ZTE MF258K
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
ZTE MF258K
Chciałby się z Wami podzielić subiektywną opinią na temat modemu ZTE MF258K z dystrybucji Play użytkowanego z kartą Orange. Niektórzy znają moją lokalizację, dom prawie w szczerym polu i ja jako konsument przyzwyczajony do dobrego Internetu. Przez ostatnie miesiące przeszedłem przez kilka modemów od otrzymanego kiedyś ZTE z plusem, zmienionego na B715 internet się poprawił, następnie B818 znowu poprawa i to bez potrzeby stosowania anten. Modem został po różnych próbach z ustawiania na poddaszu, wylądował w salonie gdzie w jednym miejscu miał całkiem porządne wartości internetu. No ale jak to mówią, lepsze jest wrogiem dobrego a mnie w dalszym ciągu wydawało się że może być lepiej, stabilniej, wyczytałem że jest taki zestaw który dużo obiecywał, Niestety Orange nie miał go w swojej ofercie, a chyba szkoda. Zakupiłem i zacząłem się bawić ustawieniami, tym razem miałem informacje na temat tego skąd pochodzi sygnał, w przypadku B818 trzeba było stosować wiedzę tajemną i posiadać komputer z systemem windows. To ostatecznie udało się jakoś zrobić i coś tam byłem w stanie się dowiedzieć, albo inaczej fachowcy byli to w stanie zinterpretować, do czego ja doszedłem znacznie później. Gdzieś padało określenie o tzw typowym Januszu, nie obrażając żadnego Janusza, w większości fakt że coś działa był dla mnie wystarczający. Niestety modem ZTE MF258K wymógł na mnie wyjście poza ten schemat. Zaczęły się kombinacje z ustawieniem modemo anteny, to wcale nie jest taka oczywista sprawa i konia z rzędem temu który mi wyjaśni dlaczego ustawiona antena cały dzień działa lepiej lub gorzej z jednego nadajnika aby rano wystartować z dużo lepszym internetem z drugiego nadajnika położonego bliżej ale którego nie dało się normalnie złapać wcześniej. Gwoli uściślenia, antena jest pod dachem i od zewnętrznego świata oddziela ją płyta MDF i 15 cm styropianu pokrytego siatką na kleju. Nie mogłem wystawić na zewnątrz bo kabel POE był za krótki. Nie wiem czy ten fakt ma kolosalne znaczenie czy tylko marginalne. W porównaniu do B818 jest stabilniej i bardziej przewidywalnie ale nie ma zbytnich różnic w downloadzie za to dość duża jest różnica w uploadzie. Ponieważ teraz jestem mądrzejszy o wiedzę skąd idzie internet to było dla mnie zaskoczeniem że nie idzie z najbliższego nadajnika gdzie zawsze kierowałem antenę przy wcześniejszym modemach. Mam 4 a nawet 5 BTS w rejonie, z tego udało mi się połączyć z 2 z nich, połączyłem się też z 3 ale był kompletnie nie do użytku choć pokazywał parametry sygnału. Zasadniczo jakbym się mocno nie starał to sygnał idzie z Wolicy, gdy próbowałem ustawić na Włosnowice to gdy już wydawało mi się że kierunek jest idealny i powinno być już widać sygnał to dalej ciągnął z Wolicy. W tym idealnym ustawieniu zresetowałem modem i po restarcie połączył się z Włosnowicami pokazując 4 pasma i internet był ekstra, ponad 60 mbps ale upload spadł w stosunku do Wolicy do poniżej 20. Wolica to średnio w zależności od pory dnia ponad 20 ściąganie i ponad 20 wysyłanie, pracuje na głównym paśmie 1800 a z Włosnowic było wyższe pasmo. Do Wolicy jest 13km do Włosnowic jakieś 8 km, do Słupi jakieś 6 km. Niestety radość z posiadania internetu z Włosnowic trwała krótko bo modem przełączył się na Wolicę. Zdesperowany udałem się na górę próbując przekręcić antenę bardziej w lewo aby uciec od Wolicy i złapałem Uścisków, który był kompletnie nie do użytku, mimo że pokazywał jakieś parametry sygnału i więcej niż 2 pasma ale nie było internetu. Czyli posiadam modem na którym, podobnie jak w przypadku B818 nie mam do końca kontroli. Na plus to lepsze parametry wifi dołączonego routera ale dziwne wyrzucanie urządzeń z sieci , pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych oraz zwiększenie ilości urządzeń do 32 na obydwu pasmach. Plusem jest też fakt że urządzenie znikło z pola widzenia, B818 musiał stać na kolumnie głośnikowej i mimo że jest to eleganckie urządzenie to jednak trochę się gryzło z otoczeniem. MF258K stoi albo wisi w kotłowni a sygnał dodatkowo wchodzi do switcha który kablem dostarcza Internet po pokojach. To mały domek jest ale tak zrobili instalację to ją wykorzystałem, w sypialni podłączę tam radio i przynajmniej odpadnie jedno urządzenie z sieci. Jak doczytałem posiadany zestaw nie ma tzw konta smartadmin, które jak zrozumiałem, pozwoliłoby wymusić pewne rzeczy na urządzeniu, na przykład skąd brać sygnał? Pozostaje mi czekać na kabel i liczyć na to że na zewnątrz będzie dużo lepiej. Gwoli uściślenia Włosnowice i Wolica to maszty własne Orange. Gwiazdka to mniej więcej miejsce skąd nadaję, jeżeli umieściłem temat w złym miejscu to z góry przepraszam, także przepraszam za formę wypowiedzi gdyby kogoś uraziła, nie było to moim celem
Re: ZTE MF258K
Ano ma, czasami kolosalne, zwłaszcza dla UL -->consigliero pisze:Gwoli uściślenia, antena jest pod dachem i od zewnętrznego świata oddziela ją płyta MDF i 15 cm styropianu pokrytego siatką na kleju. Nie mogłem wystawić na zewnątrz bo kabel POE był za krótki. Nie wiem czy ten fakt ma kolosalne znaczenie czy tylko marginalne.
Dalej straciłem wenę w czytaniu - nie słyszałeś o akapitach?consigliero pisze: za to dość duża jest różnica w uploadzie
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam. Mam ten sam zestaw od niedawna i problem z drastycznymi skokami prędkości aż po całkowite zerwanie połączenia na kilka minut. Prędkość pobierania potrafi pokazać 280Mb a za chwilę 10Mb a jeszcze za chwilę całkowicie zamulić. Wymieniłem kartę SIM, następnie wymieniłem kompletny zestaw, ale nic się nie zmieniło.
-
Zmusiłem się do instalacji na szczycie dachu, wykorzystałem słoneczny dzień, ale zjechałem na poddaszu z drabiną i skończyłem tylko dzięki adrenalinie. Jak widać nie do końca jest przykręcona bo wkrętarka nie miała wystarczającej mocy, może przesadziłem z wkrętami. Później zaczęła się walka z ustawieniami w kierunku BTS, w teorii ustawiałem na Wolicę ale pewnego dnia złapał Włosnowice. Wtedy ustawiłem dokładnie na Włosnowice, ten kierunek byłby fajny gdyby modem był w stanie utrzymać pasmo, ten jednak łapał 2600 aby po chwili przejść na 1800 i tak w kółko, nie chciał wybrać 2100. Ustawiłem z powrotem na Wolicę aby następnego dnia mieć bardzo słaby internet bo się okazało że ciągnie internet ze Słupi. Spróbowałem ustawić dokładnie na ten kierunek i może nie były to rekordowe prędkości, ale wystarczająco stabilne do pracy. Wi-fi w domu jest chyba trochę lepsze niż w przypadku B818 ale nie jest to najlepsze wi-fi z jakim miałem styczność. Jak będą robić instalację to chyba zmienię ten maszt na większy i dam modem jeszcze ciut wyżej, chyba tak będzie lepiej.
-
- Stały użytkownik forum
Panowie tutaj piszcie już jest wątek viewtopic.php?f=12&t=59728&p=622408#p622408 Pozdrawiam
-
Będę chyba zmieniał internet biurowy na ofertę w Orange XL 999 GB internetu i rozmowy bez limitu. W tym przypadku chętnie bym podłączył słuchawkę telefoniczną do posiadanego urządzenia. Pytanie brzmi czy jest to możliwe? Jeżeli odpowiedź byłoby pozytywna to pytanie dodatkowe, jak to można zrobić.
-
- Mistrz bezprzewodowy
https://www.orange.pl/poradnik/siec-kom ... i-calling/ Pozdrawiam Hermogenes
-
Jest to jakieś rozwiązanie, chociaż ja się zafiksowałem na fizycznej słuchawce podpiętej do routera. Jak już sprawdziłem ten router nie ma wyjścia telefonicznego. Z połączeń wi-fi korzystam już jakiś czas ale nigdy nie pomyślałem o nich jako czymś specjalnym, po prostu jest w telefonie.
Pozdrawiam Marek
Pozdrawiam Marek
-
Jak już znalazłem sprzęt i BTS który zawsze działa przewidywalnie to od wczoraj mam nowe zmartwienie. Najpierw pojawił się pan z ulotką o światłowodzie z Play, przed chwila wyszła pani zostawiając ofertę światłowodu z orange. Teraz mam problem czy zostawić sobie działające LTE i dokupić światłowód, bo łącze to jednak łącze, czy rezygnować z fajnej oferty którą mam na korzyść światłowodu? Czasem bym wolał aby nie mieć wyboru, ale niestety jest. Co robić, pytam całkiem poważnie.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Ale zostawiać internet biurowy jako backup? Czy też się go pozbyć?
-
- Stały użytkownik forum
Nawet się nie zastanawiaj. Światłowód. LTE możesz zostawić jako backup albo zrezygnować.consigliero pisze:... Co robić, pytam całkiem poważnie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Światłowód raczej bez awaryjny powinien być więc trzymanie LTE żeby mieć backup to chyba tylko jak się ma krytyczne zastosowania, normalnie raczej zbędne.
Nie pomagam na PW!