Panowie i Panie czy ja potrzebuję anteny zewnętrznej do routera ZTE MF 286D. Nie wiem dlaczego siła sygnału jest dziwna. Raz jest poniżej -100dBm a przed chwilką zaczął padać śnieg i mam -87dBm. Chodzi mi po głowie, czy ktoś przypadkiem nie ma gdzieś jakiegoś wzmacniacza GSM czy innego "zanieczyszczacza" sygnału.
Zgodnie z informacjami jakie doczytałem na forum oto zrzut ekranu z telefonu z włożoną kartą z routera ( T-MOBILE ).

Odległość do masztu 559,7m . Nie wiem dlaczego mam taki beznadziejny sygnał. Router ustawiony jest na pierwszym piętrze przy ścianie znajdującej się najbliżej BTS-a. Na tej samej ścianie zamontowana jest antena tv-sat ale nieco z boku w stosunku do ustawienia routera. W linii prostej brak budynków, drzew itp.
Router ani myśli wejść w agregację ( nie wiem czy dobrze zrozumiałem , jest w stanie LTE+ a nie chce wejść w LTE_A ). Z poziomu softu nic z tym nie zrobię bo po prostu na orginalnym sofcie nie ma takiej możliwości. Wifi w routerze wyłączone.
Jeśli czegoś nie dopisałem lub opisałem niefachowo to przepraszam. Z zawodu jestem stolarzem