Modem LTE pod VPN

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wude69
Początkujący użytkownik forum

Modem LTE pod VPN

Post autor: wude69 »

Witam,

szukam rozwiązania dla swojego problemu. Chciałbym uruchomić maszynę wirtualną w chmurze OVH z windowsem, która będzie mogła drukować automatycznie raporty na drukarkach w firmie, które są podpięte pod wifi.

Mam internet mobilny z T-mobile ze stałym adresem IP.

Obecnie moja konfiguracja to modem Huawei e3372 podpięty do routera Asus RT-AX53U.
Próbowałem już wielu sposobów ale i tak za każdym razem panel routera wywala komunikaty, że adres IP jest nieprawidłowy lub "Router bezprzewodowy aktualnie wykorzystuje prywatny adres IP WAN (192.168.x.x, 10.x.x.x lub 172.16.x.x)".

Wydaje mi się, że problem leży po stronie modemu - w jego panelu nie ma zbyt wiele opcji do skonfigurowania... Możecie mi polecić jakiś inny sprzęt do tego rozwiązania?

Pozdrawiam!
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Modem LTE pod VPN

Post autor: tomekwwa »

A jak realizujesz połączenie z maszyną wirtualną? Jest zestawiony jakiś VPN z nią?
wude69
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wude69 »

Na razie próbowałem z innego laptopa połączyć się przez OpenVPN z panelu routera - nic nie działa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jak masz to skonfigurowane bo z tego co napisałeś absolutnie nic nie wynika.

Gdzie jest serwer OpenVPN, co jest klientem OpenVPN i tak dalej.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ