Co wpływa na SNR (jakie częstotliwości)?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Co wpływa na SNR (jakie częstotliwości)?
Czy na parametr sygnał szum wpływa:
1. Pobliskie częstotliwości (np. to samo pasmo innych operatorów)
2. Te same częstotliwości (tego samego operatora z innych nadajników).
3. Obie powyższe.
4. Jeszcze inaczej.
1. Pobliskie częstotliwości (np. to samo pasmo innych operatorów)
2. Te same częstotliwości (tego samego operatora z innych nadajników).
3. Obie powyższe.
4. Jeszcze inaczej.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Re: Co wpływa na SNR (jakie częstotliwości)?
Dzięki.
W takim razie jest duże prawdopodobieństwo, że pakując router do puszki hermetycznej na dach ekranowanie "pleców" a może i boków da pozytywny wpływ na snr i ogólnie na jakość połączenia. Zgadza się?
Oczywiście najlepiej zrobić testy
ale jakiś start teoretyczny chciałbym mieć.
W takim razie jest duże prawdopodobieństwo, że pakując router do puszki hermetycznej na dach ekranowanie "pleców" a może i boków da pozytywny wpływ na snr i ogólnie na jakość połączenia. Zgadza się?
Oczywiście najlepiej zrobić testy

- wojteks
- *** Administrator ***
Jest taka szansa, czasami wystarczy za budynek schować żeby stłumić sygnały od strony pleców.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jedno "ale": SNR jest stosunkiem mocy sygnału użytecznego do mocy szumu tła. Inne sygnały nie są widziane przez system jako szum.
Ekranowanie routera niewiele poprawia, ponieważ sygnał pobierany jest przy pomocy anteny i transportowany kablem i w tym miejscu powstają szumy o których mówimy.
Ekranowanie routera niewiele poprawia, ponieważ sygnał pobierany jest przy pomocy anteny i transportowany kablem i w tym miejscu powstają szumy o których mówimy.
Nie pomagam na PW.
-
Ja opisałem sytuację bez anten zewnętrznych. Jest router. Wkładamy do puszki i na dach. Pytanie czy osłonić go z tyłu i może z boku ekranem robiąc coś na kształt kierunkowości czy raczej nie ma sensu (pomijając odpowiedź - trzeba potestowaćkey pisze:Ekranowanie routera niewiele poprawia, ponieważ sygnał pobierany jest przy pomocy anteny i transportowany kablem i w tym miejscu powstają szumy o których mówimy.

Wewnątrz są pewnie jakieś kable antenowe 5-10-15cm od anten no ale całość jest w jednym miejscu.
Co w takim razie jest widziane jako szum tła i jak się odciąć/zminimalizować wpływ?key pisze:Jedno "ale": SNR jest stosunkiem mocy sygnału użytecznego do mocy szumu tła. Inne sygnały nie są widziane przez system jako szum.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z teorii wynika ze to prawdopodobnie niewiele da, ale możesz oczywiście testować. Czasami zdarza się, ze jakieś mocne źródło szumu odgrodzisz.G.Moore pisze:Pytanie czy osłonić go z tyłu i może z boku ekranem robiąc coś na kształt kierunkowości czy raczej nie ma sensu (pomijając odpowiedź - trzeba potestować).
Ja cudów bym się nie spodziewał, ale tak naprawdę wynika to z lokalizacji routera i generatorów szumów.
Wszystko co produkuje sygnały nie skorelowane z interesującym Ciebie sygnałem - n.p. silniki elektryczne.G.Moore pisze:Co w takim razie jest widziane jako szum tła i jak się odciąć/zminimalizować wpływ?
Inne nadajniki nie są przeszkoda - ich sygnał całkowany w czasie jest dla odbiornika niewidoczny.
Jest parę technik pozwalających nie zmniejszenie odbioru szumu (n.p. filtry ograniczające przepustowość sygnału do interesującego Ciebie pasma), ale one zazwyczaj są już zaimplementowane w Twój sprzęt.
Tak z ciekawości - jaki SNR masz w tej chwili?
Nie pomagam na PW.
-
SINR dość mocno skacze od 0 do 10 (zazwyczaj ok 5).key pisze:Tak z ciekawości - jaki SNR masz w tej chwili?
Do tego rzekłbym, że kiepski RSRP (-104 do -99).
Ale całość daje o dziwo bardzo solidne i stabilne DL:40-50, UL: 20.
To wszystko powyższe jest na MF286D, które stoi na strychu.
Teraz chcę uruchomić MC801A i planuję wyrzucić na maszt w skrzynce. I jak to planowałem zacząłem się zastanawiać czy ekranować tył/boki czy nie. Skoro takie ekranowanie niespecjalnie na szumy się zda to może dzięki takiej qusi kierunkowości powybieram/potestuję nadajniki różne.
Zastanawiam się też czy "idąc" ze sprzętem ponad dach nie poprawię rsrp a popsuję sinr. Się zobaczy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W tym wypadku bardziej przejmował bym się RSRP niż SNR.
Z SNR można walczyć w systemach, gdzie masz wpływ na jakość sygnału (n.p. dobierając typ kabla miedzy antena a routerem).
Z SNR można walczyć w systemach, gdzie masz wpływ na jakość sygnału (n.p. dobierając typ kabla miedzy antena a routerem).
Nie pomagam na PW.