Jaki router wybrać.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router wybrać.
Witam.
Szukam nowego routera do internetu mobilnego.
W tej chwili mam zabytek Huawei B593s-12 , który chciałbym wymienić na coś stabilniejszego i mającego możliwość przyspieszenia internetu bo dzieci rosną a co za tym idzie i wymagania.
Wsadzona jest karta Orange i na tą chwilę nie chciałbym się jej pozbywać ponieważ mam na niej 3TB danych.
Dom parterowy o powierzchni 100m2, router na strychu.
Mieszkam w Męcka Wola, gmina Sieradz, woj łódzkie.
Do najbliższego nadajnika mam 1.3km. Niestety jest on za lasem. BTS ul. Elewatorowe 1- 289966.
Na tym BTSie są pasma 800, 1800, 2100 więc chciałbym jakiś router z możliwością agregacji. Jeśli jest potrzeba to zakupie antenę zewnętrzną.
Na tą chwilę prędkość w zależności od pory dnia kształtuje się od 7-20 Mb/s. Pomiary robione na telefonie z włączoną karta Orange.
Myślałem nad routerem Huawei B715s-23c ale chciałbym zapytać się was co o tym myślicie. Może są jakieś inne routery które będą w stanie coś w moim przypadku poprawić.
Na tą chwilę nie jest planowany w mojej okolicy montaż światłowodu.
Chciałbym przeznaczyć na to maksymalnie 800zl.
https://naforum.zapodaj.net/dea6c6294449.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/62d83a4ef59b.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/a7638ba43982.jpg.html
Szukam nowego routera do internetu mobilnego.
W tej chwili mam zabytek Huawei B593s-12 , który chciałbym wymienić na coś stabilniejszego i mającego możliwość przyspieszenia internetu bo dzieci rosną a co za tym idzie i wymagania.
Wsadzona jest karta Orange i na tą chwilę nie chciałbym się jej pozbywać ponieważ mam na niej 3TB danych.
Dom parterowy o powierzchni 100m2, router na strychu.
Mieszkam w Męcka Wola, gmina Sieradz, woj łódzkie.
Do najbliższego nadajnika mam 1.3km. Niestety jest on za lasem. BTS ul. Elewatorowe 1- 289966.
Na tym BTSie są pasma 800, 1800, 2100 więc chciałbym jakiś router z możliwością agregacji. Jeśli jest potrzeba to zakupie antenę zewnętrzną.
Na tą chwilę prędkość w zależności od pory dnia kształtuje się od 7-20 Mb/s. Pomiary robione na telefonie z włączoną karta Orange.
Myślałem nad routerem Huawei B715s-23c ale chciałbym zapytać się was co o tym myślicie. Może są jakieś inne routery które będą w stanie coś w moim przypadku poprawić.
Na tą chwilę nie jest planowany w mojej okolicy montaż światłowodu.
Chciałbym przeznaczyć na to maksymalnie 800zl.
https://naforum.zapodaj.net/dea6c6294449.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/62d83a4ef59b.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/a7638ba43982.jpg.html
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki router wybrać.
Aplikacja NCI wiadomo do niczego ale pokazała agregację LTE800+ inne pasmo LTE. Na LTE800 parametry sygnału bardzo słabe, na pasmach pojemnościowych LTE zapewne dużo gorsze. W tej lokalizacji korzystanie z mobilnego bez anteny zewnętrznej to masochizm. Stacja z 3 CC CA, optymalnie pewnie router z agregacja 3 pasm LTE, minimum do 2 CC CA QAM256 do agregacji pasm pojemnościowych LTE.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
B715 to taki sam zabytek z ograniczoną możliwością agregacji.
-
Tak wiem, że ten router o którym wspomniałem ma już swoje lata ale nic innego nie znalazłem co by miało możliwość agregacji 3 pasm.
Nie chciałbym wydać kasy na router, który coś poprawi ale i tak będzie to elektro-złom. Proszę was o pomoc w wyborze jakiegoś zestawu: router + antena. Jeśli mielibyście jakiś pomysł, bardzo proszę o informację. Jak trzeba będzie wydać więcej pieniędzy to na pewno się znajdą.
Nie chciałbym wydać kasy na router, który coś poprawi ale i tak będzie to elektro-złom. Proszę was o pomoc w wyborze jakiegoś zestawu: router + antena. Jeśli mielibyście jakiś pomysł, bardzo proszę o informację. Jak trzeba będzie wydać więcej pieniędzy to na pewno się znajdą.
-
- Guru bezprzewodowy
Router z 3 CC CA QAM256 i obsługą anten zew. jest łatwy do kupienia za około 500-550 zł , do tego jak antena ma dzialać też na 800-900MHz, to 2 x ATK504, 2X Trans-Data 10 dBi . Całość 900-1000 zł, budżetowo router 2 CC CA QAM256 plus Dual LTE1800-2100MHz z Cybertecha 550-700 zł.
-
Dziękuję za propozycje anten jakie należy zastosować do danego typu routera.
Szukam sprzętu, który mógłby pasować do tych dwóch konfiguracji i jestem w kropce. Czytam o różnych routerach ale większość tematów jest kilku letnia co może wskazywać, że dany router jest już przestażały:
- Huawei B818,
- Huawei B535-333
- ZTE MF286D - tu jakiś problem z antenami zewnętrznymi,
- Soyealink B628-350
Nie chciałbym po zakupie robić jakiś skryptów by wymuszać pasma, agregacji itd. Przerabiać złącza antenowe gdzieś pod obudową bo widziałem i takie tematy dotyczące ZTE.
Dajcie znać co najlepiej skonfigurować, może jest coś innego co zasługuje na uwagę.
Szukam sprzętu, który mógłby pasować do tych dwóch konfiguracji i jestem w kropce. Czytam o różnych routerach ale większość tematów jest kilku letnia co może wskazywać, że dany router jest już przestażały:
- Huawei B818,
- Huawei B535-333
- ZTE MF286D - tu jakiś problem z antenami zewnętrznymi,
- Soyealink B628-350
Nie chciałbym po zakupie robić jakiś skryptów by wymuszać pasma, agregacji itd. Przerabiać złącza antenowe gdzieś pod obudową bo widziałem i takie tematy dotyczące ZTE.
Dajcie znać co najlepiej skonfigurować, może jest coś innego co zasługuje na uwagę.
-
- Guru bezprzewodowy
Soyealink B535-333 z 2 CC CA QAM256 i 2x SMA, B628-350 3 CC CA QAM256 I 2X TS9, diagnostyka w WebUI, zarzadzanie pasmami aplikacjami na HiLink na Windows lub Android. To rozwiązania budżetowe. Anteny zew. jak wyzej.
Ewentualnie CPE LTE z 4 CC CA QAM256 czyli MF258k, koszt około 1000 zł, to punkt dostępowy LTE, antena zew. zintegrowana z modemem stanowi ODU i do tego router wewnętrzny IDU.
Pozostałe to już powyzej 1000 zł z 4 CC CA QAM256.
Ewentualnie CPE LTE z 4 CC CA QAM256 czyli MF258k, koszt około 1000 zł, to punkt dostępowy LTE, antena zew. zintegrowana z modemem stanowi ODU i do tego router wewnętrzny IDU.
Pozostałe to już powyzej 1000 zł z 4 CC CA QAM256.
-
Ten MF258k to dobrze rozumiem że jest to bardziej modem na kartę SIM z wbudowaną anteną i do tego najlepiej by było podłączyć inny router np taki jaki mam by on dalej rozsyłał wifi? Jeśli tak to router taki musi być na strychu i żadnych zewnętrznych anten już nie montuje?
-
Przepraszam Cię matek451 za moją niewiedzę. Przeczytałem twój post jeszcze raz, obejrzałem ogłoszenia jak ten sprzęt wygląda i już wie co miałeś na myśli. Twoja wiedza na ten temat jest moim zdaniem ogromna.
Zdecyduje się na ZTE MF258K i jak już będę mial to podzielę się informacją jak polepszył się sygnał i prędkość. Pozdrawiam
Zdecyduje się na ZTE MF258K i jak już będę mial to podzielę się informacją jak polepszył się sygnał i prędkość. Pozdrawiam