Na początku dokładniejszy opis, na koniec zadam nurtujące mnie pytania

Lokalizacja: Warszawa, ul. Barcelońska, okna/balkon tylko od strony ul. Katalońskiej.
Od stycznia używam internetu t-mobile, oferta bez limitu danych, prędkość max 90Mb/s. Router jaki dali do tego abonamentu to ZTE MF286D. Internet ogólnie miał fajne podrygi prędkości połączenia (15/20Mb/s), natomiast ping był bardzo wysoki, a samo łącze mocno niestabilne. Dodatkowo z informacji które wyczytałem, nie ma możliwości konfiguracji tego routera jeśli chodzi o wybór pasm. Z jakimi BTS się łączył - nie sprawdzałem, ale mogę gdyby była potrzeba.
Dlatego też przesiadłem się na Huawei B535, który mi zalegał w szufladzie. Prędkości na start niższe, natomiast sama stabilność połączenia oraz ping znacznie na plus.
Nie zmienia to faktu, że internet potrafi mocno zamulić, ping potrafi skakać, momentami nie da się obejrzeć yt w godzinach szczytu.
Dziś wykonałem testy. 18:45 - 19:15, router postawiony kolejno: Na parapecie przy oknie balkonowym, balkon podłoga, oraz postawiony na barierce balkonu.

Jak widać, Router łączy się tylko z dwoma BTS, 280 050 oraz 280 067, z czego ten drugi gorzej sobie radzi.
Na ten moment ustawiłem agregację pasm 1800+2100, podłączone pod BTS 280 050 - ale routera raczej nie zostawię na zewnątrz

I teraz część moich pytań

p1. Router łączy się tylko z 280 050 oraz 280 067. A są jeszczez 2 BTS, które mogły by dać lepszy zysk. Czy możliwe że router robi błąd nie łącząc się pod nie? Mówię o 280 063 oraz 181 224. Jak widać na screenie, router by podłączyć sie do bts'ów z których korzysta, musi przejść sygnałem przez cały blok (Z racji okien od strony ul. Katalońskiej), a na 2 bts które wymieniłem miałby ładny strzał na wprost. (odległości praktycznie identyczne, w okolicach 500m). Czy anteną kierunkową wymuszę połączenie na te 2 bts? Jedyne co zauważylem (co mogłoby powodować problem), to brak na tych BTS pasm 800mhz. Ale nie wiem czy ma to jakikolwiek wpływ.

p2. Jeśli nie ma możliwości skorzystania z tamtych bts, to czy są dostępne jakieś logiczne anteny nie-kierunkowe? Nie jestem w stanie ustawić ich w stronę BTS, no chyba że mam je ustawić w kierunku czyjegoś mieszkania

Mam nadzieję że na początku tyle informacji wystarczy do wstępnej analizy. Z góry dzięki za pomoc.
AD1. Ogólnie mam wrażenie, że da się jeszcze trochę wycisnąć z tego połączenia, tylko brakuje dobrego sygnału (blok może to mocno psuć). Może jakaś mocniejsza antena? Straty na kablu by nie było, max 3m by wystarczył do routera.