Prędkości są marne. Nie wiem jeszcze z czego to wynika (pewnie podłączenie anten) ale miałem okolice 60-100Mbps pobierania, jakieś 15 wysyłania (zawsze było 40) przy pigu niby poprawnym 20ms ale jitter w okolicach 30 a nie 1-2 jak na LBR20. Ale jak mówię, router opcji ma kupę, muszę podłubać. Niestety patrząc na pogodę, na dach wejdę dopiero we wtorek. Fajny mamy ten środek kwietnia, auto musiałem rano odśniezać ;P
Zapytam, dostałem uproszczoną instrukcję konfiguracji i numer telefonu w razie problemów.
5G2100 nie sprawdzałem jeszcze, bo tylko podmieniłem szybko routery i zostawiłem żeby sprawdzić stabilność. Podłubałem trochę przy switchu z którym mam problem i poszedłem spać. Dzisiaj może posprawdzam.
No i te kable H1000, faktycznie nie są one giętkie

A w ramach antenowej ciekawostki - układałem ostatnio na budowie kabel antenowy nieznanej mi nazwy, o średnicy 50mm. Wyglądał jak rura, ale jak się przecięło to w środku normalnie był ekran i centralna żyła, obie w formie miedzianej rurki a między nimi dobre 2cm izolacji z piany. Podobno do tego że jakby się paliłi to strażakom będą krótkofalówki lepiej działać

Wracając do routera, mam nadzieję że da radę pracować będąc zamkniętym w hermetycznej szafce na zewnątrz. Teoretycznie elektronika jest identyczna co w NR7103, a tamten ma zakres -40 do +60*C, czyli powinno dać radę.