ksx4system pisze:
Jeśli kogokolwiek sponsoruję to z całą pewnością garstkę ludzi ekstremalnie skąpych, złotych medalistów przysłowiowej januszerki używających bezpłatnego dostępu Aero2 jako wyłącznego źródła dostępu do sieci tylko dlatego, że jest darmowy

W tym samym czasie ja płacę za biznesowe przyłącze de facto tej samej korporacji. Nie znam kosztów 10GbE LANu? Brednie, znam i nie mam problemu z poniesieniem ich jeśli pojawi się taka potrzeba. Jeśli tak bardzo nienawidzisz ludzi, którym chce się pracować i zarobić to może rusz się z fotela i idź zapracować na własne środki? Trzymam kciuki, poważnie

Nie podniecaj się tak, postaram się trzymać ntykiety/ bo aż język ś..., za Aero2 nigdy nie płaciłeś/nie płacisz złocisza- zainteresowany dostał je za bezcen/... , a warunki były ładnym opakowaniem transakcji. Na dziś jeżeli ktoś korzysta z Aero2 tj. sam sobie winien niewiedzy... . Za taki dostęp przy obecnych ofertach dostępu komórkowego za grosze w setkach GB/"Aero2 chyba powinno płacić".
ksx4system pisze: Nie znam kosztów 10GbE LANu? Brednie, znam i nie mam problemu z poniesieniem ich jeśli pojawi się taka potrzeba. Jeśli tak bardzo nienawidzisz ludzi, którym chce się pracować i zarobić to może rusz się z fotela i idź zapracować na własne środki? Trzymam kciuki, poważnie
Nie ogłupiaj ludzi
https://allegro.pl/kategoria/urzadzenia ... tch%2010gb-najbardziej banalny sprzęt, WiFi pewnie jeszcze więcej i urządzenia końcowe... . A to 10Gbps przecież nie jest dla każdego-bo aby takowe było dostępne operator musiałby wymienić całą infrastrukturę aktywną. A pracuje pewnie więcej od ciebie/również zdalnie... .
ksx4system pisze:
Weźcie się ludzie zdecydujcie! Ma być słabo ale jak najtaniej dla wszystkich bo was nie stać czy ma wjechać 5G na dedykowanych (zazwyczaj wyższych) pasmach i poprawa parametrów dostępu dla wszystkich?
5G jest kluczowe/bo za bardzo sobie pofilglowali operatorzy kablowi/tam gdzie jest największy popyt zlikwiduje problem limitu danych (od dawna są oferty bez limitu w 4G/ale tylko niewielki % infrastruktury operatorów jest w stanie sprostać takim no-limitom bez obniżania komfortu korzystania (od lat korzystam z internetu LTE mimo tego że mam gniazdo światłowodowe na ścianie/bo kupując od lokalnego ISP 100/10Mbps z publicznym IP-nie podłączy mi go w bridge na WAN/choć terminal na to pozwala, bo taką opcję to on ma w ofercie biznes i wówczas za takie samo łącze miałbym płacić abonament 600zł/m-c

).
ksx4system pisze:
będzie mnie stać to sobie choćby 40Gbit/s symetryka podłączę, moja sprawa. Jeśli ktoś inny będzie chciał to też jego sprawa... .
Podłącz sobie i 100Gbps/jeżeli za to zapłacisz. Tutaj piszemy tylko o szemranym marketingu/a ci co to zachwalają po prostu szukają sponsorów... .
Mig25 pisze:Ludzie by chcieli ,żeby operatorzy oferowali łącza 10Mbit i płacili za nie 5PLN /miesiąc, bo to by im wystarczyło...
Nie liczą się z tym ,że operator mając takich klientów po prostu by zplajtowal,a on z tego ma żyć, utrzymać swoich pracowników i rozwijać swoją infrastrukturę, stąd jest wyznaczona jakąś minimalna kwota umowy założona przez niego (np 50PLN) , i za tyle sprzedaje najniższa dostępna prędkość, a nie odwrotnie ,czyli
Podwyższa najmniejsza prędkość bo chce więcej zarobic.
Po prostu obsługa kosztuje ,I klient ,który chciałby płacić 5pln to nie klient tylko strata. No ale to trzeba rozumieć zasady prowadzenia swojego biznesu ,a nie roszczeniowo podchodzić do wszystkiego w stylu możesz mi dać 10Mbit za 5pln tylko chcesz zarobic i oferujesz 100Mbit za 50pln...
Tak można ironicznie napisać/ a rzeczywistości ludzie chcą że jak do tej pory było 40, to będzie 44, 60/66, 70/77. 80/88 bo jest inflacja/wzrost kosztów... . Więcej gdybym miał dostęp do niejawnych danych odnośnie statystyk- to idę o zakład że odrzucając 10% skrajnych przypadków zużycia danych (wartości najmniejsze i największe) abonenci no-limit 4G zużywają więcej danych niż klienci usług światłowodowych (oczywiście nie wliczamy w to powszechnie dostępnych/darmowych kanałów TV, dostępnych w DVB-T2/DVB-S2).
CCpl pisze: ja tak samo szybko pobiegnę po ofertę 10G / 10G do domu. Mnie natomiast cieszy, że takie oferty powstają, jest postęp i "ruch w biznesie".
Oczywiście że jest/dzięki publicznym, EU pieniądzom-to grube mld zł rocznie/rośnie nasycenie usługą światłowodową.