Router ZTE MF286 pochodzi z sieci T-Mobile i jest włożona do niego karta z T-Mobile. Oferta internetu jest z limitem prędkości 60Mb/s. W godzinach nocnych udaję mi się osiągnąć prędkość podchodzącą pod limit czyli 60Mb/s. W godzinach popołudniowych i w dni wolne internet to jakiś dramat. Prędkości spadają do 0.5Mb/s / 1Mb/s.
Podczas korzystania z internetu np. oglądanie filmu na netflix nie możliwe staję się korzystanie z internetu na komputerze. Wszystko się zacina + ping w grach 300+. Gdy udostępniam internet z telefonu (orange) problem znika.
Mam wrażenie, że ten router nie działa do końca prawidłowo. Podczas korzystania z internetu w porach nocnych gdzie prędkości oscylują w granicach 20-30Mb/s + oglądanie filmu na netflix nie możliwe staję się korzystanie z internetu na komputerze. Wszystko się zacina + ping w grach 300+. Gdy udostępniam internet z telefonu (orange) problem znika.
W mojej lokalizacji znajduję się kilka stacji BTS według mapy.
59-100 Polkowice
ul. Szprotawska
- ZTE MF286 (bez dodatkowych literek) + antena zewnętrzna SignaFlex X-Cross 43dBi. Siła sygnału -90dB.
Jakie zastosować rozwiązania? Jestem kompletnie ciemny w kwestii ustawiania internetu mobilnego, moja lokalizacja ma przewidywaną datę montażu światłowodu na 2026rok, więc muszę jeszcze trochę przeczekać.
https://zapodaj.net/plik-oNSmIacwj1