Witam mam pytanie, jak skonfigurować mojego D-linka żeby był na przydzielonym Public IP
Generalnie chodzi o to żebym na mule miał HI ID, jak podłączam 1 kompa do modemu i ustawiam na to IP to wszystko ok ale nie wiem jak zrobić żeby było to na dwóch kompach (jeden przez kabelek i jeden przez wifi). Z góry dzięki za pomoc.
D-lind 524 Konfiguracja na Public IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: D-lind 524 Konfiguracja na Public IP
Musisz przekierowac odpowiednie porty dla roznych uslug na rozne kompy, np:
- ustawiasz emule na kompie 1 tak zeby dzialal na porcie 1234 (TCP i UDP)
- ustawiasz emule na kompie 2 tak zeby dzialal na porcie 2143 (TCP i UDP - inny niz wyzej)
- konfigurujesz kompy statycznym adresem IP (nie DHCP)
- przekierowujesz porty 1234 i 2143 na odpowiednie adresy kompow wg. instrukcji na www.porforward.com (klikasz link Routers i wybierasz tutorial odpowiedni do swojego routera)
Pare uwag:
- firewalle na kompach tez trzeba skonfigurowac do puszczania ruchu na tamtych portach lub wylaczyc calkiem
- uzywaj raczej portow powyzej 1000
- zapora windowsowa to tez firewall ;P
- ustawiasz emule na kompie 1 tak zeby dzialal na porcie 1234 (TCP i UDP)
- ustawiasz emule na kompie 2 tak zeby dzialal na porcie 2143 (TCP i UDP - inny niz wyzej)
- konfigurujesz kompy statycznym adresem IP (nie DHCP)
- przekierowujesz porty 1234 i 2143 na odpowiednie adresy kompow wg. instrukcji na www.porforward.com (klikasz link Routers i wybierasz tutorial odpowiedni do swojego routera)
Pare uwag:
- firewalle na kompach tez trzeba skonfigurowac do puszczania ruchu na tamtych portach lub wylaczyc calkiem
- uzywaj raczej portow powyzej 1000
- zapora windowsowa to tez firewall ;P