Przychodzę do Was ze sprawą, która wychodzi poza mój zasięg ekspertyzy i pojmowania. Potrzebuję pomocy w doborze dobrej anteny do routera LTE, która pasowałaby do moich warunków i nie zepsuła przy okazji niczego innego po drodze. Nie będę ukrywał, że jestem w tym kompletnym laikiem, tak więc póki co zaopatrzę Was w to, co wydaje mi się potrzebne po rozczytaniu paru wątków i informacji na ten temat, również stąd.
Na wstępie, wyjaśnię może parę kwestii, które mogą się przydać w międzyczasie:
- Operator: Orange
- Posiadany router: Huawei B618s-22d
- Najbliższe BTSy:
- BTS nr. 1 oddalony w odległości ok. 700m w linii prostej, na drodze troszkę drzew i bloków. Docelowy BTS, w kierunku którego chciałbym ukierunkować antenę z uwagi na możliwość agregacji pasma z użyciem pasma 2600MHz. Zgodnie z tym, co dowiedziałem się od techników Orange i z własnego doświadczenia ten jest mniej obciążony i oferuje lepsze parametry sieci. Dzięki antenie liczę na to, że uda mi się wykrzesać z niego maksimum możliwości i potencjału.
BTSearch
- BTS nr. 2 oddalony w odległości ok. 1500m w linii prostej, dzieli mnie od niego polana, mały fragment lasu i małe osiedle mieszkalne w wiosce obok. BTS, do którego uparcie łączy się mój router (mój dom znajduje się na styku zasięgu tych dwóch BTSów, gdzie częściej łączy się do tego). Chciałbym go uniknąć z uwagi na częste przeciążenia, niską prędkość i stabilność mimo teoretycznie lepszych warunków terenowych.
BTSearch

Największą prędkość, stabilność i zasięg osiągnąłem wystawiając router za okno na ustawieniach LTE Auto ustawionych w HManagerze. Poniżej załączam wszystkie rezultaty różnych prób, które przeprowadziłem.
Jeśli by czegoś jeszcze Wam brakowało lub jakieś inne pytania, kwestie, które pominąłem, odpowiem śmiało, jeśli będę wiedział

~KMS
Testy przeprowadzone na parapecie wewnątrz, przy oknie, w pokoju najbliżej BTSu nr 1:
800MHz

2100MHz

2600MHz

2100+2600MHz

Tryb automatyczny

Testy przeprowadzone na parapecie na zewnątrz, w pokoju najbliżej BTSu nr 1:
800MHz

2100MHz

2600MHz

2100+2600MHz

Tryb automatyczny