Mam pytanie odnośnie systemu MESH. Pomogłem rodzinie wybrać/zainstalować Internet LTE (T-Mobile z ODU-IDU ZTE 258). Ich połączenie po kablu z racji słabej lokalizacji wynosiło max 3 Mb/s, aktualnie w LTE z anteną, która nadal nie jest w optymalnym miejscu wynosi 60 Mb/s. Planuje im rozprowadzić system mesh. Dodatkowo warto, aby mieli Internet również na podwórzu.
Oczekiwania:
-Wystarczający zasięg Wi-Fi w domu oraz na podwórzu (najlepiej, aby sygnał na otwartej przestrzeni działał do 40 m, prędkość wystarczy 5-10 Mb/s)

- Na czerwono zaznaczyłem modem-router ODU IDU ZTE 258 - musi być w tym miejscu. W pokoju w którym się znajduje, prędkość powinna być najwyższa.
- Na zielono zaznaczyłem system, który planuje kupić ASUS ZenWiFi AX XD4 MESH Mini
- Środkowy Mesh miałby przechwytywać sygnał od ZTE 258, wysyłać do dolnego Mesh i wysyłać przez okno na odległość około 40m sygnał Wi-Fi.
- Dolny Mesh ma do objęcia tylko te trzy pokoje.
-Odległości pomiędzy routerami to około 7-8m.
ZTE 258 + Mesh widziałyby się przez drewniane drzwi.
Prędkość najwyższa powinna być osiągana w miejscu gdzie jest ZTE 258 (na czerwono) inne pomieszczenia wystarczą, gdy Internet będzie do 5-10 Mb/s. - Wykorzystywany głównie do facebooka/messengera/wp.pl itp.
Tutaj rodzi się pytanie czy poprzez ZTE 258 i powyższy system Mesh można spiąć wszystko po WiFi ? Tak, aby Mesh łapał sygnał WiFi od ZTE 258 i następnie rozsyłał do drugiego mesh/urządzeń ?
Zdaje sobie sprawę, że najlepiej byłoby spiąć wszystko kablem Ethernet - jednak z racji tego, że prędkość/stabilność ping itp. nie są priorytetem, preferowany jest bez-kablowy system tak, aby w przyszłości ewentualnie dołożyć kolejne satelity również po Wi-Fi i powiększyć zasięg.
Trochę chaotycznie napisane, ale chciałem jak najbardziej zwięźle wszystko opisać!
Pozdrawiam i z góry dziękuje!