nadajnik w odległości mniejszej niż 100m
Moderator: Moderatorzy
- ksx4system
- Specjalista bezprzewodowy-junior
nadajnik w odległości mniejszej niż 100m
Czy jest sens decydować się na operatora (w tym przypadku Play), którego nadajnik znajduje się w odległości dosłownie 30m od lokalu, w którym chciałbym korzystać z łącza? Jedyny problem jaki widzę to dość drastyczna różnica w wysokości (tj. modem na parterze, a nadajnik na dachu dwukondygnacyjnego budynku).
Jako końcówkę po swojej stronie wykorzystałbym tani zintegrowany router z modemem LTE dobrany z zasobów popularnego serwisu aukcyjnego (np. Alcatel HH40V, Alcatel HH71VM lub Zyxel LTE3311).
Mam pozytywne doświadczenia z LTE-A na nieco większej odległości (około 150-200m) i umieszczeniu anten zarówno nadajnika jak i modemu na praktycznie tej samej wysokości (w kilku różnych miastach efekt był taki sam - prędkości pobierania bliskie lub przekraczające 200mbit/s).
Jako końcówkę po swojej stronie wykorzystałbym tani zintegrowany router z modemem LTE dobrany z zasobów popularnego serwisu aukcyjnego (np. Alcatel HH40V, Alcatel HH71VM lub Zyxel LTE3311).
Mam pozytywne doświadczenia z LTE-A na nieco większej odległości (około 150-200m) i umieszczeniu anten zarówno nadajnika jak i modemu na praktycznie tej samej wysokości (w kilku różnych miastach efekt był taki sam - prędkości pobierania bliskie lub przekraczające 200mbit/s).
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku![:]](./images/smilies/splash.gif)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: nadajnik w odległości mniejszej niż 100m
A sprawdzałeś czy w ogóle łączysz się z tym nadajnikiem? Bo jedyna możliwość to sygnał odbity od czegoś. BTS nie nadaje sygnału pionowo w dół. Raczej oczekiwałbym przerywanego połączenia ze śladowym transferem niż 200 Mbps.
- ksx4system
Nie sprawdziłem, dopiero po weekendzie będę miał dostęp do karty SIM operatora Play. Sygnał zdecydowanie ma się od czego odbić (bloki w odległości circa 50m), a ja mogę zamiast korzystać np. zamontować antenę na dachu i skierować ją prosto w nadajnik.tomekwwa pisze:A sprawdzałeś czy w ogóle łączysz się z tym nadajnikiem? Bo jedyna możliwość to sygnał odbity od czegoś. BTS nie nadaje sygnału pionowo w dół. Raczej oczekiwałbym przerywanego połączenia ze śladowym transferem niż 200 Mbps.
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
-
- Stary wyga bezprzewodowy
No możesz, będziesz miał przesterowany sygnał i po chwili wywali cię na inny nadajnik.
- ksx4system
Tego się obawiałemtomekwwa pisze:będziesz miał przesterowany sygnał