MC888/MC889
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: MC888/MC889
Bardzo dziekuję. Jutro jak tego nie ogarnę to zdejmuje to z dachu i oddaje sklepu.
-
- Stały użytkownik forum
Siema
Od Dziś mam w posiadaniu MC889 zakupiony z Media Expert
Wersja Oprogramowania STDMC8891.0.0B03
Wersja Sprzętowa MC889_HW1.0
Mam domyślne ustawione 5G, ale nie agreguje mi pasm z LTE, tylko N1. Kolejny problem, mam stałe IP i po wpisaniu w przeglądarkę otwiera mi strone logowania do modemu MC889 (Zmieniłem na 192.168.0.1) bez żadnych przekierowanych portów, ale gdy przekierowałem port na konkretne urządzenie w sieci, to już nie mogę się połączyć. Modem przestawiłem z mostka na router, a dalej mam MESH M4 w trybie punktu dostępu.
Od Dziś mam w posiadaniu MC889 zakupiony z Media Expert
Wersja Oprogramowania STDMC8891.0.0B03
Wersja Sprzętowa MC889_HW1.0
Mam domyślne ustawione 5G, ale nie agreguje mi pasm z LTE, tylko N1. Kolejny problem, mam stałe IP i po wpisaniu w przeglądarkę otwiera mi strone logowania do modemu MC889 (Zmieniłem na 192.168.0.1) bez żadnych przekierowanych portów, ale gdy przekierowałem port na konkretne urządzenie w sieci, to już nie mogę się połączyć. Modem przestawiłem z mostka na router, a dalej mam MESH M4 w trybie punktu dostępu.
-
- Guru bezprzewodowy
Znalazłeś buga w fw MC889 , super , ZTE się nie popisało, tak nie powinno być . Tylko jaki sens ma używanie MC889 bez trybu bridge , ale jako zwykły router...GChmurka pisze:Od supportu się nic nie dowiesz, zwłaszcza PL bo oni tylko umieją doradzić jak zresetować urządzenie i na tym się ich wiedza kończy.
Nagrałem Ci filmik jak na swoim zestawie MC889 + T3000 wywołuję problem z tym, że raz idzie 300Mbps, a po majstrowaniu max 40Mbps.
Zaraz wrzucę linka do filmiku na youtube tylko czekam, aż youtube przetworzy mi filmik blurując IMEI 889.
Ogólnie mi to wygląda na to, że jak MC889 dostanie na swoim ETH więcej niż jeden IP to się tam cuda zaczynają dziać - widać to doskonale na filmiku, co się dzieje jak po stronie T3000/WAN zmianiam IP z 192.168.254.2 -> 1+92.168.254.3. Taka zmiana (niby nie znacząca bo MC889 pracuje w trybie router) a na lapku wpiętym do T3000 transfer spada na 40Mbps
Moja konfiguracja wygląda tak
PLUS -> MC889 (tryb router) -> T3000 (tryb router: wan DHCP / LAN static)
Ale ok , jak robisz takie testy , to może wepnij switcha bezpośrednio do MC889 i podłącz się kilkoma klientmi na raz , ciekawe jak z tm sobie poradzi

Może każdy klient dostanie przydział 40Mbps , może nawet równolegle

Ja bym się skupił na tym , że MC889 nastawiony jest na pracę z jednym klientem w trybie bridge , i robi to dobrze ( do czasu DHC NAK ).
I tak samo koledze Scirocco proponuję , żeby za każdym razem jak podłącza nowego klienta przynajmniej przełączał ten switch w ON/OFF co zresetuje połączenie , albo w ogóle uruchomić MC889 od nowa, jak podłącza nowego innego klienta.
-
- Stały użytkownik forum
Robię tak bo T3000 też jest na upośledzonym sofcie ZTE i jak zmieni mu się IP po stronie WAN to z niewiadomych powodów resetuje moduł WiFi obsługujący sieć LAN. Opisywałem to chyba tutaj albo na forum plusa zgłaszając probmy z DHCP NAK (myśląc, że to lokalny problem operatora, a potem się okazało że to MC889 ma bugi w sofcie i to występuje globalnie nie tylko z plusem).Mig25 pisze: Znalazłeś buga w fw MC889 , super , ZTE się nie popisało, tak nie powinno być . Tylko jaki sens ma używanie MC889 bez trybu bridge , ale jako zwykły router...
Od strony użytkowej wywalenie na chwilę (około 1 minuty) sieci wifi powoduje, że mój TV widząc że mu sieć (wifi) obcięło zawsze wraca na menu główne = irytacja podczas oglądania filmu

Dlatego ustawiony mam podwójny routing (jeden na MC889) bo tylko tak może wymusić aby T3000 zawsze mam ten sam IP po stronie WAN = mogę oglądać filmy bez zwiech (bufor pozwoli na 1minutę oglądania kiedy MC889 się resetuje równiutko co 12h bug DHCP NAK)
Serio bugów w sprzętach ZTE jest co niemiara i chyba tylko syndrom sztokholmski mnie trzyma (a używam pewnie tylko ułamków dostępnych funkcji). Serio to nie mam innej alternatywy szybkiego internetu, a ten sprzęt wyrwałem na naprawdę śmieszne pieniądze (MC889 + T3000 = 529zł) i to jest uczciwa cena biorąc pod uwagę bugi ;(
Z drugiej strony, może też mało widziałem i takie bugi to teraz standard w urządzeniach

A z ciekawości sprawdzę dzisiaj wieczorem i dam znać.Ale ok , jak robisz takie testy, to może wepnij switcha bezpośrednio do MC889 i podłącz się kilkoma klientmi na raz , ciekawe jak z tm sobie poradzi
Może każdy klient dostanie przydział 40Mbps , może nawet równolegle![]()
Jasne, tak mi działa bardzo "dobrze", poza oczywiście bugiem błędów dzierżawy, gdzie po połowie czasu dostaje DHCP NAK = co 12h zawiecha internetu połączona najczęściej ze zmianą IP z którego wychodzę na świat (czyli np. w pracy muszę resetować sesję VPN).Ja bym się skupił na tym , że MC889 nastawiony jest na pracę z jednym klientem w trybie bridge , i robi to dobrze ( do czasu DHC NAK ).
Z wypowiedzi użytkownika wynika, że on właśnie tak testuje i ma jakieś egzotyczne problemy , jeśli dobrze zrozumiałem ma taką konfigurację:I tak samo koledze Scirocco proponuję , żeby za każdym razem jak podłącza nowego klienta przynajmniej przełączał ten switch w ON/OFF co zresetuje połączenie , albo w ogóle uruchomić MC889 od nowa, jak podłącza nowego innego klienta.
operator -> mc889 (tryb bridge lub router ) -> wlasny router tenda lub pożyczony T3000 -> wpięte na kablu/wifi urządzenia
I teraz ma takie przypadłości:
- urzadzenie na 100Mbit = 90Mbps (jest OK...)
- urzadzenie na 1000Mbit = 40Mbps (ewidentnie coś limituje)
- urzadzenie na wifi = 40Mbps (pewnie też limit choć to zależy na ile się wifi zapięło)
Co tam może mieć nie tak cholera wie (kable raczej wykluczone), może jakieś MTU/MSS dziwacznie ręcznie konfigurowane po stronie urządzeń na których uruchamia testy.
Ja mam u siebie te ustrojstwa w konfiguracji:
operator -> mc889 (tyb router) -> T3000 (tryb router) -> urządzenia po wifi i eth
i mam wszystko w porządku, a zapięte mam około 12 urządzeń po WiFi (smart żarówki, odkurzacz, termomiks) w tym z 5 na których uruchamiałem speedtesta i wszędzie jest OK (2 laptopy, TV, 2 telefony),
oraz dwa które idą po skrętce i też nie mam problemów (stacjonarka, NAS)
Sprawdzę jeszcze co się stanie jak to T3000 wepnę urządzenie na 100Mbit po kablu, czy nie wpłynie to na inne dobrze działające sprzęty (bo może to T3000 limituje a nie MC889) Choć reset modemu 5G i magiczna naprawa wyklucza tą teorię to pacząc na poziom zabugowania ZTE wszystkiego można się spodziewać...
Jak to mówi mój kumpel: Zajеbiście, Tania, Elektronika, szkoda że soft zabugowany.
-
- Guru bezprzewodowy
A nie możesz spiąć tego MC889 w bridge , i wydłużyć czas dzierżawy np do 6 czy 7 dni ?
Ja tak mam , ustawiam reboot MC889 w nocy o 2:50 co 3 dni , i zapominam o problemie DHCP NAK.
Nie wiem jak bardzo dużym problemem dla Twojego VPNa jest restart raz na 3 dni w nocy...
Ja tak mam , ustawiam reboot MC889 w nocy o 2:50 co 3 dni , i zapominam o problemie DHCP NAK.
Nie wiem jak bardzo dużym problemem dla Twojego VPNa jest restart raz na 3 dni w nocy...
-
- Stały użytkownik forum
Chyba czegoś nie zrozumiałem:
- MC889 w tryb bridge
- T3000 WAN na dhcp ( = będzie dostawał na ten interfejs jakieś IP od operatora)
I gdzie teraz mam zmienić czas dzierżawy na 3, 4 dni? Skoro to operator po stronie swojego serwera ustawia mi lease time wraz z IP?
Jeśli to ma działać z resetem w nocy, gdzie nie będzie mi to przeszkadzać to było by super.
- MC889 w tryb bridge
- T3000 WAN na dhcp ( = będzie dostawał na ten interfejs jakieś IP od operatora)
I gdzie teraz mam zmienić czas dzierżawy na 3, 4 dni? Skoro to operator po stronie swojego serwera ustawia mi lease time wraz z IP?
Jeśli to ma działać z resetem w nocy, gdzie nie będzie mi to przeszkadzać to było by super.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Można to tutaj ustawić, może to coś pomoże.

Restart mam ustawiony na raz na tydzień, też miałem nieco dziwne zaniki. Nie wiem czy to pomogło czy coś innego.

Restart mam ustawiony na raz na tydzień, też miałem nieco dziwne zaniki. Nie wiem czy to pomogło czy coś innego.
MC888 -> Orange
-
- Guru bezprzewodowy
Ustawia ,ale tak nie do końca , bo w MC889 zwiększasz Czas dzierżawy DHCP na 168 godzin ( czyli 7 dni , no i to jest max) , i wtedy lease timime jest właśnie tyle (dokładnie 604800 s ,co pokazują logi w moim routerze) , a w połowie ,czyli po 3,5 dnia dostajesz najwcześniej NAK . Ale jak ustawisz jeszcze reset MC889 co 3dni w noc , to tego NAKa nigdy nie będzie.GChmurka pisze: I gdzie teraz mam zmienić czas dzierżawy na 3, 4 dni? Skoro to operator po stronie swojego serwera ustawia mi lease time wraz z IP?
Ja ,od kiedy tak ustawiłem MC889 w logach nie mam już nic o NAK , a router ma uptime ponad 40dni.
Przynajmniej w Plusie mi to działa. Oczywiście , może za jakiś czas wyjść ,że Plus ( albo inny operator) mimo zwiększenia tu w tej opcji czasu dzierżawy i tak dostanie się 24 godziny ( albo krócej) , na razie jest ok.
EDIT: Możesz też ustawić czas dzierżawy na 6 dni , i po prostu czekać równo 3 dni na NAKa bez wcześniejszego resetu MC889 , nie wiem co lepsze...
Czy jak resetujesz MC889 ,albo wypinasz fizycznie kabel od WAN w T3000 to też WiFi znika?
- wojteks
- *** Administrator ***
No ale w tym miejscu to jest czas dzierżawy dhcp dla sieci lokalnej, równie dobrze można tu zmienić pulę DHCP na 192.168.0.11-200 powiedzmy i WAN kolejnego routera (T3000) ustawić na Static IP 192.168.0.2 i do tego własne DNSy wtedy sieć po T3000 nie powinna nigdy znikać, co najwyżej nie będzie internetu w czasie restartu MC889.
Chyba że tam jeszcze więcej błędów jest w softach.
Chyba że tam jeszcze więcej błędów jest w softach.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Zawsze zdawało mi się, że jakiekolwiek ustawienie lease time w konfiguracji po stronie MC889 będzie działać tylko w przypadku jeśli MC889 będzie działał w trybie router (czyli wtedy kiedy będzie sam na sobie miał potrzebę uruchomienia serwera DHCP). Jeśli jest tak jak mówicie, że ta zmiana coś daje, to jakiś chory człowiek ten soft robił i jeszcze więcej jest skopane w sofcie niż nam się wydaje..Mig25 pisze:Tak, w MC889 Zwiększasz Czas dzierżawy DHCP na 168 godzin ( czyli 7 dni) , i wtedy lease timime jest właśnie tyle , a w połowie ,czyli po 3,5 dnia dostajesz najwcześniej NAK .
Operator sieci mobilnej przecież wysyła ze swojego serwera DHCP adres IP i lease, a MC889 go sobie pobiera i powinien respektować czas dzierżawy. Jeśli rzeczywiście zmiana tej opcji, która wedle zdrowej logiki i mojej znajomości sieci miała tylko zmieniać lease dla Serwera DHCP uruchomionego na MC889 (w trybie router) wpływa na jakieś zmiany w Cliencie DHCP po stronie modemu MC889 to niezły brainfuck logiczny jest w tym sofcie...
It's not a bug, it's a feature
-
- Guru bezprzewodowy
Sprawdzone z kilkoma ustawieniami , i tak to działa ( zresztą nie tylko w MC889 , ale w moim MC7010 tak samo działa , w MC801A też ) , ja nie wnikam.
A co do sieci , to jak najbardziej serwer DHCP ma swój maksymalny czas , a ten klient zawsze może poprosić o krótszy.
Na eko.one.pl jest ,jak to zrobić dla klienta w OpenWRT
Czyli ja sobie w MC889 zwiększyłem do 7 dni , a w routerze z OpenWRT mogę i tak poprosić o krótszy ten czas , i taki krótszy dostanę (mimo 7 dniowego w MC889).
EDIT: Poza tym 100% pewności nie mam , ale jak bawiłem się z miesiąc temu Zowee ( Huawei H155-381) to tam też identycznie to działało ( można było zwiększyć czas dzierżawy do 7 dni , i w trybie bridge klient tyle dostawał).
A co do sieci , to jak najbardziej serwer DHCP ma swój maksymalny czas , a ten klient zawsze może poprosić o krótszy.
Na eko.one.pl jest ,jak to zrobić dla klienta w OpenWRT

Czyli ja sobie w MC889 zwiększyłem do 7 dni , a w routerze z OpenWRT mogę i tak poprosić o krótszy ten czas , i taki krótszy dostanę (mimo 7 dniowego w MC889).
EDIT: Poza tym 100% pewności nie mam , ale jak bawiłem się z miesiąc temu Zowee ( Huawei H155-381) to tam też identycznie to działało ( można było zwiększyć czas dzierżawy do 7 dni , i w trybie bridge klient tyle dostawał).
-
- Stały użytkownik forum
To, że klient dhcp może sugerować serwerowi czas dzierżawy jest jak najbardziej zgodne z RFC, tu to jest opisane
https://datatracker.ietf.org/doc/html/r ... ection-3.5
Chyba czaje jak ten MC889 działa, ten bridge to pewnie taka "proteza" działająca tak:
1. MC889 sam bierze na siebie IP, który otrzyma na interfejs MODEM od operatora po DHCP (podczas REQ podaje swój MAC interface MODEM)
2. Jak dostanie IP-ka odpala na sobie serwer DHCP, ustawiając aby klient dostał te same dane które przed chwilą pobrał od operatora
to by wyjaśniało dlaczego działa ten lease time który można na nim wyklikać w konfiguracji MC889...
3. jak jakieś urządzenie się połączy i potwierdzi otrzymanie IP, to MC889 zestawia bridge na interface MODEM<->ETH, wyłącza DHCP na sobie
To by w teorii wyjaśniało nawet zagadkę z błędem DHCP NAK. Mianowicie to urządzenie (wpięte w interfejs ETH MC889) po połowie czasu dzierżawy będzie już samo prosiło o renew, MC zgodnie z działaniem brige wyśle to na interfejs MODEM, ale....
Operator zobaczy w zapytaniu adres MAC interface WAN urządzenia wpiętego do ETH MC889 (czyli mojego T3000, czy jakiego tam routera używacie), a oczekiwał adresu MAC MODEM MC889 (bo to jemu przydzielał).
Jeśli tak by było, to zagadka wyjaśniona, ale zostaje pytanie skąd MC889 ma wiedzieć, że trzeba się zresetować -> czyżby nasłuchiwał i analizował ten ruch po dhcp i jak zobaczy NAK to się resetował i od nowa punkty 1,2,3...
To wszystko domysły, ale aby sprawdzić co się tam dzieje trzeba by mieć wgląd w logi serwerów DHCP operatora (raczej nie realne), albo wjazd na MC889 i odpalony sniffer (już prędzej).
https://datatracker.ietf.org/doc/html/r ... ection-3.5
Chyba czaje jak ten MC889 działa, ten bridge to pewnie taka "proteza" działająca tak:
1. MC889 sam bierze na siebie IP, który otrzyma na interfejs MODEM od operatora po DHCP (podczas REQ podaje swój MAC interface MODEM)
2. Jak dostanie IP-ka odpala na sobie serwer DHCP, ustawiając aby klient dostał te same dane które przed chwilą pobrał od operatora
to by wyjaśniało dlaczego działa ten lease time który można na nim wyklikać w konfiguracji MC889...
3. jak jakieś urządzenie się połączy i potwierdzi otrzymanie IP, to MC889 zestawia bridge na interface MODEM<->ETH, wyłącza DHCP na sobie
To by w teorii wyjaśniało nawet zagadkę z błędem DHCP NAK. Mianowicie to urządzenie (wpięte w interfejs ETH MC889) po połowie czasu dzierżawy będzie już samo prosiło o renew, MC zgodnie z działaniem brige wyśle to na interfejs MODEM, ale....
Operator zobaczy w zapytaniu adres MAC interface WAN urządzenia wpiętego do ETH MC889 (czyli mojego T3000, czy jakiego tam routera używacie), a oczekiwał adresu MAC MODEM MC889 (bo to jemu przydzielał).
Jeśli tak by było, to zagadka wyjaśniona, ale zostaje pytanie skąd MC889 ma wiedzieć, że trzeba się zresetować -> czyżby nasłuchiwał i analizował ten ruch po dhcp i jak zobaczy NAK to się resetował i od nowa punkty 1,2,3...
To wszystko domysły, ale aby sprawdzić co się tam dzieje trzeba by mieć wgląd w logi serwerów DHCP operatora (raczej nie realne), albo wjazd na MC889 i odpalony sniffer (już prędzej).
-
- Stały użytkownik forum
Przetestowałem co się stanie jak podłącze kilka kompów do MC889 w trybie router przez switcha. Wszystko działa jak należy (transfery sa na każdym z osobna pod 300Mbps, sumarycznie jak odpalę na 2 kompach speedtesta naraz też żre około 300Mbps).
Ale chyba znalazłem problem...
Tam po stronie MC889 cuda się zaczynają jak zaczyna się zmieniać IP dla urządzeń. Po prostu gubi pakiety (około 50-60% strat) tak jakby miał jakieś powiazania mac-ip, które się naprawiają po restarcie modemu. I pewnie też gubiło pakiety i dlatego tak zakłamywało speedtesta na filmiku przy zmianie IP na T3000.
Konfiguracja teraz taka:
operator -> MC889 truyb router -> switch -> 2 kompy
- odpalam kompa dostaje IP z DHCP powiedzmy 192.168.254.2 -> działa ok brak strat pingów do MC889 (192.168.254.1)
- zmieniam IP na komp1 na 192.168.254.3 -> straty w ping do MC889
- resetuje w MC889 modem -> brak strat pinga
- zmieniam znów IP na komp1 192.168.2.4 -> straty ping do MC889
- reset w MC889 modem -> brak strat pinga
Ten drugi komp2, który ma nieruszany IP działa poprawnie, z pełną prędkością na każdym etapie zmian IP w kompie1, jak jemu zmienię IP to też dotyka go problem gubienia pakietów a naprawia sprawę za każdym razem reset modemu w MC889
A i w takiej konfiguracji pokazywało jakieś bzdury po stronie MC889 w dymku po lewej "ACCESS DEVICES", jakiś dziwny IP z podsieci w której pracował . Żadne moje urządzenie takiego ip nie miało i MAC był też jakiś dziwny bynajmniej nie moich urządzeń komp1 i komp2. Vendorem dla tego MAC był ZTE.
Ale chyba znalazłem problem...
Tam po stronie MC889 cuda się zaczynają jak zaczyna się zmieniać IP dla urządzeń. Po prostu gubi pakiety (około 50-60% strat) tak jakby miał jakieś powiazania mac-ip, które się naprawiają po restarcie modemu. I pewnie też gubiło pakiety i dlatego tak zakłamywało speedtesta na filmiku przy zmianie IP na T3000.
Konfiguracja teraz taka:
operator -> MC889 truyb router -> switch -> 2 kompy
- odpalam kompa dostaje IP z DHCP powiedzmy 192.168.254.2 -> działa ok brak strat pingów do MC889 (192.168.254.1)
- zmieniam IP na komp1 na 192.168.254.3 -> straty w ping do MC889
- resetuje w MC889 modem -> brak strat pinga

- zmieniam znów IP na komp1 192.168.2.4 -> straty ping do MC889
- reset w MC889 modem -> brak strat pinga
Ten drugi komp2, który ma nieruszany IP działa poprawnie, z pełną prędkością na każdym etapie zmian IP w kompie1, jak jemu zmienię IP to też dotyka go problem gubienia pakietów a naprawia sprawę za każdym razem reset modemu w MC889
A i w takiej konfiguracji pokazywało jakieś bzdury po stronie MC889 w dymku po lewej "ACCESS DEVICES", jakiś dziwny IP z podsieci w której pracował . Żadne moje urządzenie takiego ip nie miało i MAC był też jakiś dziwny bynajmniej nie moich urządzeń komp1 i komp2. Vendorem dla tego MAC był ZTE.
-
- Guru bezprzewodowy
Więc nie ma co męczyć MC889 w trybie router.
Przerzuć go w bridge ,zwiększ czas dzierżawy, ew ustaw reboot w nocy max co 3 dni i zobacz wtedy jak będzie.
Przerzuć go w bridge ,zwiększ czas dzierżawy, ew ustaw reboot w nocy max co 3 dni i zobacz wtedy jak będzie.
-
- Stały użytkownik forum
Tak też zrobiłem, ale w celach naukowych można się nim było pobawić aby zobrazować jakie bugi mają w sofcie.
Dzięki za tipa z dhcp, może pomoże na moje bolączki z rozłączaniem, jak będzie się rozłączać wg harmonogramu resetu to będzie bosko.
Dzięki za tipa z dhcp, może pomoże na moje bolączki z rozłączaniem, jak będzie się rozłączać wg harmonogramu resetu to będzie bosko.
-
- Użytkownik forum
Powiem wam Koledzy że sprzęt za 1600 zł powinien się szybko konfigurować, stabilnie działać, prać i jeszcze la... robić. Ja niestety poległem i przeprosiłem się z ODU WNC z TM. Jutro odsyłam ten złomek naszpikowany bugami do Expert Madia.
-
To prawda, niestety nie dotyczy to tylko tego sprzętu. To jest wręcz nagminne przy smartonach.
Ja swojego MC888 nie eksploatuje jakoś intensywnie i obywa się bez problemów...ale rozumiem tych co kupują router za duże pieniądze i oczekują niezawodności.
ZTE musi popracować nad opracowaniem.
Ja swojego MC888 nie eksploatuje jakoś intensywnie i obywa się bez problemów...ale rozumiem tych co kupują router za duże pieniądze i oczekują niezawodności.
ZTE musi popracować nad opracowaniem.
MC888 -> Orange
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie miałem tych z wysokiej półki i nowości rynkowych więc takich problemów nie odczułem.Zeusek pisze:To jest wręcz nagminne przy smartonach.
Jednak światłowód jest prostszy w ogarnięciu, nawet taki 1Gbps, sprzęt raczej tani i niezawodny.Zeusek pisze:ale rozumiem tych co kupują router za duże pieniądze i oczekują niezawodności.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Hmm, jak?GChmurka pisze:Czy ja wiem czy cena dobra, ja w kwietniu w Plusie miałem do wyboru 888 lub 889+T3000 i to jako nowy klient, który zadzwonił do ich infolinii zapytać się o to czy sprzęt będzie mój po spłaceniu rat (t-mobile przykładowo za 20zł tylko dzierżawił sprzęt w tym czasie)
Cena za sprzęt: 49 opłata jednorazowa + (24 miesiące po 20)= 529
Umowa na internet: 49zł miesięcznie za 1TB na miesiąc, lojalka na 12 miesięcy = 12x 49 = 588
Suma: 1100, różnica tylko 100zł a pakiet 1TB co miesiąc z lojalką tylko na 12miesięcy, plus płatność rozłożona na 24 raty.
Przedłużenie czy firma? Teraz za 1TB trzeba zapłacić 129 zł miesięcznie.
-
Zbadałeś może ten temat?gurales pisze:Mam pytanie, jeśli wziąłbym zestaw MC889 + T5400 z T-mobile i dokupił router mesh T3000 to czy T5400 i T3000 bez problemu się połączą ze sobą tworząc jedną sieć WiFi? MC889 byłby na zewnątrz/strychu, T5400 na piętrze, a T3000 na parterze.
-
- Użytkownik forum
Tak, mam wszystko to co opisałem. Stworzenie Wi-Fi Mesh trwa chwilę, zasięg mam w całym domu, w każdym pomieszczeniu takie same prędkości na speedteście. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzebad_p pisze:Zbadałeś może ten temat?gurales pisze:Mam pytanie, jeśli wziąłbym zestaw MC889 + T5400 z T-mobile i dokupił router mesh T3000 to czy T5400 i T3000 bez problemu się połączą ze sobą tworząc jedną sieć WiFi? MC889 byłby na zewnątrz/strychu, T5400 na piętrze, a T3000 na parterze.

-
Z ciekawości zapytałem Al o najnowsze oprogramowanie do MC888 i to otrzymałem.
To fejk czy ktoś potwierdzi bo u mnie nic nie znajduje.Według informacji z oficjalnej strony internetowej ZTE, najnowsze oprogramowanie dla routera ZTE MC888 to wersja V1.0.0B20. Została ona wydana 12 października 2023 roku i zawiera następujące poprawki i ulepszenia:
Poprawki wydajności sieci Wi-Fi
Poprawki bezpieczeństwa
Dodanie nowych funkcji, takich jak możliwość ustawienia limitu czasu dla urządzeń gości w sieci Wi-Fi
Aby zaktualizować oprogramowanie routera ZTE MC888 do wersji V1.0.0B20, należy wykonać następujące kroki:
Otwórz przeglądarkę internetową i przejdź do adresu IP routera.
Zaloguj się do interfejsu administratora routera, używając nazwy użytkownika i hasła.
Przejdź do zakładki "Oprogramowanie".
Kliknij przycisk "Sprawdź aktualizacje".
Jeśli dostępna jest aktualizacja, kliknij przycisk "Aktualizuj".
Po zakończeniu aktualizacji router zostanie ponownie uruchomiony.
MC888 -> Orange
-
- Stały użytkownik forum
To wątek o sprzęcie...d_p pisze: Przedłużenie czy firma? Teraz za 1TB trzeba zapłacić 129 zł miesięcznie.
Ale w skrócie oferta na Kowalskiego, oferta łączona (przeniosłem telefon z nju do plusa na abo za 59zł), obie lojalki (internet+tel) na rok.
-
A jak masz połączone ze sobą T3000 i T5400? Po kablu czy po wifi?gurales pisze:Tak, mam wszystko to co opisałem. Stworzenie Wi-Fi Mesh trwa chwilę, zasięg mam w całym domu, w każdym pomieszczeniu takie same prędkości na speedteście. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzebad_p pisze:Zbadałeś może ten temat?gurales pisze:Mam pytanie, jeśli wziąłbym zestaw MC889 + T5400 z T-mobile i dokupił router mesh T3000 to czy T5400 i T3000 bez problemu się połączą ze sobą tworząc jedną sieć WiFi? MC889 byłby na zewnątrz/strychu, T5400 na piętrze, a T3000 na parterze.
-
- Użytkownik forum
Witam Koledzy ponownie. W niedzielę postanowiłem dać MC889 ostatnią szansę. Ale od początku. Siedzę z internetem w TM bardzo długo i w zeszłym roku dali mi internet bez limitu w wersji XL za 80/mc z tym zestawem WNC (normalnie to koszt 130/mc. Do tego dali dodatkową kartę 100GB za 1/mc którą używam w telefonie. Wracamy do niedzieli. Wsadziłem tą kartę od TM 100GB do ZTE i połączyłem bezpośrednio z kompem 1Gbit. Nie wystawiałem już ZTE na dach tylko postawiłem w oknie na piętrze w stronę nadajnika. Następnie speed test - wynik 70/45mbit. Następnie wsadziłem kartę od TM nielimitowany w wersji XL. Te same kable to samo położenie ZTE ten sam komp. Wynik testu 45mbit ma sztywno download a upload 75mbit. Kilkadziesiąt speedtestów wynik ten sam jakbym miał stałe łacze 45/75. Zmieniam kompa na łapka 100 Mbit. Wynik testu 90/75 Mbit. Zgłupiałem kompletnie. Ktoś gdzieś pisał że w TM imei modemu jest przypięty do usługi i po wymianie modemu we własnym zakresie ogranicza łącze. Ok ale dlaczego jak podłącze starego łapka to speed test skacze z tych 45 do 90 ?
-
- Stały użytkownik forum
W T-mobile transfer poza strefa domową (pewnie 3 najbliższe bts) masz 1Mbps... Więc to nie to.
Patrzyłeś na ten filmik co nagrałem, resetowałeś modem po zmianie kompa, pingow do anteny nie gubi? Kompa wpinaleś przez router/switch czy bezpośrednio do mc889 i po zmianie urządzenia problem ?
Patrzyłeś na ten filmik co nagrałem, resetowałeś modem po zmianie kompa, pingow do anteny nie gubi? Kompa wpinaleś przez router/switch czy bezpośrednio do mc889 i po zmianie urządzenia problem ?
-
Cześć, mam problem z moim ZTE MC889. Doszedłem już chyba do ściany, może będziecie w stanie coś doradzić
Wyłączyłem w urządzeniu serwer DHCP. Urządzenie włączyło się ponownie, niestety nie ma z nim kontaktu… Próbowałem następujących rzeczy:
- podłączenie do portu WAN routera
- podłączenie do portu LAN routera
- podłączenie bezpośrednio do laptopa.
Niestety nie da się połączyć z panelem konfiguracyjnym urządzenia na adresie 192.168.254.1. Coś musiało się mocno namieszać ponieważ nie działa reset fabryczny. Po przytrzymaniu resetu diody gasną dosłownie na kilkanaście milisekund, potem zapalają się wszystkie lampki i miga dioda LAN. Reset nic nie daje
Da się jedynie połączyć przez Bluetooth do narzędzia sprawdzania jakości sygnału.
Podejrzewam, że wyłączenie serwera DHCP w mc889 zablokowało w jakiś sposób panel 192.168.254.1. Jak to odkręcić?

- podłączenie do portu WAN routera
- podłączenie do portu LAN routera
- podłączenie bezpośrednio do laptopa.
Niestety nie da się połączyć z panelem konfiguracyjnym urządzenia na adresie 192.168.254.1. Coś musiało się mocno namieszać ponieważ nie działa reset fabryczny. Po przytrzymaniu resetu diody gasną dosłownie na kilkanaście milisekund, potem zapalają się wszystkie lampki i miga dioda LAN. Reset nic nie daje

Podejrzewam, że wyłączenie serwera DHCP w mc889 zablokowało w jakiś sposób panel 192.168.254.1. Jak to odkręcić?
-
- Guru bezprzewodowy
Tylko reset do ustawień fabrycznych przez włożenie szpilki i trzymanie przycisku przez dobre kilka sekund (a nie tylko jego naciśnięcie). To musi zadziałać, chyba że przycisk już fizycznie uszkodziłeś.
-
Próbowałem trzymać wciśniętą szpilkę przez kilkanaście sekund. Urządzenie reaguje na to (po około 3 sekundach diody lekko przygasają) ale oprócz tego nie zmienia się niestety nic 

-
- Użytkownik forum
Spróbuj go wyłączyć kablem od zasilania na kilka minut a potem włącz, z wciśniętą szpilką.