[CO KUPIĆ] Mały router pod ONT Orange / Światłowód
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[CO KUPIĆ] Mały router pod ONT Orange / Światłowód
Witam wszystkich,
Szukam i nie za bardzo wiem co wybrać, potrzebuje router o następujących parametrach:
- MAŁY, jak najmniejszy wymiar ze względu na to że chciałbym go zmieścić w skrzynce elektrycznej
- wi-fi
- Własny ONT lub WAN umożliwiający połączenie się z ONT Orange (czyli PPPoE + Vlan)
- przynajmniej 1 port LAN dla serwera NAS
Pozostałe parametry schodzą na dalszy plan, aktualnie używam Funbox 6 ale ma on dosyć popularny problem z drukarką Brothera po WI-FI którego nie idzie rozwiązać. Mam też Huawei B535 na którym tego problemu nie ma i puszczam go po WAN z Funboxa, ale w miejscu gdzie mam sprzęt robi się dosyć ciasno (funbox + huawei + serwer NAS). Mały i kompaktowy router działający z ONT orange (lub wbudowanym ONT) rozwiązałby moje problemy.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Szukam i nie za bardzo wiem co wybrać, potrzebuje router o następujących parametrach:
- MAŁY, jak najmniejszy wymiar ze względu na to że chciałbym go zmieścić w skrzynce elektrycznej
- wi-fi
- Własny ONT lub WAN umożliwiający połączenie się z ONT Orange (czyli PPPoE + Vlan)
Pozostałe parametry schodzą na dalszy plan, aktualnie używam Funbox 6 ale ma on dosyć popularny problem z drukarką Brothera po WI-FI którego nie idzie rozwiązać. Mam też Huawei B535 na którym tego problemu nie ma i puszczam go po WAN z Funboxa, ale w miejscu gdzie mam sprzęt robi się dosyć ciasno (funbox + huawei + serwer NAS). Mały i kompaktowy router działający z ONT orange (lub wbudowanym ONT) rozwiązałby moje problemy.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: [CO KUPIĆ] Mały router pod ONT Orange / Światłowód
Masz Funboxa więc od Orange raczej nie dostaniesz ONT ani w to miejsce nie podłączysz własnego ONT. Niby da się kupić takie konfigurowalne moduły ONT ale cena zabija i jeszcze wiedza potrzebna do konfiguracji.
Pozostaje wymiana B535 na coś małego (jeżeli on daje tylko WiFi do drukarki), druga opcja wymiana drukarki i pozbycie się B535, trzecia opcja wyprowadzenie czegoś poza skrzynkę (wymiana skrzynki na większą).
Pozostaje wymiana B535 na coś małego (jeżeli on daje tylko WiFi do drukarki), druga opcja wymiana drukarki i pozbycie się B535, trzecia opcja wyprowadzenie czegoś poza skrzynkę (wymiana skrzynki na większą).
Nie pomagam na PW!
-
Mam już ONT od Orange.wojteks pisze:Masz Funboxa więc od Orange raczej nie dostaniesz ONT ani w to miejsce nie podłączysz własnego ONT. Niby da się kupić takie konfigurowalne moduły ONT ale cena zabija i jeszcze wiedza potrzebna do konfiguracji.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeżeli małe i wydajne/to przejrzyj sobie ten arsenał https://www.gl-inet.comDreamlike9345 pisze: Szukam i nie za bardzo wiem co wybrać, potrzebuje router o następujących parametrach:
- wi-fi
-
- Stały użytkownik forum
@Dreamlike9345 na Twoim miejscu rozważyłbym jakiś mały, kompaktowy router bez WiFi. A w dogodnej lokalizacji, już poza puszką dałbym AP.
-
Ooo, fajne.jfk pisze: Jeżeli małe i wydajne/to przejrzyj sobie ten arsenał https://www.gl-inet.com
Też to jest jakaś opcja, ale jak już mam trzymać router poza puszką to wolę tak jak teraz w szafcie w salonie trzymać (2 routery + NAS)skansen pisze:@Dreamlike9345 na Twoim miejscu rozważyłbym jakiś mały, kompaktowy router bez WiFi. A w dogodnej lokalizacji, już poza puszką dałbym AP.