Router LTE Orbi LBR20, antena Cybertecha Dualna LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz karta Orange. Był on dokładany do istniejącej sieci, dlatego podłączony jest do kolejnego routera zarządzającego siecią. Jakość połączenia super, internet śmiga jak powinien, ale jako że drugi router ma WAN-IP z puli LAN pierwszego routera, nie działa DDNS, nie działa dostęp z sieci WAN (z zewnątrz), no masa rzeczy nie działa. Sporo źródeł wskazuje podwójny NAT jako źródło problemów. Czytałem po internecie i muszę jakoś sprawić, by router LTE działał jako modem, i podał na swoje wyjście numer IP otrzymany od ISP, więc by drugi router miał publiczne WAN-IP. Jakie mamy opcje?
Myślałem początkowo o użyciu tego co mam. W ustawieniach LBR20 próbowałem włączać DMZ, ustawiać tryb Bridge ale bez efektu. W drugim routerze wyłączyłem NAT, to sieć padła

Myślałem nad tym, by zmienić LBR20 na inny router wspierający tryb bridge (transparentny?), ale ciężko cokolwiek znaleźć co będzie miało modem porównywalny do LBR20. Albo nie takie jak powinno, albo zabawki które na dłuższą metę nie podołają.
Router zewnętrzny który da radę to chyba tylko 2 modele Mikrotika z modemem kat.18, ale ich konfiguracja jest... straszna. Nie wiem czy dam radę.
Była też opcja zamontowania modemu LTE w formie karty m.2, podłączenie do komputera z jakimś oprogramowaniem routerowym, ale to już wygląda na dziwne druciarstwo i nie wiem jak stabilne jest to rozwiązanie.
Co więc proponujecie? Chcę tylko tyle by drugi router miał zewnętrzne publiczne IP od Orange na WANie.