jfk pisze:Jaki masz budżet na update instalacji? Jakiej obecnie używasz anteny?
Powiedzmy, że do 500 zł na antenę. Ale jestem w stanie dopłacić jeśli jest jakieś lepsze rozwiązanie typu modem w antenie zasilany POE. Aktualnie żadnej bo ta, której używałem zaczęła działać tragicznie. Ale była to jakaś antena dualna kierunkowa. Taka prostokątna z napisem 4G. Nie mogę znaleźć już w historii zakupów. Na samej antenie też nie widzę naklejki.
Erbit pisze:Te narysowane kreseczki i odległości nie mają żadnego znaczenia. Czasem dalszy BTS ma więcej pasm niż ten bliższy no i może być mniej obciążony. Przejrzyj inne tematy i zrób stosowne pomiary.
Kabel jak najkrótszy, najlepiej 0-1m - czyli LTE w puszce na dachu, zasilony po PoE.
Jeśli wyraźnie poprawi to jakość sygnału to jestem w stanie w to zainwestować.
matek451 pisze:Rysunek bez znaczenia, Juszczyn i okolice to znana dziura zasięgowa wzdłuż DK94, wygra operator który postawi tam swoją stację bazowa. Na dziś operatorzy NetWORKS i PLAY z BTS-a na maszcie T-mobile Komorniki -Polna, PLUS z własnego w Środzie przy Oławskiej. Brak informacji o obecnej antenie oraz testów na LTE800/1800/2100 na B535-232. Mam wątpliwości czy akurat T-mobile jest optymalnym operatorem dla twojej lokalizacji, ogólne wybór anteny do niego z tym routerem jest oczywisty i łatwy ale chciałbym zobaczyć wyniki testów pojedyńczych pasm LTE800/1800/2100 na B535 wystawionym na zewnątrz.
Poniżej wstawiam screeny z programu lte watch na różnych pasmach z routerem postawionym na parapecie z otwartym oknem (1 piętro od strony zachodniej) Aktualnie nie używam żadnej anteny gdyż kilka msc temu zaczęła zachowywać się dziwnie. Internet co chwilę zrywał i nie przekraczał 3Mbp/s nie zależnie od połączonego bts więc z niej zrezygnowałem. Nie wiem co się z nią stało, ale internet działą dużo lepiej na krótkich antenkach przy routerze. W każdym razie była to jakaś antena za 200zł z allegro. Dualna, kierunkowa w kształcie prostokątu z napisem 4G. Cieżko powiedzieć coś więcej gdyż znikła mi już z historii zakupów a na niej samej nie ma żadnej naklejki. Tmobile jako jedyny operator zaoferował mi realny brak limitu na dane bez żadnych lejków. Wiem, że u innych operatorów potrafiłem osiągać sporo większe prędkości jednak wolę brak limitu.