lokalny dostawca radiówki daje ciała... Z tego powodu zainteresowałem się LTE.
W mieszkaniu zasięg jest tragiczny, często łączy mnie z jakimś odległym BTS, ale zaciekawiły mnie wyniki na telefonie na zewnątrz.
BTS Orange, z którego chciałbym korzystać, jest oddalony ode mnie około 3KM, ale pomiędzy są w zasadzie tylko pola i jest dobrze widoczny.
Kiedy stanę na zewnątrz mając wieżę widoczną przed sobą udaje mi się osiągnąć nawet ponad 300mb/s. Oczywiście domyślam się, że to kwestia małego obciążenia, ale wyniki sprawdzane o różnej porze dnia i tak by mnie satysfakcjonowały. Wg NetMonster jest to agregacja 800+1800+2100+2600.
Mam możliwość zainstalowania anteny na dachu. Moim pomysłem bazując na info z internetu (nie jestem specem w tym temacie) był zakup używanego B818-263 i anteny do tego. Problemem może być długość przewodu do anteny - musiałoby to być coś pomiędzy 15 a 20 metrów, czy warto się w coś takiego bawić? Jaką antenę wybrać i jak ją dobrać? Wszelkie testy mogę w tym momencie przeprowadzić tylko na telefonie z androidem, jeśli coś będzie potrzebne to oczywiście podam.