Czy na prędkość internetu wpływa zasięg*
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Czy na prędkość internetu wpływa zasięg*
Hej,
robiłem test o 5:00 i prędkość internetu to 110 Mbps DL i 10 Mbps UL. Za dnia mam za to 30 DL i 10 DL.
No i mam pytanie. Czy jeśli poprawie zasięg, prędkość za dnia się zwiększy ? Przy założeniu wykorzystania tego samego sektora, tych samych częstotliwości.
robiłem test o 5:00 i prędkość internetu to 110 Mbps DL i 10 Mbps UL. Za dnia mam za to 30 DL i 10 DL.
No i mam pytanie. Czy jeśli poprawie zasięg, prędkość za dnia się zwiększy ? Przy założeniu wykorzystania tego samego sektora, tych samych częstotliwości.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Czy na prędkość internetu wpływa zasięg*
Jeżeli się zwiększy to zapewne niebyt dużo, różnica między 5 rano a "południem" wynika z ilości użytkowników.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Po UL widać że parametry sygnału na paśmie podstawowym w agregacji LTE są słabe, spadek na DL w ciagu dnia to skutek obciązenia sektora z którego korzystasz, DL jest agregowany więc prędkości zależą od pojemności sieci na BTS-ie z którym się łaczysz, przy duzym obciązeniu sektora z reguły najlepsze wyniki daje agregacja wszystkich pasm i optymalizacja parametrów sygnału na pasmach pojemnościowych LTE, wtedy spadek prędkości nie jest tak odczuwalny. Oczywiście wymagany jest odpowiedni router i antena zewnętrzna.
-
- Użytkownik forum
Ok, czyli nic nie zmieniam bo bts i tak już wybrałem najlepszy w okolicy, a skoro poprawa zasięgu nie poprawi DL to nie ma to sensu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dobra antena poprawi 1800-2600 poprawi upload, download też powinien się trochę zwiększyć, może nawet 2x ale tego nie da się określić trzeba samemu sprawdzić.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Nie ma sensu to zadawanie pytania jeśli nie zamierza się z tym nic zrobić, napisałem wyraźnie że poprawa sygnału wpływa na DL ale zalezy też on od obciązenia sektora. Jeśli BTS ma kilka pasm LTE to nalezy skorzystać z ich agregacji na konkretnym sprzęcie optymalizując zasięg czyli parametry sygnału anteną zewnętrzną wówczas nawet przyrost użytkowników nie powoduje radykalnego spadku prędkości w szczycie internetowym. Ty masz słabe parametry sygnału, router i antena jaką masz nieznany więc gdy o 5 rano nikt nie korzysta masz DL 110Mb/s, jak wszyscy siadają do internetu spada 4-krotnie. Jeśli chce się mieć optymalne prędkości z konkretnego BTS-a w danej chwili to korzysta się ze wszystkich agregowanych pasm na nim oraz popprawia się parametry sygnału na wysokich pasmach LTE. Póki co to tylko gdybanie bo brak informacji jaki operator, który BTS, jakie pasma na nim oraz jaki router i antena. Do tego nic na temat parametrów sygnału w tych warunkach na pasmach pojemnościowych LTE.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Można też powiedzieć że lepszy zasięg to silniejszy sygnał a silniejszy sygnał to lepsza modulacja a wyższa modulacja to większa prędkość, zresztą im mocniejszy sygnał tym mniej korekcji błędów (FEC) itd.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Gdybyś miał wgląd do GUI firmware Ubiquiti/DD-WRT/OpenWRT to w statusie klientów radiowych/po ich sygnałach widać na jaką prędkość zapinany jest link. Tutaj jest podobnie-lepszy sygnał wyższa modulacja/mniej błędów transmisji etc. Po prostu przy "kolejce po dane na BTS" jesteś wyrzucany do grupy która dostaje mniej/inni użytkownicy którzy mają gorsze parametry niż Twoje, dostają jeszcze mniej... .
-
- Użytkownik forum
Dzięki za odpowiedzi ale ostatecznie nie rozumiem ;(
w UL w zasadzie ma stałą prędkość - jak rozumiem, jej ograniczeniem jest więc moc/jakość sygnału, nie zależy mi na poprawie prędkości, jest dla mnie aż nadto
w DL prędkość wciągu dnia prędkość spada 4x i pojawia się więc u mnie pytanie, czy gdybym poprawił moc/jakość sygnały to zwiększy się prędkość Internetu? Ja to rozumiem tak, że moc/jakość sygnału pozwala na osiągnięcie 100Mbps (taką prędkość mam w nocy) jednak z uwagi na ilość użytkowników, mój eNB nie wyrabia, a przez to prędkość mocno spada. Dlatego nawet poprawa jakości/siły sygnału LTE nie wpłynie na prędkość Internetu - jest ona ograniczona przez liczbę aktywnych użytkowników.
Jeśli źle pojmuje, a nie znam się na tym więc to bardzo możliwe, to dajcie znać jak to jest.
Pytanie miało być teoretyczne, ale skoro pytanie to podaje parametry sieci:

w UL w zasadzie ma stałą prędkość - jak rozumiem, jej ograniczeniem jest więc moc/jakość sygnału, nie zależy mi na poprawie prędkości, jest dla mnie aż nadto
w DL prędkość wciągu dnia prędkość spada 4x i pojawia się więc u mnie pytanie, czy gdybym poprawił moc/jakość sygnały to zwiększy się prędkość Internetu? Ja to rozumiem tak, że moc/jakość sygnału pozwala na osiągnięcie 100Mbps (taką prędkość mam w nocy) jednak z uwagi na ilość użytkowników, mój eNB nie wyrabia, a przez to prędkość mocno spada. Dlatego nawet poprawa jakości/siły sygnału LTE nie wpłynie na prędkość Internetu - jest ona ograniczona przez liczbę aktywnych użytkowników.
Jeśli źle pojmuje, a nie znam się na tym więc to bardzo możliwe, to dajcie znać jak to jest.
Pytanie miało być teoretyczne, ale skoro pytanie to podaje parametry sieci:

-
- Guru bezprzewodowy
Parametry sygnału na LTE1800 z BTS-a Bogusławice dostateczne, agregacja LTE1800+2100, SINR za niski na pracę w QAM256. W takich warunkach brak mozliwośći uzyskania maksymalnych, dostępnych prędkości w czasie gdy sektor jest nieobciązony np. w nocy, w teorii to na tych 25MHz pasma przy poprawnych parametrach sygnału w MIMO4X4 z modulacją QAM64 DL do 187Mb/s , w realu mozna mieć 170-180Mb/s, w twoich warunkach masz z 60%, co za tym idzie to w szczycie tez jest podobnie i zamiast np. 45 Mb/s masz 25Mb/s. Do tego dochodzi modulacja, SINR na poziomie 10dB pozwala na pracę w QAM64, poprawa tego parametru sygnału do powyzej 16dB pozwala na pracę w QAM256 czyli przyspiesza DL o 1/3. Reasumujac poprawiajac parametry sygnału do prawidłowych wartości RSRP i SINR anteną zewnętrzną uzyskujemy większe prędkości takze podczas szczytu internetowego, o ile oczywiście operator nie przycina sztucznie prędkości o co w T-mobile nietrudno oraz dysponujemy sprzętem z obsługą QAM256.
-
- Użytkownik forum
Super, dziękuję @matek451 za szczegółowe rozpisanie, teraz jest już dla mnie wszystko jasne.
Sygnał mam raczej ze miejscowości Zbiersk, a nie Bogusławice (ale to szczegół). Mam już anteny zewnętrzne i jak teraz przejrzałem neta to raczej za bardzo lepszych nie znajdę. Instalowałem je kilka lat temu, ale chyba nie poszła tutaj technika zbytnio do przodu. Do stacji bazowej mam około 14 km.
Podając resztę danych:
Huawei B535-232 - robi za modem LTE,
Telkob 2x ATK-504 - anteny zewnętrze, kable 5m - wtyk SMA.
Patrzyłem też, czy są jakieś routery z 4x złączami SMA zewnętrznymi ale nie mogę znaleźć ;( Jeśli coś znacie, to dajcie znać.
Sygnał mam raczej ze miejscowości Zbiersk, a nie Bogusławice (ale to szczegół). Mam już anteny zewnętrzne i jak teraz przejrzałem neta to raczej za bardzo lepszych nie znajdę. Instalowałem je kilka lat temu, ale chyba nie poszła tutaj technika zbytnio do przodu. Do stacji bazowej mam około 14 km.
Podając resztę danych:
Huawei B535-232 - robi za modem LTE,
Telkob 2x ATK-504 - anteny zewnętrze, kable 5m - wtyk SMA.
Patrzyłem też, czy są jakieś routery z 4x złączami SMA zewnętrznymi ale nie mogę znaleźć ;( Jeśli coś znacie, to dajcie znać.
-
- Stały użytkownik forum
Bogusławice (eNBID 367377) a nie Zbiersk (eNBID 167167) i nie jest to taki szczegół bo to różne BTSy i mogą być inaczej obciążone. Skieruj antenę dokładnie na Zbiersk, ponów test, skieruj na Bogusławice, ponów test. Obydwa testy pokaż.sebol2934 pisze: Sygnał mam raczej ze miejscowości Zbiersk, a nie Bogusławice (ale to szczegół). ...
-
- Guru bezprzewodowy
Te pokazane parametry sygnału na LTE1800 z 4 sektora na BTS-ie NetWorks Bogusłwice to na B535 z ATK504? I jakie 14 km, mieszkasz na zachód od tego BTS-a .
-
- Użytkownik forum
Hej, to sorki, byłem święcie przekonany, że ma Internet ze Zbierska.
@Erbit czyli jest to: Bogusławice - gm. Mycielin, Wielkopolskie ? Jeśli tak, to 17 km i rzeczywiście mieszkam na zachód od tego nadajnika.
Test postaram się wykonać, ale anteny mam zamontowane w taki sposób, że muszę wejść na dach więc musi się lekko pogoda poprawić.
@matek451 Internet z T-mobile, pokazane wyniki to Huawie B535 + 2xtelkob, nie jestem wstanie potwierdzić czy z 4. sektora.
PS. w Zbiersku jest 2600mhz, myślicie, ze przy 14 km jest cień szansy, że on do mnie dolatuje? wiem, trzeba sprawdzić ale pytam o teorię
@Erbit czyli jest to: Bogusławice - gm. Mycielin, Wielkopolskie ? Jeśli tak, to 17 km i rzeczywiście mieszkam na zachód od tego nadajnika.
Test postaram się wykonać, ale anteny mam zamontowane w taki sposób, że muszę wejść na dach więc musi się lekko pogoda poprawić.
@matek451 Internet z T-mobile, pokazane wyniki to Huawie B535 + 2xtelkob, nie jestem wstanie potwierdzić czy z 4. sektora.
PS. w Zbiersku jest 2600mhz, myślicie, ze przy 14 km jest cień szansy, że on do mnie dolatuje? wiem, trzeba sprawdzić ale pytam o teorię
-
- Guru bezprzewodowy
Nie znam twojej lokalizacji więc trudno stwierdzić czy uzyskasz zasięg ze Zbierska, nie tylko odległość jest istotna. Podaj przyblizoną lokalizację, jaka to wioska?
-
- Użytkownik forum
Królików, antena zamontowana na 7 m
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Też mam dalszą odległość i do wczoraj blokowałem tylko pasmo 7 ale po wczytaniu się w ten wątek stwierdziłem ze spróbuje dołożyć któreś pasmo i najlepiej wypadło pod względem stabilności dołożenie pasma 1. Wyniki w Speedtest podskoczyły do 95 100 a upload pozostał na stabilnym poziomie powyżej 40. Dołożenie pasma 3 zmniejszyło zarówno UL jak i DL . Korzystam z MF258 K z oprogramowaniem od ZTE
-
- Użytkownik forum
@consigliero nie do końca rozumiem, po co napisałeś ten komentarz i co mam z niego wyciągnąć ale jeśli chodziło o to, że wątek pomógł to się cieszę