Orientacyjna lokalizacja: 54.4006, 18.2662
Pomiary:
Orange

Play

Plus

T-Mobile

Wydaje mi się, że Orange i T-Mobile łączą się do nadajnika w Kosowie. Pewnie by coś z tego było, ale bez zewnętrznej anteny nie podchodź.
Natomiast Play i Plus, łączą się do nadajnika w Przodkowie. Mam bezpośrednią widoczność z tym masztem, żadnych przeszkód po drodze, odległość w linii prostej niecałe 3,5 km. Parametry sygnału chyba nie najgorsze (testy wykonane na Huawei P20 na zewnątrz w miejscu gdzie mniej więcej będzie router).
Skłaniam się ku opcji Play ze względu na ich ofertę prepaid i agregację 1800 + 2100 + 2600 w mojej lokalizacji. Chyba, że jest szansa na 5G z Plusa na 2600, ale nie bardzo mam na czym zrobić testy.
Zakładając, że chciałbym korzystać z internetu Play, jaki sprzęt kupić? Czy potrzebuję zewnętrznej anteny?
Budżet powiedzmy do 1000 zł, ale nie chciałbym strzelać do przysłowiowej muchy z armaty, jeśli wystarczy na przykład ZTE MF286D w hermetycznej puszcze na zewnątrz,
Router chciałbym zamontować bezpośrednio na krokwi jeśli obudowa będzie do tego przystosowana albo w hermetycznej puszcze (tutaj jeszcze kwestia zasilania, ale mogę pociągnąć POE z garażu albo mam do dyspozycji gniazdko elektryczne na strychu).