Nokia 6020

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

Gość

Re: Nokia 6020

Post autor: Gość »

Nie róbcie tyle zamieszania wokół kabli do 6020 ;-)
Kupiłem oryginalny kabel noki DKU-5 za 51zł i w EDGE śmiga jak należy.
Gość

trzeba wpisac kod tez tak miałem,tylko kodu nie pamietam.Zadzwon do obsł.
Awatar użytkownika
skalar13
Stały użytkownik forum

Post autor: skalar13 »

Kupiłem oryginalny kabel CA-42 i mam problem mam full zasieg i nie umiem wyciągnąć wiecej niz 10,4kB/s czyżbym coś źle zainstalował?
Blue Connect + Nokia 6020 + oryginal CA-42 + antena kierunkowa Dipol = MAX 23kB/s
Gość

a na ile masz ustawione połaczenia sieciwe ustaw na 230,4 kb/s.Spróbuj sciągnąc jakiś więk. plik np ze stronki noki .nokia pc suite mi to sciaga 22KB nokią 6020
Awatar użytkownika
skalar13
Stały użytkownik forum

Mam taką teorie jesli na fonie mam full zasięg to jeszcze nie oznacza że mam pełny zasięg EDGE wiec chyba z tąd te 11kB/s a oryginalny kabel miał poprawić transfer...
Blue Connect + Nokia 6020 + oryginal CA-42 + antena kierunkowa Dipol = MAX 23kB/s
Awatar użytkownika
skalar13
Stały użytkownik forum

pod jaką nazwą wasz komp widzi modem nokia 6020?
Bo u mnie pisze "Nokia CA-42 GSM USB" a moze powienien widzieć jako "nokia 6020 modem"? może w tym cały problem?
Robert

Post autor: Robert »

Mi w iplusie jako Nokia 6020 cable.Jak instalujesz modem to zaznacz zeby nie wykrywal modemu ,sam znajdziesz i zaznaczysz nokia pózniej kabel a nastepnie port.Ale ja używam Nokia PC Suite.Na stronce noki masz opisane bardzo dokładnie
Awatar użytkownika
skalar13
Stały użytkownik forum

Spędziełm poł nocy nad tym kablem ale cały czas wykrywa mi go jako "Nokia CA-42 GSM USB" a powinien jako "nokia 6020 modem". I przez to ze mi go tak dziwnie wykrywa nie umiem zmienić prędkości portu i dlatego mam cały czas taki transfer :cry: jak ktoś wie jak to zrobić błagam niech pomoże
Robert

Zobacz tak czy zmienisz Ustawienia-panel sterowania-połączenia sieciowe kliknij prawym mysz nastepnie wlasciwosci i konfiguruj a tam ustaw na 230.4
Awatar użytkownika
skalar13
Stały użytkownik forum

Już próbowałem nic to nie daje :cry: :evil:
Awatar użytkownika
skalar13
Stały użytkownik forum

Padam z sił cały dzień sie bawie i cały czas max 11kB/s to po co kupowałem oryginalny kabel...może nie jestem w zasięgu EDGE do pisze że nokia na GPRS osiąga 80kb/s wiec chyba osiągam maksymalny transfer GPRS.

Niech sie ktoś wypowie kto ma oryginany kabel CA-42 i nokie 6020 bo już wyczerpały sie moje mozliwości :cry: :cry: :cry:
Robert

he he ,ale bedziesz dumny jak to zrobisz,na gprs miałbys tylko połowe tego,no moze troszke więcej.Zrób test szybkosci z tej stronki
http://www.pliki.bph.pl/cp/businessnet/test.html i napisz ile osiągnełes.Słuchaj ja na ch... kablach tez miałem tak malo ale na 100%to jest edge napisz ile osiągniesz i ja tez na mojej6020 sprawdze
Awatar użytkownika
skalar13
Stały użytkownik forum

Spoko ten test mi pokazuje 67kb/s co sie nie zgadza z moimi osiągami 98kb/s dziwne ale takie testy nigdy nie są wiarygodne.
Robert

on pokazuje średnia i mi sie zgadza z NetMeter tyle samo mi pokazuje. i pokazal 155kb/s na noki 6020 w iplusie
Awatar użytkownika
skalar13
Stały użytkownik forum

Zainstalowałem na nowo win i dalej 10,4kB/s to chyba jakieś ograniczenie na BTS albo moja nokia jest felerna albo era ma jakieś ograniczenia już nie wiem.... :cry: :cry: :cry:
Robert

Albo kabel jest walniety,jak nie masz simlocka w noki to spróbuj w simdacie kosztuje 30 zl lub kazda inna karta w plusie,moze pozycz na sprawdzenie nawet simplusa.Musisz po kolei sprawdzisz wszystko,inna siec ,kabel ,telefon,
bo naprawde warto sam mialem 9 KB a teraz nawet 24KB jest ogromna roznica.Uważam że jak nie sieć to kabel jest walnięty
Awatar użytkownika
skalar13
Stały użytkownik forum

Ostatnio zaobserwowałem na netmonitorze nagłe wzrosty do 22kB/s ale to tylko trwa sekune :cry: chyba coś mam zły zasieg EDGE bo na noki full zasięg, wiec kabel jest raczej ok :roll:
Agnieszka

cos nie dziala

Post autor: Agnieszka »

a ja mam kabel dku-2 i mi nie chce dzialac, pomocy :(
Robert p

Post autor: Robert p »

a jaki telefon i jaki kabel ,firmowy czy podroba
Mikkado

Post autor: Mikkado »

Ostatnio kupiłem nieorginalny kabel CA-42 z Allegro, jaki proponował mi Robert, naszczęście działa pod internet. Tylko dziwne jest to, że zawsze dwa razy muszę podpinac go do telefonu. Za pierwszym razem wyskakuje, że urządzenie jest niekompatymbilne, a za drugim jest ok. Jako, że transfer na IRD miałem do 7.4KB/s tak tu jest to nie do określenia, gdyż mój zasięg EDGE pozostawia wiele do życzenia, <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jestem na granicy, stąd też telefon może przełączyć sie na GPRS. Tranfery są różne, ale sredni to ok.15KB/s. Maksymalny miałem 20KB/s, ale nistety tylko raz. Jeśli miałbym radzić skalar13 to raczej <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> zależy to od zasięgiu i warunków. U mnie EDGE najlepiej chodzi w nocy, przepustowośc jest naprawdę zmiena, ale jest o niebo lepiej niż na IRD.
siubul87
Stały użytkownik forum

Post autor: siubul87 »

A ja ostatnio kupilem kabel dku-5 podrobe za 40zł i transfer w okolicach 20KB/s na Nokii 3220
Gość

jak zainstalowac kabel ca-42 krok po kroku, prosze o pomoc, bo jak zainstaluje drivery, podepne kabel to moja komorka (6020) <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie reaguje :(
Mikkado

Komórka nie musi wcale reagować. Najpierw podpina się kabel do USB, instaluje się drivery, a potem telefon. Tylko nie bardzo rozumiem co chcesz z tym robić czy zamierzasz wymieniać dane, czy łączyć się do internetu. Jeśli to drugie to musisz utworzyć nowy modem o porcie na którym masz zainstalowany kabel, a potem to juz tylko utworzyc nowe połączenie internetowe. Jeszcze sprawa jest taka jaki masz kabel jeśli to podróbka to nie gwarantuje działania, ja mam taki ca-42 z Allegro ale u mnie działa, czasami komórka nie odpowiada komunikatem "Akcesora zostały podłączone" czy jakoś tak. Jak to się nie dzieje to właczam ponownie telefon. Z tymi kablami to jest różnie czasaminawet złącza nie dotykają tych w telefonie. Najbardziej doświadczony jest w tym Robert, On może powiedzieć Ci jeszcze więcej na temat.
Mikkado

Aha nie zapomnij,że musisz mieć driver do telefonu. W tym celu potrzebny Ci będzie pakiet Nokia PCSuit, pewnie masz z płytą dołączoną do kabla. Potem odinstaluj cały ten pakiet bo on i tak niczemu nie służy jeśli masz zamiar łączć sie z netem.
Gość

okej, wsyztsko dziala (ten kabel ca-42) ale mam jeden kolejny problem w oxygen managaerze a mianowicie widzi moje kontakty i skrzynke odbiarcza ale nie widzi fotek i filmikow.wiecie moze w czym rzecz? pozdro
Robert p

Mikkado,rozśmieszyleś mnie do łez"najbardziej doswiadczony jest Robert"Przez ten kabel wątroba mi zgnila od alkoholu,ale fakt dziala teraz zaj...cie.Pozdrawiam
Dawid

irda

Post autor: Dawid »

pomusz mi gdzie sie włancza irde :?muj emali [email protected]
Robert p

Ja też robie byki,ale Ty troche przegiełeś;)
cryptek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: cryptek »

Witam!
Mam w Plusie N6020, komp z prockiem Celeron 333Mhz na płycie Atrend ATC-6220 (ma 2 gniazda USB). Chciałbym łaczyć się z internetem, więc kupiłem na Allegro kabel DKU-5 (OTI USB to serial cable). Mam windows 98SE. Kabel zainstalował mi się jako com3. Ale nie mogę zainstalować Nokia PC Suite v.6.7 ,gdyż jest przeznaczona do Windows XP lub 2000. Czy jest może wcześniejsza wersja PC suite działająca na Windows98SE i obsługujaca N6020 ? Czy ten kabel jest dobry do mojego telefonu ? Na kartoniku nie jest wyszczególniona N6020. Po podłączeniu wyświetla mi się, że nie jest kompatybilny. MobiMB v.3.1 niby się instaluje ale nic nie działa po załączeniu zawiesza się. Czy on tez służy do internetu? Męcze się już tydzień i nic mi nie wychodzi. Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Enzo »

Na stronie Noki podane jest że do N6020 pasuje jedynie kabel CA-42.
A co do sterowników do DKU-5 zobacz tu http://www.nokia.com.pl/nokia/pomoc/opr ... 81915.html
iPlus+E61i=FUN
ODPOWIEDZ