Jak sprawdzić kto zakłóca GSM?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Jak sprawdzić kto zakłóca GSM?
Cześć,
od wielu miesięcy w mojej lokalizacji często występuje problem z zasięgiem sieci t-mobile.
Za każdym razem t-mobile twierdzi, że problemem są zakłócenia infrastruktury "przez osobę, lub osoby korzystające z urządzeń telekomunikacyjnych bez naszej zgody nie posiadających stosownej homologacji, co powoduje degradację usług sieci komórkowej. Sprawa przekazana jest dodatkowo do odpowiednich instytucji zajmujących się tego typu sprawami, w tym do UKE"
Na zapytanie kto te zakłócenia powoduje zawsze zasłaniają się "RODO". Czy faktycznie tak jest nie wiem bo mam tylko ich deklaracje bez żadnych konkretów i dowodów.
Znacie prosty sposób na weryfikację czy i gdzie zlokalizowane są urządzenia powodujące zakłócenia sieci gsm?
od wielu miesięcy w mojej lokalizacji często występuje problem z zasięgiem sieci t-mobile.
Za każdym razem t-mobile twierdzi, że problemem są zakłócenia infrastruktury "przez osobę, lub osoby korzystające z urządzeń telekomunikacyjnych bez naszej zgody nie posiadających stosownej homologacji, co powoduje degradację usług sieci komórkowej. Sprawa przekazana jest dodatkowo do odpowiednich instytucji zajmujących się tego typu sprawami, w tym do UKE"
Na zapytanie kto te zakłócenia powoduje zawsze zasłaniają się "RODO". Czy faktycznie tak jest nie wiem bo mam tylko ich deklaracje bez żadnych konkretów i dowodów.
Znacie prosty sposób na weryfikację czy i gdzie zlokalizowane są urządzenia powodujące zakłócenia sieci gsm?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak sprawdzić kto zakłóca GSM?
Stara śpiewka T-mobile, usługa no limit degraduje nawet BTS-y z agregacja 4 pasm LTE a do tego nie brak lokalizacji gdzie jest gołe LTE800. Gdzie korzystasz z tego operatora i z której stacji bazowej NetWorks?
-
- Stały użytkownik forum
ID stacji: 25318
Bliżej mam stację Play o znacznie lepszych parametrach ale o dziwo jak testowałem to Internet z Play chodził bardzo słabo. W t-mobile działa to dobrze dopóki działa pomimo teoretycznie znacznie gorszych parametrów stacji ale od pewnego czasu coraz częściej zdarza się brak zasięgu lub w ogóle niemożliwy kontakt z tą stacją. W takiej sytuacji telefony całkiem tracą zasięg, router ma lepszą antenę więc łapie dalsze BTSy ale ledwie i Internet chodzi bardzo słabo.
Stanowisko t-mobile jest takie wyżej.
Jest możliwość zweryfikowania czy t-mobile mówi prawdę?
Mogę w sumie też spróbować napisać do UKE zapytanie czy takie zgłoszenie wpłynęło, może odpiszą.[/quote]
Bliżej mam stację Play o znacznie lepszych parametrach ale o dziwo jak testowałem to Internet z Play chodził bardzo słabo. W t-mobile działa to dobrze dopóki działa pomimo teoretycznie znacznie gorszych parametrów stacji ale od pewnego czasu coraz częściej zdarza się brak zasięgu lub w ogóle niemożliwy kontakt z tą stacją. W takiej sytuacji telefony całkiem tracą zasięg, router ma lepszą antenę więc łapie dalsze BTSy ale ledwie i Internet chodzi bardzo słabo.
Stanowisko t-mobile jest takie wyżej.
Jest możliwość zweryfikowania czy t-mobile mówi prawdę?
Mogę w sumie też spróbować napisać do UKE zapytanie czy takie zgłoszenie wpłynęło, może odpiszą.[/quote]
Ostatnio zmieniony 2022-11-19, 22:12 przez luz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
My tutaj ID stacji się nie posługujemy, czyli eNB i CID. Jak daleko jest ten BTS od ciebie, jak wyglada diagnostyka sygnału z niego, jaki masz router, antena zewnętrzna do niego, jak wyglada speedtest wieczorem?
-
- Stały użytkownik forum
Co te dane wniosą do tematu? Mnie interesuje czy da się zweryfikować prawdziwość stanowiska t-mobile.
To jest wykryć czy faktycznie w okolicy ktoś zakłóca połączenie.
To jest wykryć czy faktycznie w okolicy ktoś zakłóca połączenie.
-
- Guru bezprzewodowy
No to sobie pisz do T-mobile, UKE i Pana Boga, przy twoim podejściu niczego się nie dowiesz ani niczego T-mobile nie udowodnisz.
-
- Stały użytkownik forum
A w jaki sposób model routera, statystki prędkości albo odległość od BTSa mają mnie doprowadzić do miejsca które zakłóca BTSa?
Wg odległości i danych BTSa (które zresztą tu konsultowałem kiedyś) to najlepiej powinien działać Play w mojej lokalizacji a wg testów praktycznych najgorzej chociaż BTS play teoretycznie jest znacznie lepszy i położone wyjątkowo blisko (mniej niż 1km ode mnie).
T-mobile gdy nie ma awarii działa dobrze. Teraz mam np. ok 50Mbps download, 20Mpbs upload (wg umowy do 20/20), ping 54ms, jitter 7ms
Zasięg do BTS jest dobry, jak pojawia się awaria z tym BTSem w ogóle się nie łączy więc co mi da test zrobiony gdy działa dobrze?
Jakim cudem ma mnie to doprowadzić do informacji czy i gdzie coś zakłóca sygnał?
Chętnie się dowiem bo póki co to dyskusja wygląda jakbym zaprowadził auto na lakierowanie zderzaka a warsztat powiedział mi, że trzeba do silnika zajrzeć...
Chociaż w sumie mam pewien pomysł. Jeśli to jest kwestia zakłócenia to bardzo blisko BTSa powiniem się raczej podłączyć. Może więc warto jak wystąpi awaria wziąć telefon i podjechać pod samego BTSa i sprawdzić czy tam załapie połączenie?
Wg odległości i danych BTSa (które zresztą tu konsultowałem kiedyś) to najlepiej powinien działać Play w mojej lokalizacji a wg testów praktycznych najgorzej chociaż BTS play teoretycznie jest znacznie lepszy i położone wyjątkowo blisko (mniej niż 1km ode mnie).
T-mobile gdy nie ma awarii działa dobrze. Teraz mam np. ok 50Mbps download, 20Mpbs upload (wg umowy do 20/20), ping 54ms, jitter 7ms
Zasięg do BTS jest dobry, jak pojawia się awaria z tym BTSem w ogóle się nie łączy więc co mi da test zrobiony gdy działa dobrze?
Jakim cudem ma mnie to doprowadzić do informacji czy i gdzie coś zakłóca sygnał?
Chętnie się dowiem bo póki co to dyskusja wygląda jakbym zaprowadził auto na lakierowanie zderzaka a warsztat powiedział mi, że trzeba do silnika zajrzeć...
Chociaż w sumie mam pewien pomysł. Jeśli to jest kwestia zakłócenia to bardzo blisko BTSa powiniem się raczej podłączyć. Może więc warto jak wystąpi awaria wziąć telefon i podjechać pod samego BTSa i sprawdzić czy tam załapie połączenie?
-
- Guru bezprzewodowy
Ja już się wypowiedziałem, ty masz swoje pomysły. Chcesz weryfikować bajki operatora wg. swoich pomysłów to weryfikuj. No i skad masz informacje o awariach BTS-a, to nie psuje się co chwila. Testy o 1 w nocy bez znaczenia. Na BTS-ie hula wiatr a nie klienci.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bo może się okazać że żadnej awarii nie ma a router skacze po pasmach, technologiach i stacjach bazowych.luz pisze:A w jaki sposób model routera, statystki prędkości albo odległość od BTSa mają mnie doprowadzić do miejsca które zakłóca BTSa?
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Problemem kolegi jest to ze on łyka gadki operatora jak pelikan ryby i chce to sam weryfikować w jakiś swoisty sposób a nie znaleźć prawdziwe źródło swojego problemu i go rozwiązać i tym się różnimy.
-
- Stały użytkownik forum
Występują dwa rodzaje awarii:wojteks pisze:Bo może się okazać że żadnej awarii nie ma a router skacze po pasmach, technologiach i stacjach bazowych.luz pisze:A w jaki sposób model routera, statystki prędkości albo odległość od BTSa mają mnie doprowadzić do miejsca które zakłóca BTSa?
1. najbliższy BTS w ogóle nie jest dostępny dla żadnego z urządzeń (telefon, router etc.). Jakby zniknął z mapy. Sprawdzałem aplikacją NetMonster i po prostu go nie widać.
2. Urządzenia łączą się ale parametry połączenia są bardzo słabe.
W przypadku 2 zdarza się, że problem dotyczy wyłącznie LTE i po przepięciu na 3G Internet działa (ale nie zawsze, czasem problem dotyczy 3G i LTE).
Test połączenia obecnie:
https://ibb.co/9tsH358
W tym czasie działało kilka urządzeń a opcja packet loss wydaje się nie działać w tym teście poprawnie.
Jak puszczam pingi to nie gubi ich.
Router to Huawei B535-232.
Parametry połączenia:
CELL_ID
46602036
RSRQ
-12.0dB
RSRP
-93dBm
RSSI
-63dBm
SINR
12dB
Moc transmisji bezprzewodowej
PPusch:4dBm PPucch:-8dBm PSrs:0dBm PPrach:9dBm
MCS modulacji/demodulacji wysyłania
mcsUpCarrier1:29
MCS modulacji/demodulacji pobierania
mcsDownCarrier1Code0:27 mcsDownCarrier1Code1:20
PLMN
Antena wbudowana w router, nie korzystam z zewnętrznej.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak sprawdzić kto zakłóca GSM?zmodernizowany
To BTS NetWorks na pozwoleniu T-mobile Wirów, golec only LTE800 został zmodernizowany i dostał zapewne LTE1800/2100 bo to CID któregoś z tych pasm, trzeba to zweryfikować aplikacją na HiLINK, wymusić po kolei samo LTE2100, LTE1800 i LTE800 i sprawdzić parametry sygnału i prędkości na kazdym z nich. Stacja została zmodernizowana zapewne niedawno, mozliwe ze działała próbnie i była optymalizowana, parametry sygnału na tym pasmie pojemnościowym LTE wewnatrz domu masz poprawne, nie znam twojej loklalizacji ale widać ze stacja bazowa znajduje się niedaleko. Router z agregacja 2 pasm LTE QAM64, osiagi poprawne.
Tego zapewne twoi doradcy z T-mobile ci nie powiedzieli bo nie maja nawet podstawowej wiedzy o własnej sieci LTE, BTS Wirów to teraz wiejska stacja z potencjałem, minimum 3 pasma w agregacji, do sprawdzenia ewentualnie też LTE2600, ma dosył na światłowodzie a do tego pozwolenie na 5G2100 w DSS z LTE2100, moze też działa.
To całkowicie zmieniło sytuację, 3 lata temu gdy było tylko LTE800 pasmo było przeciążone a stacja zatkana.
To teren wiejski, mało zurbanizowany, w Wirowie i bliskiej okolicy nie powinno być problemów z zasięgiem czy prędkościami, standardowa odpowiedź T-mobile to bajki, tam nikt nawet nie pochylił się nad tym problemem o ile w ogóle taki występuje.
Dziwi mnie twoje podejście do mojej osoby i zadanych pytań, w okolicy 3 inne BTS-y NetWorks w agregacji 3 pasm LTE bez LTE2600, brak screena z NetMonster więc nie mogę sprawdzić jak wyglada zasięg z nich i jakie są parametry sygnału na nośnych odpowiadajacych poszczególnym pasmom LTE.
Tego zapewne twoi doradcy z T-mobile ci nie powiedzieli bo nie maja nawet podstawowej wiedzy o własnej sieci LTE, BTS Wirów to teraz wiejska stacja z potencjałem, minimum 3 pasma w agregacji, do sprawdzenia ewentualnie też LTE2600, ma dosył na światłowodzie a do tego pozwolenie na 5G2100 w DSS z LTE2100, moze też działa.
To całkowicie zmieniło sytuację, 3 lata temu gdy było tylko LTE800 pasmo było przeciążone a stacja zatkana.
To teren wiejski, mało zurbanizowany, w Wirowie i bliskiej okolicy nie powinno być problemów z zasięgiem czy prędkościami, standardowa odpowiedź T-mobile to bajki, tam nikt nawet nie pochylił się nad tym problemem o ile w ogóle taki występuje.
Dziwi mnie twoje podejście do mojej osoby i zadanych pytań, w okolicy 3 inne BTS-y NetWorks w agregacji 3 pasm LTE bez LTE2600, brak screena z NetMonster więc nie mogę sprawdzić jak wyglada zasięg z nich i jakie są parametry sygnału na nośnych odpowiadajacych poszczególnym pasmom LTE.
- wojteks
- *** Administrator ***
luz , włóż kartę TM do smartfona z androidem (współczesnego w miarę), pokaż zakładkę live z programu netmonster. Test na balkonie/dachu.
Nie pomagam na PW!
- radius
- ** Moderator **
Jeśli to ten Wirów:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wir%C3% ... pomorskie) to podlegasz pod UKE w Szczecinie:
https://www.uke.gov.pl/delegatura-uke-w-szczecinie/
Pierwszym krokiem jaki podejmij to wyrób świadectwo amatorskie:
https://bip.uke.gov.pl/swiadectwa-opera ... kie,3.html
żeby wydali pozwolenie radiowe:
https://bip.uke.gov.pl/jak-uzyskac-reze ... e,6,0.html
Jeżeli będziesz w siedzibie UKE na egazimie (nie wiem czy wróciły stacjonarne) to podejdź do Dyrektora i pogadaj.
Powieś antenę na 2m/70 cm, kup radio, bo przy każdym zgłoszeniu będą je przemierzać i jak przyjadą na zgłoszenie zakłóceń ( mało gdzie ich nie ma) to pogadasz o GSM i poznasz sprzęt.
Ja w ostatnich trzech latach kilka razy miałem okazję z Nimi się spotkać i rozwiązali wiele problemów (np. licznik energii - zmusili PGE do wymiany, dekoder DVB-T - zmusili kobietę do wymiany). Teraz znów mi coś zakłóca - obstawiam falownik - pewnie z czasem będę zgłaszał.
Przy kawce można pogadać o wszystkim. Nawet o tych co mają/mieli wzmacniacze GSM, ale zmusili Ich do wymiany.
Repeater NIGDY nie ubija całej stacji, a jeden sektor (dlatego Operatorzy tak łatwo je wyłapują), dlatego jeśli Ci nie działa ustal kogoś znajomego na innych azymutach i zobacz czy w tym czasie sieć tam pracuje poprawnie. Oczywiście mają się łączyć do tej samej stacji, ale do innych anten niż Ty.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wir%C3% ... pomorskie) to podlegasz pod UKE w Szczecinie:
https://www.uke.gov.pl/delegatura-uke-w-szczecinie/
Pierwszym krokiem jaki podejmij to wyrób świadectwo amatorskie:
https://bip.uke.gov.pl/swiadectwa-opera ... kie,3.html
żeby wydali pozwolenie radiowe:
https://bip.uke.gov.pl/jak-uzyskac-reze ... e,6,0.html
Jeżeli będziesz w siedzibie UKE na egazimie (nie wiem czy wróciły stacjonarne) to podejdź do Dyrektora i pogadaj.
Powieś antenę na 2m/70 cm, kup radio, bo przy każdym zgłoszeniu będą je przemierzać i jak przyjadą na zgłoszenie zakłóceń ( mało gdzie ich nie ma) to pogadasz o GSM i poznasz sprzęt.
Ja w ostatnich trzech latach kilka razy miałem okazję z Nimi się spotkać i rozwiązali wiele problemów (np. licznik energii - zmusili PGE do wymiany, dekoder DVB-T - zmusili kobietę do wymiany). Teraz znów mi coś zakłóca - obstawiam falownik - pewnie z czasem będę zgłaszał.
Przy kawce można pogadać o wszystkim. Nawet o tych co mają/mieli wzmacniacze GSM, ale zmusili Ich do wymiany.
Repeater NIGDY nie ubija całej stacji, a jeden sektor (dlatego Operatorzy tak łatwo je wyłapują), dlatego jeśli Ci nie działa ustal kogoś znajomego na innych azymutach i zobacz czy w tym czasie sieć tam pracuje poprawnie. Oczywiście mają się łączyć do tej samej stacji, ale do innych anten niż Ty.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
- Stały użytkownik forum
Nie, to Wirów o kodzie 08-304.
Mała aktualizacja bo właśnie się pojawił problem i telefon utracił zasięg. Podjechałem pod sam nadajnik. Sprawdziłem dosłownie pod nadajnikiem jak wygląda sytuacja oraz w innych miejsach w pobliżu w tym kilkaset metrów od nadajnika w punkcie gdzie w eterze pomiędzy telefonem a nadajnikiem nie było absolutnie żadnych obiektów.
Netmonster nie widzi tego nadajnika. Widzi położone znacznie dalej a tego nie. Także to co mówi t-mobile to bajka. Gdyby coś faktycznie zakłócało to w tym miejscu powienem móc sie połączyć.
Mała aktualizacja bo właśnie się pojawił problem i telefon utracił zasięg. Podjechałem pod sam nadajnik. Sprawdziłem dosłownie pod nadajnikiem jak wygląda sytuacja oraz w innych miejsach w pobliżu w tym kilkaset metrów od nadajnika w punkcie gdzie w eterze pomiędzy telefonem a nadajnikiem nie było absolutnie żadnych obiektów.
Netmonster nie widzi tego nadajnika. Widzi położone znacznie dalej a tego nie. Także to co mówi t-mobile to bajka. Gdyby coś faktycznie zakłócało to w tym miejscu powienem móc sie połączyć.
-
- Stały użytkownik forum
Tutaj zrzut ekranu zrobiony w miejscu w okolicy BTSa (dom jest kilka km. od BTS):wojteks pisze:luz , włóż kartę TM do smartfona z androidem (współczesnego w miarę), pokaż zakładkę live z programu netmonster. Test na balkonie/dachu.
https://ibb.co/b3F6yMK
Nawet tak blisko nie wykrywa tego BTS (chyba, że to ta druga pozycja przy której nie ma praktycznie żadnych danych).
Tutaj live z domu:
https://ibb.co/zQ8nrFJ
- radius
- ** Moderator **
Ta sama procedura tylko inna delegatura.luz pisze:...Nie, to Wirów o kodzie 08-304...Gdyby coś faktycznie zakłócało to w tym miejscu powienem móc sie połączyć...
Obejdź nadajnik dookoła żeby zobaczyć inne sektory.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
-
- Stały użytkownik forum
Ile jest takich sektorów? Sprawdzałem z 3ch stron, czwarta jest trudniej dostępna ale też by się dało z drugiej strony podjechać.
To pozwolenie jest potrzebne na postawienie anteny zewnętrznej czy inny jest cel?
To pozwolenie jest potrzebne na postawienie anteny zewnętrznej czy inny jest cel?
- radius
- ** Moderator **
To Ty byłeś pod stacją i nie widziałeś ile?
Trzy lub cztery.
WCDMA i GSM też nie było widoczne?
Pozwolenie na pracę na radiu i na lepszą współpracę z UKE, ale tu pewnie nie w zakłócaniu jest problem.

Trzy lub cztery.
Pozwolenie na pracę na radiu i na lepszą współpracę z UKE, ale tu pewnie nie w zakłócaniu jest problem.
-
- Guru bezprzewodowy
A ten speedtest 34/17 i parametry sygnału które pokazałeś na B535 to kiedy został wykonany?
-
- Stały użytkownik forum
Tak jakby stacja w ogóle nie istniała.radius pisze:To Ty byłeś pod stacją i nie widziałeś ile?![]()
Trzy lub cztery.
No właśnie o tym piszę. Gdyby problem był z zakłócaniem to w pobliżu stacji powinienem złapać jakiekolwiek połączenie.radius pisze: Pozwolenie na pracę na radiu i na lepszą współpracę z UKE, ale tu pewnie nie w zakłócaniu jest problem.
-
- Guru bezprzewodowy
Kolega dostał juz informację na temat BTS-a NetWorks Wirów więc nie rozumiem w czym problem, nadal nic do niego nie trafia. Co mnie zresztą nie dziwi, wczesniejsze korzystanie w Skierwinach z LTE800 z Wirowa to nie był mega pomysł, to lokalizacja gdzie mozna było łaczyć się z BTS-em Ostrożany, który pracuje na LTE2100+1800+800, sektor skierowany na Rokitki, lub podobnego z Jabłonnej Lackiej.
Antena zewnętrzna na 1800-2100MHz do agregacji LTE2100+1800. Do tego 2 BTS-y Play z LTE2100+1800+800 i najblizsza stacja Plusa z LTE1800+900.
Niestety ale tacy jak on maja własne pomysły, oczywiście tragiczne, kluczowy jest brak anteny zew.
Z odwiedzin pod BTS-em brak zakładki Live, tylko ta z logowań telefonu podczas trasy. Podczas testu pod BTS-em Wirów telefon logował się do LTE1800 lub LTE800 z Gałek, potem LTE1800 z Trębic a nawet do Dabrowy czy Drohiczyna na LTE1800. Ostatnie logowanie do BTS-A Wirów we wtorek , drugi sektor, pasmo pojemnościowe LTE. W domu to nędza na 2G GSM900 z Jabłonna Lacka
Typowa stacja NW Wirów ma 3 sektory, https://www.google.com/maps/@52.4362419 ... 312!8i6656 , tak wygladała przed swapem, zapewne była uruchomiona testowo do pomiarów PEM po zmianie sprzętu i konfiguracji, to normalna procedura, mogła nieźle grzać.
Pokazałeś z niej parametry sygnału i speedtest, kiedy to zostało wykonane ?
Antena zewnętrzna na 1800-2100MHz do agregacji LTE2100+1800. Do tego 2 BTS-y Play z LTE2100+1800+800 i najblizsza stacja Plusa z LTE1800+900.
Niestety ale tacy jak on maja własne pomysły, oczywiście tragiczne, kluczowy jest brak anteny zew.
Z odwiedzin pod BTS-em brak zakładki Live, tylko ta z logowań telefonu podczas trasy. Podczas testu pod BTS-em Wirów telefon logował się do LTE1800 lub LTE800 z Gałek, potem LTE1800 z Trębic a nawet do Dabrowy czy Drohiczyna na LTE1800. Ostatnie logowanie do BTS-A Wirów we wtorek , drugi sektor, pasmo pojemnościowe LTE. W domu to nędza na 2G GSM900 z Jabłonna Lacka
Typowa stacja NW Wirów ma 3 sektory, https://www.google.com/maps/@52.4362419 ... 312!8i6656 , tak wygladała przed swapem, zapewne była uruchomiona testowo do pomiarów PEM po zmianie sprzętu i konfiguracji, to normalna procedura, mogła nieźle grzać.
Pokazałeś z niej parametry sygnału i speedtest, kiedy to zostało wykonane ?
-
- Stały użytkownik forum
Wskażesz mi gdzie ja prosiłem o takie informacje?matek451 pisze:Kolega dostał juz informację na temat BTS-a NetWorks Wirów więc nie rozumiem w czym problem,
Problem polega na tym, że nie czytasz co jest napisane tylko odpowiadasz na to co ci się WYDAJE, że zostało napisane. Proste.
matek451 pisze: nadal nic do niego nie trafia.

Tu mnie nawet ubawiłeś. To jakbym poszedł do sklepu ogórki kupić, sprzedawca upieral się na tym żebym wziął parówki i później stwierdził, że nic do tego klienta nie trafia

Po co zakładka Live jeśli BTS nie jest widoczny?matek451 pisze: Z odwiedzin pod BTS-em brak zakładki Live, tylko ta z logowań telefonu podczas trasy. Podczas testu pod BTS-em Wirów telefon logował się do LTE1800 lub LTE800 z Gałek, potem LTE1800 z Trębic a nawet do Dabrowy czy Drohiczyna na LTE1800. Ostatnie logowanie do BTS-A Wirów we wtorek , drugi sektor, pasmo pojemnościowe LTE. W domu to nędza na 2G GSM900 z Jabłonna Lacka
Sprawdzałem rózne punkty więc pokazałem zakładkę z listą wszystkich logowań by pokazać, że Wirowa tam nie ma.
To dwa sprawdziłem. Trzeci trudniej dostępny i skierowany w takim kierunku że i tak by mnie nie urządził przy dostępie z domu.matek451 pisze: Typowa stacja NW Wirów ma 3 sektory,
Pierwszy speedtest jest gdy BTS z Wirowa byl widoczny. Teraz też wróciła, niżej parametry (połączenie z BTS Wirów):matek451 pisze: Pokazałeś z niej parametry sygnału i speedtest, kiedy to zostało wykonane ?
CELL_ID
46602036
RSRQ
-6.0dB
RSRP
-92dBm
RSSI
-67dBm
SINR
20dB
Moc transmisji bezprzewodowej
PPusch:4dBm PPucch:-4dBm PSrs:0dBm PPrach:6dBm
MCS modulacji/demodulacji wysyłania
mcsUpCarrier1:29
MCS modulacji/demodulacji pobierania
mcsDownCarrier1Code0:14 mcsDownCarrier1Code1:24
PLMN
Obecny speedtest:
download: 51.6Mbps
upload: 14.8Mbps
ping: 54.5ms
jitter: 35.6ms
-
- Guru bezprzewodowy
Najpierw nie chciałeś współpracować, potem podałeś CID z B535 odpowiadajacy eNB NertWorks w Wirowie, wiec logiczne jest ze dostałeś ode mnie pełną informację dotyczaca tego BTS-a po swapie i to jest podstawa do dalszych rozważań i działań , konsultant w T-mobile ci tych informacji nie podał. Nastapiła zmiana warunków radiowych na tym BTS-ie, doszły nowe pasma, stacja pracuje teraz z innymi mocami
Test pod BTS-em nie pokazał danych BTS-a ale czy stacja działa ciagle to pytaj w T-mobile bo pojawia się i znika. Ale jak juz działa to daje dobre wyniki.
Stacja posiada 3 sektory, pierwszy na Wirów, drugi na Małozew a trzeci na Drohiczyn. Twoja lokalizacja jest pomiędzy sektorami 2 i 3. Co ciekawe masz zaskakująco dobre parametry sygnału, nadal niestety nie zweryfikowałeś jakiemu pasmu LTE odpowiada CID46602036, jesli teraz działa to nalezy zrobić testy jak napisałem.
Modernizacja z gołego LTE800 i dodanie pasm pojemnościowych została wykonane w sierpniu a pomiar PEM nastąpił 7 września. Mozliwe jest że póki co działa testowo .
Dla twojej lokalizacji dedykowany eNB to Ostrożany z sektorem w twoim kierunku, problem stanowi niestety ten pobliski lasek na kierunku tego BTS-a. Oczywiście jesli problemy z Wirowem zostana rozwiązane a parametry sygnału na pasmach pojemnościowych LTE będa takie jak teraz to nic nie stoi na przeszkodzie abyś korzystał z niego. Póki co stacja na pasmach pojemnościowych w momencie gdy działa jest praktycznie nieobciążona.
SINR jest wysoki, pozwala na modulację QAM256, na B535-232 jednak tego nie wykorzystasz.
Stacja obsługuje tez Orange więc równoległy test na karcie tego operatora tez mógłby coś wyjaśnić.
Test pod BTS-em nie pokazał danych BTS-a ale czy stacja działa ciagle to pytaj w T-mobile bo pojawia się i znika. Ale jak juz działa to daje dobre wyniki.
Stacja posiada 3 sektory, pierwszy na Wirów, drugi na Małozew a trzeci na Drohiczyn. Twoja lokalizacja jest pomiędzy sektorami 2 i 3. Co ciekawe masz zaskakująco dobre parametry sygnału, nadal niestety nie zweryfikowałeś jakiemu pasmu LTE odpowiada CID46602036, jesli teraz działa to nalezy zrobić testy jak napisałem.
Modernizacja z gołego LTE800 i dodanie pasm pojemnościowych została wykonane w sierpniu a pomiar PEM nastąpił 7 września. Mozliwe jest że póki co działa testowo .
Dla twojej lokalizacji dedykowany eNB to Ostrożany z sektorem w twoim kierunku, problem stanowi niestety ten pobliski lasek na kierunku tego BTS-a. Oczywiście jesli problemy z Wirowem zostana rozwiązane a parametry sygnału na pasmach pojemnościowych LTE będa takie jak teraz to nic nie stoi na przeszkodzie abyś korzystał z niego. Póki co stacja na pasmach pojemnościowych w momencie gdy działa jest praktycznie nieobciążona.
SINR jest wysoki, pozwala na modulację QAM256, na B535-232 jednak tego nie wykorzystasz.
Stacja obsługuje tez Orange więc równoległy test na karcie tego operatora tez mógłby coś wyjaśnić.
-
- Stały użytkownik forum
Z tym Orange dobry plan. Kupiłem kartę i jak się awaria powtórzy sprawdze czy Orange też się nie łączy.
Kupiłem też Play bo BTS Playa mam najbliżej (mniej niż 1km od domu) i niestety ale działa to średnio.
Przyjrzę się w wolnej chwili jak ten BTS wygląda, ile jest sektorów. Może być tak, że jestem blisko ale pomiędzy sektorami i stąd tak słaby zasięg?
Kupiłem też Play bo BTS Playa mam najbliżej (mniej niż 1km od domu) i niestety ale działa to średnio.
Przyjrzę się w wolnej chwili jak ten BTS wygląda, ile jest sektorów. Może być tak, że jestem blisko ale pomiędzy sektorami i stąd tak słaby zasięg?
-
- Guru bezprzewodowy
Na jakich kierunkach są 3 sektory napisałem już wczesniej, tak samo jak o pomiarach PEM na poczatku września, więc porównaj sobie sam czy jesteś pomiędzy sektorami. Który to BTS Play?
-
- Stały użytkownik forum
ten położony mniej więcej tutaj:
52°24'50.7"N 22°32'45.8"E
52°24'50.7"N 22°32'45.8"E
-
- Guru bezprzewodowy
Agregacja LTE2100+1800+800 na nim, trzeba by zrobić testy na B535-232 na zewnatrz, pojedyńcze pasma LTE2100/1800/800 i agregacja LTE2100+1800.
-
- Stały użytkownik forum
Jak mogę najprościej sprawdzić czy pobliskie BTSy obsługują 5G?
Znacie jakąś mapkę albo listę BTS gdzie podają taką informację?
Znacie jakąś mapkę albo listę BTS gdzie podają taką informację?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Lista pozwoleń na BTSearch albo biuletyn informacji publicznej od UKE. Tak jest najprościej, ale niekoniecznie najbardziej odzwierciedla to rzeczywistość. Także najlepiej testować sprzętem w pobliżu nadajnika. Btw. tekst z ogórkami mnie rozwalił - witamy w dyskusji z tym delikwentem xD