Mam od jakiegoś czasu dość dziwny problem z Wi-Fi.
Posiadam router ZTE MC801A 5G i w salonie (2 pokoje dalej i piętro niżej) przy TV znajduje się wzmacniacz Xiaomi Mi Wi-Fi Range Extender Pro.
Problem polega na tym, że chociażby ostatnio przy oglądaniu czegoś na TV po internecie, dość często po około 3 minutach potrafi w pewnym sensie wywalić internet. Czyli telewizor komunikuje brak dostępu do internetu i w tym momencie to samo mam na telefonie (na Wi-Fi ze wzmacniacza i z routera). Wszystko wraca do normy po ok. 3 min. Jak nietrudno się domyśleć jest to dość wkurzające.
Telewizor nie jest tu regułą - to samo dzieje się czasami gdy tylko robię coś na telefonie, będąc "z tamtej strony" routera
Pobrałem Wi-Fi Analyzer i zauważyłem, że router i wzmacniacz siedzą na tym samym kanale, tzn. 7 więc przełączyłem router na kanał 11 i widzę, że w tym momencie również wzmacniacz jest na tym samym kanale.
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie w tym przypadku, ale jeden z telefonów domowników, gdy jest włączone Bluetooth również zakłóca Wi-Fi (na moim tego problemu nie ma) przez co prędkość pobierania i ping wpadają w szał (głównie właśnie na tym telefonie).
Domyślam się, że urządzenia wzajemnie się zakłócają, ale czy ktoś spotkał się kiedyś z czymś takim i wiadomo jak temu zaradzić?