Pomoc w dobraniu sprzętu dla mojej lokalizacji
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w dobraniu sprzętu dla mojej lokalizacji
Witajcie,
Potrzebuję pomocy z dobraniem sprzętu dla mojej lokalizacji (Al. Jerozolimskie 168, Warszawa).
Obecnie posiadam Huawei B818 + oferta t-mobile (nielimitowany, lejek do 200mb/s). Niestety taki zestaw nie sprawuje się najlepiej.
Przypuszczam, że problematyczny jest BTS z którym automatycznie łączy się router (280707 Włodarzewska 69). Od jakiegoś czasu jest coraz gorzej, w trakcie dnia DL potrafi spaść do 1-4mb/s, a maksymalne osiągane prędkości to okolice 30mb/s. UL stabilnie na nędznych poziomach 5-7mb/s. Wczoraj przetestowałem inne ustawienia (lokalizacje) routera i udało mi się złapać BTS 280464 Instalatorów i 181088 adgar, na których wyniki również w godzinach wieczornych były zdecydowanie lepsze (DL 70-100mb/s UL 30-40) - nigdy czegoś takiego nie osiągnąłem dla BTS 280707. Poniżej pomiary.
Chciałbym docelowo spróbować ustabilizować połącznenie z którymś z tych nadajników. Jest to dom, mam możliwość instalacji na dachu, na każdej ze ścian więc mogę kombinować ze 'schowaniem' się przed przeciążonym nadajnikiem z ulicy Włodarzewskiej.
BTS 280464 (DL 60 UL 20)
RSRP (dBm) -84
RSRQ (dB) -12
SINR (dB) -1
RSSI (dBm) -51
BTS 181088 (DL 100 UL 30)
RSRP (dBm) -91
RSRQ (dB) -12
SINR (dB) -3
RSSI (dBm) -61
Co polecacie? czy zakup ZTE MC7010 ma sens, czy wystarczy jakaś antena do B818? Zmiana operatora również wchodzi w grę, będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Potrzebuję pomocy z dobraniem sprzętu dla mojej lokalizacji (Al. Jerozolimskie 168, Warszawa).
Obecnie posiadam Huawei B818 + oferta t-mobile (nielimitowany, lejek do 200mb/s). Niestety taki zestaw nie sprawuje się najlepiej.
Przypuszczam, że problematyczny jest BTS z którym automatycznie łączy się router (280707 Włodarzewska 69). Od jakiegoś czasu jest coraz gorzej, w trakcie dnia DL potrafi spaść do 1-4mb/s, a maksymalne osiągane prędkości to okolice 30mb/s. UL stabilnie na nędznych poziomach 5-7mb/s. Wczoraj przetestowałem inne ustawienia (lokalizacje) routera i udało mi się złapać BTS 280464 Instalatorów i 181088 adgar, na których wyniki również w godzinach wieczornych były zdecydowanie lepsze (DL 70-100mb/s UL 30-40) - nigdy czegoś takiego nie osiągnąłem dla BTS 280707. Poniżej pomiary.
Chciałbym docelowo spróbować ustabilizować połącznenie z którymś z tych nadajników. Jest to dom, mam możliwość instalacji na dachu, na każdej ze ścian więc mogę kombinować ze 'schowaniem' się przed przeciążonym nadajnikiem z ulicy Włodarzewskiej.
BTS 280464 (DL 60 UL 20)
RSRP (dBm) -84
RSRQ (dB) -12
SINR (dB) -1
RSSI (dBm) -51
BTS 181088 (DL 100 UL 30)
RSRP (dBm) -91
RSRQ (dB) -12
SINR (dB) -3
RSSI (dBm) -61
Co polecacie? czy zakup ZTE MC7010 ma sens, czy wystarczy jakaś antena do B818? Zmiana operatora również wchodzi w grę, będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Pomoc w dobraniu sprzętu dla mojej lokalizacji
Nie ma tam światłowodu czy innej kablówki że musisz mieć LTE?
Może do B818 wystarczy antenę zewnętrzną dołożyć albo go na strych przenieść i dalej kablem ethernet?
Może do B818 wystarczy antenę zewnętrzną dołożyć albo go na strych przenieść i dalej kablem ethernet?
Nie pomagam na PW!
-
wojteks pisze:Nie ma tam światłowodu czy innej kablówki że musisz mieć LTE?
Niestety światłowodu nie ma, to dom jednorodzinny, nikomu nie opłaca się pociągnąć pomimo tego że w okolicy 3 biurowce. Jestem skazany na TV satelitarną i internet mobilny.
Tak, oczywiście rozporowadzę sobie to ethernetem po domu po znalezieniu najlepszej lokalizacji. Podpowiesz jaka antena byłaby właściwa? Powyższe pomiary wykonane były właśnie na strychu (dach drewniany pokryty papą więc jakiegoś dużego tłumienia tutaj nie powinno być).
Czy ZTE MC7010 może być tutaj lepszym rozwiązaniem niż B818 + antena? w internecie wiele głosów że w Polsce póki co bezkonkurencyjny. Swoje kosztuje, ale jeśli jest szansa na jakąkolwiek poprawę to długo nie będę się zastanawiał.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale co jest bezkonkurencyjne, B818 czy MC7010?
B818 nie ma supportu, fabryczne firmware bywają wadliwe itp.
B818 nie ma supportu, fabryczne firmware bywają wadliwe itp.
Nie pomagam na PW!
-
Mocno chwalą MC7010 - teoretycznie w moim pakiecie t-mobile jest 5g - ale na ile wiem póki co w Polsce to fikcja.
-
Witajcie,
Podrzucam jeszczę pomiary dla poszczególnych pasm. Router umiejscowiony na strychu, około 700m w linii prostej do eNB Id: 181088.
Wspomóc to jakąś anetną czy nie ma sensu?
2600
DL/UL 31/22
RSRP (dBm) -90
RSRQ (dB) -11
SINR (dB) -10
RSSI (dBm) -59
2100
DL/UL 33/26
RSRP (dBm) -87
RSRQ (dB) -15
SINR (dB) 2
RSSI (dBm) -57
1800
DL/UL 23/25
RSRP (dBm) -83
RSRQ (dB) -10
SINR (dB) -1
RSSI (dBm) -55
800
DL/UL 8/21
RSRP (dBm) -83
RSRQ (dB) -11
SINR (dB) -1
RSSI (dBm) -53
Podrzucam jeszczę pomiary dla poszczególnych pasm. Router umiejscowiony na strychu, około 700m w linii prostej do eNB Id: 181088.
Wspomóc to jakąś anetną czy nie ma sensu?
2600
DL/UL 31/22
RSRP (dBm) -90
RSRQ (dB) -11
SINR (dB) -10
RSSI (dBm) -59
2100
DL/UL 33/26
RSRP (dBm) -87
RSRQ (dB) -15
SINR (dB) 2
RSSI (dBm) -57
1800
DL/UL 23/25
RSRP (dBm) -83
RSRQ (dB) -10
SINR (dB) -1
RSSI (dBm) -55
800
DL/UL 8/21
RSRP (dBm) -83
RSRQ (dB) -11
SINR (dB) -1
RSSI (dBm) -53
- wojteks
- *** Administrator ***
SINR słabiutki, RSSI wysokie. Szukałbym na początek lepszego miejsca na router.
Nie pomagam na PW!
-
To właściwie jedyne miejsce które łapie BTS 181088. Inne mają zbliżone parametry, a DL/UL oscyluje na poziomie 20-30/5-7 - stąd moje podejrzenie że BTS Włodarzewska jest przeciążony (często DL spada do 3-5mb). Wepchnąłem router w róg strychu, stoi i patrzy przez okienko na BTS 181088 Adgar. Mam z tego miejsca możliwość bardzo prostego wyjścia na dach/elewację krótkim kablem antenowym. Od 2 dni osiągane prędkości dość stabilne, niezależnie od godziny.
Czy antena kierunkowa może wnieść tutaj poprawę?
Właśnie wróciłem z dipola. Usłyszałem, że B818 + antena kierunkowa to katastrofa, bo router musi mieć możliwość swobodnego przełączania się po BTS'ach (i ma możliwość łączenia się do kilku BTS'ów jednocześnie - czy to w ogóle realne?). Ja na dzień dzisiejszy widzę nadzieję tylko w BTS 181088 stąd upieram się na ukierunkowanie połączenia z tym nadajnikiem. W wielu położeniach routera w domu aplikacja LTE-H Monitor co kilka minut informuje mnie o zmianie eNB Id - czyli jeśli dobrze interpretuje skacze po BTS'ach.
Czy antena kierunkowa może wnieść tutaj poprawę?
Właśnie wróciłem z dipola. Usłyszałem, że B818 + antena kierunkowa to katastrofa, bo router musi mieć możliwość swobodnego przełączania się po BTS'ach (i ma możliwość łączenia się do kilku BTS'ów jednocześnie - czy to w ogóle realne?). Ja na dzień dzisiejszy widzę nadzieję tylko w BTS 181088 stąd upieram się na ukierunkowanie połączenia z tym nadajnikiem. W wielu położeniach routera w domu aplikacja LTE-H Monitor co kilka minut informuje mnie o zmianie eNB Id - czyli jeśli dobrze interpretuje skacze po BTS'ach.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale bzdury opowiadają, w PL nie działa agregacja z kilku stacji bazowych, skakanie po stacja bazowych to zło.
Niski SINR to duże zakłócenia od innych stacji bazowych, antena kierunkowa powinna pomóc o tyle że osłabi niepożądane stacje bazowe, z drugiej strony nie może być zbyt mocna bo przesterujesz wejście.
Niski SINR to duże zakłócenia od innych stacji bazowych, antena kierunkowa powinna pomóc o tyle że osłabi niepożądane stacje bazowe, z drugiej strony nie może być zbyt mocna bo przesterujesz wejście.
Nie pomagam na PW!
-
Czy mógłbyś coś polecić? Jestem gotów na próby, zwroty i wszelkie kombinowanie żeby dobrać cos opdowiedniego. I chętnie dobrym trunkiem się zrewanżuję.
Dlatego też wcześniej rozważałem MC7010 - daje troche więcej możliwości instalacji (mógłbym np zainstalować gdzieś na działce, np na bilboardzie reklamowym i przeciągnąć ethernet), ale jeśli nie wniesie tu znaczącej poprawy to szkoda inwestować. Poniżej zdjęcie z widokiem z okna przy którym na chwilę obecną stoi router. Na czerwono zaznaczam lokalizację BTS'a. W linii prostej około 800m, jest trochę przeszkód terenowych.
https://drive.google.com/file/d/1i33ii9 ... sp=sharing
Dlatego też wcześniej rozważałem MC7010 - daje troche więcej możliwości instalacji (mógłbym np zainstalować gdzieś na działce, np na bilboardzie reklamowym i przeciągnąć ethernet), ale jeśli nie wniesie tu znaczącej poprawy to szkoda inwestować. Poniżej zdjęcie z widokiem z okna przy którym na chwilę obecną stoi router. Na czerwono zaznaczam lokalizację BTS'a. W linii prostej około 800m, jest trochę przeszkód terenowych.
https://drive.google.com/file/d/1i33ii9 ... sp=sharing
- wojteks
- *** Administrator ***
Mam 600m do stacji bazowej i używam anteny 1800-2600 17dBi.
Podejdź pod stacje bazową i zobacz jak ma anteny skierowane, tak samo jak masz inne w okolicy to tak ustaw router/antenę żeby ich nie widział. Te konstrukcje reklamowe przeszkadzają ale ich nie usuniesz więc na próbę antena kierunkowa 1800-2600 z krótkim kablem.
Ten bilboard też jest jakąś opcją.
Podejdź pod stacje bazową i zobacz jak ma anteny skierowane, tak samo jak masz inne w okolicy to tak ustaw router/antenę żeby ich nie widział. Te konstrukcje reklamowe przeszkadzają ale ich nie usuniesz więc na próbę antena kierunkowa 1800-2600 z krótkim kablem.
Ten bilboard też jest jakąś opcją.
Nie pomagam na PW!