satelit MESH może to zrealizować za pomocą dedykowanego backhaul na 5GHz i osiągnąć dobre prędkości.
Testy wykonane oczywiście klientem po WiFi , telefon z odpowiednią kartą WiFi AC.
Testy wykonane oczywiście klientem po WiFi , telefon z odpowiednią kartą WiFi AC.
-
- Guru bezprzewodowy
Słowo klucz : "dobre prędkośći" ... dla jednego to jest dobra , a przyjdzie światłowód 1Gb i dlaczego jej nie ma ,a przecież jest MESH
i to od Netgeara za dobre tysiące...
Poza tym to jest ciągle bezprzewodowo , więc jednemu działa lepiej , drugiemu gorzej.

Poza tym to jest ciągle bezprzewodowo , więc jednemu działa lepiej , drugiemu gorzej.
-
Słowo klucz to „co komu potrzebne”, ja mam mesh z backhaul przez PLC, prędkości z satelity 200mbps na starej instalacji elektrycznej (na trójżyłowej miałbym pewnie bez problemu 300mbps bo zestawia dwa równoległe kanały transmisji) w miejscu gdzie potrzebuję większych prędkości mam gigabit z kablówki, wiadomo że nic nie zastąpi kabla ethernet ale nie zawsze są możliwości, mesh z dedykowanym backhaul 5Ghz rozwiązuje problem przepustowości ale większość osób w Polsce korzysta z dwupasmowego i nie zdaje sobie sprawy z różnicy jaką daje dedykowany kanał…również tej cenowej 
Ja akurat świadomie wybrałem PLC bo od lat interesowała mnie ta technologia i przeszedłem przez wszystkie możliwe standardy…gdyby nie PLC brałbym mesh z dedykowanym backhaul na 5ghz

Ja akurat świadomie wybrałem PLC bo od lat interesowała mnie ta technologia i przeszedłem przez wszystkie możliwe standardy…gdyby nie PLC brałbym mesh z dedykowanym backhaul na 5ghz
-
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście każdy ma prawo wyboru, wszystko zalezy od wymagań, potrzeb, funduszu oraz warunków lokalnych. Ja tylko pokazałem ze dobry MESH z dedykowanym backhaul na WiFi daje radę, spokojnie przepycham 350Mb/s u siebie. Testowłem też RBR50 +2xRBS50 z AC3000 w trudnych warunkach, duzy dystans i podobnie zadnych problemów z osiagami na satelitach, do RBR50 podpięty MC7010 w bridge z kartą Play.
Używany zestaw RBR50+RBS50 kupiłem za około 500 . Jeśli ktoś ma juz router LTE to ustawia go w bridge, jako modem a za sieć odpowiad mu zestaw Netgeara, czy drogo , dla mnie nie.
Używany zestaw RBR50+RBS50 kupiłem za około 500 . Jeśli ktoś ma juz router LTE to ustawia go w bridge, jako modem a za sieć odpowiad mu zestaw Netgeara, czy drogo , dla mnie nie.
-
takie porównanie prędkości systemów mesh dualband i triband, testowane a nie datasheet 
dla standardu AC i AX, https://dongknows.com/best-wi-fi-6-mesh-systems/
a tu dla starszych systemów Wifi 5 https://dongknows.com/best-wi-fi-5-mesh-systems/

dla standardu AC i AX, https://dongknows.com/best-wi-fi-6-mesh-systems/
a tu dla starszych systemów Wifi 5 https://dongknows.com/best-wi-fi-5-mesh-systems/
-
- Stały użytkownik forum
Już była wyznaczona trasa kominem wentylacyjnym ale, ten mój router TP link WDR 3500 ma porty LAN 10/100Mb/s a Ja na samym Wi-fi osiągam 90Mb/s więc bez zmiany urządzenia niewiele mi to da.erni80 pisze:jeszcze jest opcja kominem wentylacyjnym , w pionie pasuje idealnie, jakoś teraz wpadłem na towojteks pisze:Czyli jednak da się kablem połączyć, kabel ethernet może mieć do 100m.
.......![]()
. Łatwo nie będzie ale jakiś to pomysł jest
-
- Stały użytkownik forum
Zaszły pewne zmiany i zrobiłem zamianę urządzeń.wojteks pisze:Musiałbyś mieć 2 urządzenia AP Client (odbiera WiFi w WF830) i drugi AP (nadaje WiFi tam gdzie N600). Taniej będzie kabel ethernet położyć.
Główny to WF830 po wifi rozsyła sygnał do TP-LINK Archer A8 ucinając przepustowść o 50%.
Wolne są 2 urządzenia - router TP-LINK N600 i repeter TP LINK RE200 - da się to zrobić jakoś po wi-fi aby prędkość nie była ucinana?
P.S.
Urządzenia dostałem gratis , więc czy jest sens i możliwość ich wykorzystania?
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Stały użytkownik forum
wojteks pisze:Nie, nie da się. Tylko kabel.

UTP kat.5 wystarczy czy kat.6 ? Prędkość max.250Mb/s , odległość ok.30-35m
- wojteks
- *** Administrator ***
Dobrej jakości cat.5 powinien wystarczyć, cat.6 też jest powszechnie dostępny.
Nie pomagam na PW!
-
pamiętaj że TPLink RE200 ma port FastEthernet 100Mbps a nie Gigabit 
wiec jak łączysz po kablu to ograniczeniem jest port 100mbps ...

wiec jak łączysz po kablu to ograniczeniem jest port 100mbps ...
-
- Początkujący użytkownik forum
Możesz AP ustawić jako ap-client, kablem podpiąć ten router i za pomocą niego rozsyłać wifierni80 pisze:Zaszły pewne zmiany i zrobiłem zamianę urządzeń.wojteks pisze:Musiałbyś mieć 2 urządzenia AP Client (odbiera WiFi w WF830) i drugi AP (nadaje WiFi tam gdzie N600). Taniej będzie kabel ethernet położyć.
Główny to WF830 po wifi rozsyła sygnał do TP-LINK Archer A8 ucinając przepustowść o 50%.
Wolne są 2 urządzenia - router TP-LINK N600 i repeter TP LINK RE200 - da się to zrobić jakoś po wi-fi aby prędkość nie była ucinana?
P.S.
Urządzenia dostałem gratis , więc czy jest sens i możliwość ich wykorzystania?