troszkę tutaj już posiedziałem i poczytałem i chyba czas bym napisał tego posta

Sytuacja dość prosta, inea/fiberhost/fibee powiesili kabel światło na słupach ale instalacja jest spier*** i nie chce im się tego naprawiać - walczę o naprawę od października 2022, ostatnio dostałem telefon, że kiedyś naprawią ale nie wiadomo czy w tym roku...

No to więc muszę poszukać alternatywy, na daną chwilę mam na działce zainstalowany sprzęt:
- Teltonika RUT360 - miał to być jako "dobry" modem na chwile...
- Asus RT-AX55 - na razie główne urządzenie sieciowe, potem może wjedzie ubiquiti
Modem aktualnie siedzi w środku domu, w jednym z rogów bo tam łapał najlepszy sygnał.
Niestety nie mogę podać danych z netmonstera ponieważ jestem oddalony od działki o jakieś 3h, informacje jakie posiadam na temat jakości połączenia to:

SINR skacze od 0 do 10 na B3, i od -8 do 4 na B20
Ale będę dzownił do znajomego jak będzie dostępny by podjechał z telefonem i zrobił pomiar przez netmonstera na Playu
BTS z którego korzystam to:
Play ID: PZS4410 - Kłudno - gm. Wieniawa, Mazowieckie, Kłudno 87 - wieża Cellnex / własna
Odległość od BTS to:
2,7 km
Wygląda to tak:

Prędkość zmierzona teraz:

Prędkości jakie osiągam to zakresy:
DL: od 5,55 Mbps - do 34,15 Mbps - zaleznie od pory dnia
UL: od 2,67 Mbps - do 8,9 Mbps - zaleznie od pory dnia
Czy jest to wystarczająca ilość danych by zasugerować, jak zacząć poprawę jakości sygnału oraz za jakim sprzętem się rozglądać (RUT360 pójdzie w cholerę), kwota na sprzęt do około 1,5k ?
Od sprzętu oczekuje pełnej (lub prawie pełnej) możliwości kontroli: locku na bts (nie wymagane ale nice to have), oczywiscie agregacja, wyboru pasm, passthrough ip/bridge.