Witam wszystkich . Jestem tu nowy i potrzebuje pomocy z wyborem sprzętu i sieci do internetu mobilnego . Właśnie co przeprowadziłem się do nowego miejsca i niestety nie ma możliwość podłączenia się do światłowodu wiec pozostaje tylko taka opcja . Poczytałem trochę to forum ale do końca nie wiem jaki ruter i jaka siec + antena byłaby najlepszym wyborem wiec zdaje się na wasze propozycje gdyż ja jestem zielony w temacie . Zrobiłem testy różnych sieci najlepiej moim zdaniem wypada T-Mobile i Orange w zależności gdzie stanę i gdzie się znajduje czy w domu na strychu czy na zewnątrz . Także wklejam testy i z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi .
Ostatnio zmieniony 2023-07-25, 21:13 przez lukaszja9, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam zupełnie odmienne zdanie w kwestii Orange/T-mobile i Play. Podstawowe pytanie to testy PLAY na karcie z jaka kartą, abonament czy pre-paid jesli pre-paid to z jaką taryfą. Lokalizacja zapewne w okolicy Chodybek, operatorzy NetWorks z 2sektora na BTS-ie Koźminek, parametry sygnału dostateczne, słabe a na LTE2600 bardzo słabe. W sąsiadach sektor 1 , 3 a nawet PCI z Krowicy Zawodniej.
Wszystkie Karty to pre-paid jaka taryfa dokładnie nie wiem dowiem się jak zajadę do domu dziś a lokalizacja to nowy karolew 13 mogę jeszcze zrobić testy z plusa .
W przypadku stacji bazowej NetWorks Koźminek mamy do czynienia z 4 sektorami, sektor numer 2 jest skierowany wzdłuż drogi do Raszawy czyli na twoim kierunku i to z niego korzystasz, odległość około 6 km. I właściwie tylko z tego BTS-a masz szansę na interney w ORANGE/T-mobile. Z KROWICY SA 3 PASMA lte2100+1800+800 , parametry sygnału na LTE1800 z niego gorsze niż z Koźminka, na twój kierunek celuje sektor numer 1 z Krowicy.
Play to w testach BTS Gać Kaliska -Moskurnia, stacja na 4 sektorach, ty korzystasz z tego numer 3 na azymucie 240 stopni. BTS podczas pomiaru PEM 18.10.2021 działał na LTE1800+800, trzeba sprawdzić czy ma LTE2100. W testach masz LTE1800 z niego na dostatecznych parametrach sygnału.
Dodatkowo aplikacja pokazuje PCI 146 na LTE1800 czyli 2 sektor z BTS-a Koźminek który jest na azymucie 140 wzdłuż drogi na Raszawy. Parametry sygnału słabe, porównywalne z tymi w ORANGE/T-mobile na LTE1800 z Koźminka.
Niektóre taryfy pre-paid Play mają ograniczony DL do 7Mb/s stad moje pytanie o to jaka taryfa w PLAY, masz około1,5 km do BTS-a w Gaci, powinieneś go widzieć bo to 59m wieżą. Kluczowe jest czy ma też LTE2100, mozliwe ze kiedyś je dostanie.
Taryfa to formuła play na kartę . Tak widać ta wieże właśnie byłem obok niej i zeobilem test szybkości dochodzi do 5mb/s a na netmonster jest tylko lte1800. Która opcja będzie dla mnie najkorzystniejsza ? Czy jest jeszcze coś co mógłbym sprawdzić aby działało to lepiej ? Gdy znajduje się w lokalizacji kozminek to prędkość na Orange bo z takiej korzystam na tel sięga 15mb/s z reszty operatorów nie sprawdzałem
[quote="lukaszja9"]Taryfa to formuła play na kartę . Tak widać ta wieże właśnie byłem obok niej i zeobilem test szybkości dochodzi do 5mb/s a na netmonster jest tylko lte1800. Która opcja będzie dla mnie najkorzystniejsza ? Czy jest jeszcze coś co mógłbym sprawdzić aby działało to lepiej ? Gdy znajduje się w lokalizacji kozminek to prędkość na Orange bo z takiej korzystam na tel sięga 15mb/s z reszty operatorów nie sprawdzałem. Czy może jakaś antena zewnętrza będzie w stanie polepszyć zasięg i prędkość internetu czy to w moim wypadku mija się z celem
Skoro to była istotna literówka wystarczyło mnie poprawić i po temacie a nie teraz będzie pół tematu jak to laik co się na tym kompletnie nic nie zna napisał źle MB/s wmawiając jeszcze ze pisze to specjalnie