Od ponad 2 lat korzystam z oferty T-Mobile w pakiecie M (bez limitu danych, prędkość z limitem do 60 mbps) wraz z routerem Alcatel HH71. 2-letnia umowa miała być okresem przeczekania do budowy sieci światłowodowej, natomiast projekt tak przeciąga się w czasie, że nie zamierzam się dłużej na to oglądać (choć sprawia wrażenie, że jest bliżej końca niż początku). Umowa z T-Mobile przeszła na czas nieokreślony, a cena wzrosła do 70 zł/msc. Na prędkość nie narzekałem, zwykle trzymało górne granice, natomiast w ostatnim okresie umowy pojawiały się problemy w godzinach szczytu (spadek prędkości, wysoki ping). Reklamacja, informacja zwrotna o problemach z nadajnikiem, prace trwają, numer dołączono do zgłoszenia, otrzymam informację po zakończeniu prac. Kilka miesięcy minęło od reklamacji i żadnej informacji nie otrzymałem. Może warto znaleźć coś za niższą cenę lub o lepszych parametrach (albo to i to). W najbliższym czasie rozpoczynam pracę zdalną, więc chciałbym możliwie jak najstabilniejsze łącze.
Potrzebuję minimum 500 GB miesięcznie, najlepiej bez umowy (choć nie wykluczam całkowicie tej opcji), nie mam problemu ze zmianą kart SIM i dobrze jakby udało się wyciągnąć wyższe prędkości/polepszyć stabilność połączenia/zmniejszyć ping (nawet jedno z tych trzech będzie na plus). Moja lokalizacja to 49.671188384628785, 22.026688313033105. Posiadam wyniki testów trzech operatorów, tj. Orange, T-Mobile (w ofercie z limitem prędkości), Lycamobile (wyczytałem że korzysta z nadajników Plusa, a miałem akurat pod ręką).
Testy na telefonie:
Lycamobile/Plus, 1 piętro, miejsce w którym stoi router (przy ścianie):

Lycamobile/Plus, 1 piętro, ten sam pokój, za oknem (potencjalne miejsce na antenę):

Orange, 1 piętro, miejsce w którym stoi router:

Orange, 1 piętro, ten sam pokój, za oknem (potencjalne miejsce na antenę):

T-Mobile, 1 piętro, miejsce w którym stoi router:

T-Mobile, 1 piętro, ten sam pokój, za oknem (potencjalne miejsce na antenę):

Dodatkowo, zasięg w routerze Alcatel HH71 (bez dodatkowych anten, w domu, pierwsze piętro) dla T-Mobile wygląda tak:

speedtest (połączenie po kablu):

zasięg za oknem:

zasięg w routerze Alcatel HH71 (bez dodatkowych anten, w domu, pierwsze piętro) dla Orange:

speedtest (połączenie po kablu):

zasięg za oknem:

*miałem załączyć wyniki testów prędkości również po wifi, ale testy lubiły raz zadziałać z pełną prędkością, a raz nie przekraczać 15mbps, zarówno w T-Mobile, jak i w Orange. Może to kwestia wątpliwej jakości routera.
**zabrakło kabla by przeprowadzić testy prędkości po kablu dla routera za oknem.
Zastanawiam się czy zmiana operatora, routera i montaż anteny pozwoliłyby mi wycisnąć coś więcej w obecnej lokalizacji. Przejrzałem trochę wątków i rozważam zakup używanego Huawei B535-232 (agregacja 2 pasm, możliwość podłączenia anten) lub ZTE MF286D (agregacja 3 pasm, ale z tego co się orientuję nieopłacalność montażu anten). Nie chcę też przeprowadzać dużej inwestycji bo mam świadomość, że to rozwiązanie ciągle tymczasowe, do otrzymania przyłączu światłowodowego.
Rozważam pozostanie w T-Mobile (70zł/msc, limit prędkości 60 mbps, bez limitu danych), przejście do Orange w ofercie flex (80zł/msc, bez limitu prędkości i danych, łącznie z smsami i połączeniami, ale oferta na internet no-limit może zostać w każdej chwili wycofana) lub przejście do Play (600gb za 50zł/msc, bez limitu prędkości). Doliczając ofertę Lyca, z której korzystam na telefonie, realistycznie dochodzi +10zł do Play/T-Mobile, w Orange mógłbym korzystać z wielu kart sim na ten sam numer.
Jaka opcja jest waszym zdaniem najlepsza w mojej lokalizacji? Na jaki sprzęt warto się zdecydować by móc lepiej wykorzystać warunki różnych operatorów i czy da to realną poprawę?
Osobiście skłaniam się ku skorzystaniu z oferty promocyjnej w Orange Flex przy przeniesieniu numeru i skorzystaniu z najwyższego pakietu przez 3 miesiące, a po 3 miesiącach mogę zostać przy tym pakiecie jeśli będę zadowolony, lub ewentualnie skorzystam z oferty Play (jeśli ten będzie miał dobre osiągi w mojej lokalizacji). Do tego wymiana routera na Huawei B535-232 i dokupienie anteny. Natomiast potrzebuję pomocy w odczytaniu czegoś z wyżej dodanych zrzutów, ponieważ nie za bardzo wiem jak interpretować te parametry.