Niedługo przeprowadzam się do nowej lokalizacji, w której nie będę już miał dostępu do internetu światłowodowego. Po przeczytaniu wielu postów, wciąż mam mętlik w głowie jaki sprzęt wybrać i dlatego utworzyłem oddzielny tematu. Przejdę do rzeczy:
Szerokość geograficzna: 51.1766
Długość geograficzna: 22.9746
Telefon: Huawei P20 Pro
Operator: Play
Screenshoty ze speedtestem i netmonstera:

Pomiary były robione przy oknie na poddaszu, telefon skierowany w niżej opisane BTSy.
Do wyboru w zasadzie są tylko trzy BTSy:
- Play (26006) ID: SWD4412, Brzeziczki - gm. Piaski, wieża Cellnex
- Orange (26003) ID: 86556 (N!), Biskupice - gm. Trawniki, ul. Podwal 22
T-Mobile (26002) ID: 27778 (N!), Biskupice - gm. Trawniki, ul. Podwal 22
Play jest najdalej (około 8km), ale droga do niego nie jest zbyt zalesiona czy zurbanizowana. Pozostałe dwa, to w zasadzie ta sama lokalizacja, jest bliżej (około 3km), ale mniejszy wybór pasm (chyba, że w grę wchodzą te "Powiązane pozwolenia UKE", ale nie za bardzo wiem co to znaczy) i po drodze widać, że będzie nieco więcej drzew.
Najprawdopodobniej wybiorę operatora Play, ze względu na szerszy zakres pasm (wydaje mi się, że router z agregacją 3-4 pasm będzie sensownym wyborem, ale z chęcią wysłucham waszych opinii). Co do sprzętu to zastanawiałem się nad Router ZTE MC801a 802.11ax (Wi-Fi 6) + Antena kierunkowa Dual Hawk Signaflex U-30 4G LTE 2x30 dBi. Budżet tak naprawdę 1-1,5k, ze względu na to, że pracuję codziennie z internetem, więc nie ma miejsca na kompromisy.
Chciałbym osiągnąć stabilne łącze (prędkość 50mbps+) z możliwie niskim pingiem (30ms). Czy uważacie, że jest to możliwe, co zmienilibyście w konfiguracji, warto rozważyć innego operatora? Między innymi te pytania nasuwają mi się podczas poszukiwań. Z góry dzięki za sugestie i pozdrawiam forumowiczów.