Kolejna produkcja w wykonaniu gościa który nawet na oczy MF289f nie widział , ja mam go od wielu m-cy.
Po pierwsze, to z Vodafone wcale nie można kupić tanio, ceny na portalu zaczynaja się od
https://allegro.pl/listing?string=MF289 ... 0_from=110 , na dodatek problematyczny, brandowany soft, nie wart zakupu.
Kupuje się tylko te z polskiej dystrybucji, te z wolnego rynku i T-mobile mają niebrandowany soft, cena na dziś
https://allegro.pl/listing?string=MF289 ... &stan=nowe. Tak jak napisałem unikamy tych pochodzacych z drugiej ręki z T-mobile, sprzęt jest brany w abonamencie i do spłaty ostatniego czyli 24 m-ca jest własnością operatora, ludzie sprzedają więc nie swój sprzet a jak przestaną placić abonament T-mobile blokuje go po IMEI.
Kolejna sprawa to bez analizy pokazanych danych nie mozna twierdzić ze MF289f za oknem to idealne rozwiązanie. Niestety ale nie podałeś lokalizacji ale jest poważny problem u ciebie z BTS-em NetWorks Kobylanka, testy pokazują że jesteś idealnie pomiędzy sektorami pierwszym i drugim, parametry sygnału z tych sektorów na wszystkich pasmach LTE są praktycznie jednakowe, telefon loguje się na screenach do sektora nr 1 ale nie można wykluczyć ze router na zewnatrz będzie skakal po sektorach, to wada ale bywa też zaletą gdy anteną zew. uda nam sie wymusić połaczenie z wybranym sektorem który da lepsze wyniki. Jak na razie to widać że sektor numer jeden jest przeciążony. Jak na
Kobylanka ma sektory na Kobylankę, Morzyczyn i wzdłuż Miedwia, to lokalna stacja o niewielkim zasiegu, pracuje z niskimi mocami bo ruch sieciowy wzdłuż S10 obsługuja BTS-y Motaniec i Morzyczyn a powyzej jest stacja Reptowo co wymusza określona konfigurację tych stacji bazowych i ich sektorów. Widoczne są też PCI z tych BTS-ów na LTE2600/LTE2100. Stąd przy 200m od BTS-a nawet na zewnatrz parametry sygnału nie powalają
To taki rejon gdzie jest nadmiar BTS-ów więc telefon./router ŁATWO PRZELOGOWYWUJE SIĘ POMIĘDZY STACJAMI BAZOWYMI. W tym rejonie pomagałem już kilku użytkownikom mobilnego.
Speedtest pokazuje ze wieczorem Kobylanka z sektora 1 wcale nie powala prędkościami, na UL jest szybko ale DL pozostawia wiele do życzenia, trzeba by sprawdzić jak działa sektor2 , ewentualnie sprawdzić nawet inny BTS.
Masz do wyboru dwa odmienne zdania, twierdzę ze z sektora nr1 sobie nie poszalejesz, róznica w speedtestach na zewnatrz i w domu żadna, w obydwu wypadkach speedtest z DL<<UL czyli dowód na przeciązenie sektora na pasmach pojemnościowych, nawet na LTE2600. Obawiam się ze sektor numer jeden to ten skierowany na Kobylankę. Twoim głównym problemem jest to ze korzystasz z przytkanego sektora oraz ogromnych szumów co skutkuje fatalnym SINR. To zapewne pokłosię tego co napisałem wczesniej czyli lokalizacja pomiędzy sektorami oraz ogólna konfiguracja 4 okolicznych stacji bazowych NetWorks. Tego nawet 12 kat. LTE nie poprawi.