przeszukałem już kilkanaście tematów i nie znalazłem odpowiedzi, jak gdzieś jest i ominąłem z góry przepraszam

Kompletnie się na tym nie znam więc brak precyzyjnego opisu lub błędne nazewnictwo musicie mi wybaczyć

Poszukuję sprzętu do stabilnego i dobrego sygnały w nowym piętrowym budynku. Mam rozprowadzone skrętki po wszystkich pokojach i sprowadzone w 1 punkcie gdzie ma być switch. Ale chciałbym aby również wifi było mocne zarówno na piętrze jak i parterze.
Sygnał musi być stabilny bo dom sterowany smart z rozdzielni, do której też jest doprowadzona skrętka.
Obecnie mam wrzuconego ASUSA 4G-AX56, sim od Tmobile. O ile na mieszkaniu byłem z niego zadowolony tak, umiejscowienie go w kotłowni skutkuje często zerwanym połączeniem a o zasięgu wifi na domu nie wspomnę... Dom mamy w dołku i mimo, że z okna dachowego widzę maszt to zasięg na parterze jest tragiczny...
Pierwotnie plan był taki:
Router z anteną zewnętrzną ZTE WF830 od Play, antena na dachu (przewody są pociągnięte), router w punkcie zbiorczym na piętrze.
Z piętra switch z przejściem po skrętce na parter gdzie inny router miał rozsiewać wifi, kolejna skrętką do zasilenia systemu smart.
Dziś już się to pozmieniało, inny dostawca neta bo Play ma tragiczne prędkości... no i możliwość 5G
Jako, że minęło sporo czasu to i sprzęt jaki wtedy wybrałem to już dinozaur.
Może Ktoś poradzić jak to teraz najlepiej rozwiązać?
Mam możliwość poprowadzić jeszcze dodatkowe przewody na dach więc mogę zmienić plan i dać modem zewnętrzny jeśli to jest lepszą opcją.
Fajnie by było gdyby Ktoś był na tyle uprzejmy i poprowadził mnie jak dziecko za rączkę z dobraniem całego sprzętu