Zeusek pisze:Światłowody NIGDY nie będą doprowadzone do każdego domu... przynajmniej w przewidywalnej przyszłości. 4G/5G jest cały czas rozwijane, powstaje już 6G/7G.
To niekoniecznie tak musi być, bo w Szwecji (kraj na północ od Polski

) mają (prawie) wszędzie Internet stały - albo miedź albo światełko. Ogromna kasa na to poszła i pokryli cały kraj łącznie z Północą gdzie między jednym domem a drugim czasami jest kilkanaście kilometrów odległości! Nie wiem czy pokryli sto procent domostw, ale na pewno ponad ~95-97%. Szwedzi zrobili to by mieć pewny Internet i mniej szkodliwy dla zdrowia. Tam się walczy nie tylko ze smogiem ale i elektrosmogiem, gdzie w wielu innych krajach nawet nie przychodzi to do głowy urzędnikom

Z drugiej strony, trochę zabawnie, ale mają też sieci komórkowe i powoli likwidują telefony stacjonarne, więc nie sa do końca konsekwentni. Ale
bredband dochodzi niemal do każdego domu.
Szybkość rzędu 1/10Gbpd znajdzie zastosowanie, kwestia powstania nowych usług. Treści 4k są już powszechne a za rogiem likwidacja telewizji i wszystko ma iść przez Internet.
Dokładnie, wystarczy że pojawią się telewizory 16K albo 32K

Albo coś innego, kwestia czasu. Kiedyś Gejc z Mikroshita mówił, że każdemu wystarczy 640 KB RAM w komputerze - a dziś kuchenki mikrofalowe i automatyczne odkurzacze mają więcej
O likwidacji TV nie słyszałem, mnie to akurat średnio interesuje bo w ogóle nie oglądam od wielu lat TV. Ani lewicowej, ani prawicowej.
Też jestem zdania, że jak będą powszechnie streamingować 8K i w przyszłości wyższe rozdzielczości, to Internet 1G będzie najtańszą opcją w cenniku każdej firmy.