MASA KONKRETNYCH PYTAŃ, DZIĘKUJĘ JEŚLI DOTRWASZ I ZNASZ SIĘ NA TYM, BY UDZIELIĆ JASNYCH ODPOWIEDZI
Wymieniłem Huawei B525s-23a na Cudy LT700, bo temu pierwszemu zepsuło się zapamiętywanie ustawień.
Oba routery LTE kat. 6.
Mam wrażenie, że Cudy działa gorzej, być może z tego powodu, że antenę zewnętrzną mam 2x2 MIMO, a ten router jest 4x4 MIMO (4 gniazda)?
Myślę nad zakupem czegoś lepszego jak i wymianą samej anteny w związku z tym. Od lat nie było nic poprawiane, więc dlaczego nie.
Jak modernizować to modernizować...
Kiedyś to wszystko dobrze mi działało, odkąd wymieniłem jeszcze starszy Huawei B315s-22 (kat. 4) właśnie na B525s-23a (kat. 6).
Po jakimś czasie Orange coś pozamieniał, że zaczęło gorzej... Nie znam się, w sumie nie wiem, czy coś na BTS pozmieniali, czy po prostu więcej osób z okolicy dołączyło do zabawy w LTE.
Kilka faktów:
- mój główny BTS jest za lasem w odległości 2km (wg BTsearch (UKE) posiada LTE 800/1800/2100/2600 a nawet 5G)
- inny BTS też za lasem w odlełości 3,5km (zbliżony kierunek do mojego głównego)
- jeszcze inny BTS nie za lasem jest w odległości aż 4km (nigdy nie próbowałem z niego korzystać - mogą być inne przeszkody po drodze i jest to zupełnie inny kierunek)
- na dachu stara prostokątna antena "791-821 & 1710-2700 MHz dual MIMO 48dBi" (raczej to jest naciągane bo wymiary 25x17cm, jakaś marka niby "Theta")
- kable niestety długie bo 10m z pigtailami/konektorami na SMA
- router Cudy łączy się PCC na B1 (15MHz LTE2100) oraz SCC na B3 (10MHz LTE1800, bywało też samo PCC na B3 LTE1800, czasem z SCC na B20 (10 MHz LTE800) (to B20 pojawia się i znika)
- RSRP mam mega słabe bo od -109dB do -114dB ale podobnie zazwyczaj bywało
- RSRQ tak samo słabe bo -16dB
- SINR nie najgorzej bo 13dB
- odczyty dla poszczególnych pasm ze starego routera:
LTE800 - RSRP: -93, RSRQ: -11, SINR: 4
LTE1800 - RSRP: -107, RSRQ: -9, SINR: 2
LTE2100 - RSRP: -113, RSRQ: -10, SINR: 6
- wstępnie niezależnie jak podepnę kabelki (są gniazda MAIN/DIV/MIMO1/MIMO2), nie robi to większej różnicy, ale raczej zostało wpięte na MAIN i DIV (chyba tak powinno być?) + dwie pokojowe na pozostałych, których dokręcenie lub odkręcenie nic nie wnosi
Pytania podzielę na trzy grupy, bo tego dotyczyć będzie cała modernizacja: router, antena, kable
ROUTER:
R1) czytając forum zauważyłem, że często polecane są routery wysokich kategorii LTE, ale z dwoma gniazdami antenowymi - czy nie lepiej kupić z czterema, żeby było 4x4MIMO?
R2) myślę nad wymianą routera jednak z Cudy LT700 na Cudy LT12, bo wtedy będę już mógł zagregować w teorii 4 pasma - chyba kat. 18 już tu niewiele zmieni jak mam taki słaby zasięg LTE i tak? chwilę miałem Cudy P5 (LTE kat. 18 + 5G) to z moją starą anteną nic się nie zmieniło, tak samo działał gorzej od Huawei B525s-23a jak Cudy LT700
R3) coś gdzieś było o modulacji QAM256 - nie wiem dokładnie co to, ale rozumiem że LTE12 i 18 mają nawet jeszcze inną lepszą dla agregacji 4 pasm?
R4) ODU-IDU, np. ZTE MF258K - czy to ma sens? gdzieś pisali że ten antenorouter zbiera gorzej, no bo to małe prostokątne a anteny można porządniejsze - wiadomo - wtedy tłumienie na kablach - pytanie co z tych dwóch opcji wyłapie lepiej sygnał...
ANTENA:
A1) sąsiad ma anteny typu "chorągiewki" (chodzi o trójkątny kształt obudowy), zainstalowane ukośnie do masztu - czy to robi jakąś różnicę, czy równie dobrze mogłyby być zainstalowane w poziomie i pionie, ważne żeby do siebie były w nachyleniu 90 stopni?
A2) pod "chorągiewkami" sąsiad ma antenę wyglądającą na telewizyjną - ale może to antena do LTE800? ale wtedy trzy kable do routera a nie cztery?
A3) jaką antenę najlepiej kupić? czy całkiem nową 4x4 MIMO prostokątną, czy może dokupić drugą 2x2MIMO (np. te "chorągiewki") i wtedy obie będą pracować tak jak jedna 4x4 MIMO, a może nawet lepiej, bo różnie je będzie można zostawić? czy to w ogóle ma znaczene, czy raczej wszystko ma być skierowane w stronę BTS?
A4) czy jest sens kupować jakieś osobne anteny, każda przystosowana wyłącznie do jednej częstotliwości, w nadziei że jeszcze lepiej będą zbierać swoje pasma? np. gdzieś na tym forum polecana była Cybertech CT15 dla LTE1800/2100 - a co wtedy z LTE800 i potencjalnie LTE2600?
A5) tutaj ktoś wymyślił odbicie sygnału od talerza anteny satelitarnej do anteny LTE prostokątnej - https://www.youtube.com/watch?v=WUNnsJy4U_I - może coś takiego by miało sens?

A6) jak to właśnie potem podłączyć wszystko w te gniazda MAIN/DIV/MIMO1/MIMO2? jakaś kolejność ma znaczenie?
KABLE:
K1) na tym forum spotkałem się ze stwierdzeniami że max. 10 m? zgadza się to? nie powinno być problemów z tłumieniem przy tej długości?
K2) czy bywają lepsze (grubsze?) i gorsze kable do wyboru, tak by uniknąć własnie zakłóceń sygnału?
K3) wtyki dowolne takie jak obsługuje router czy są lepsze/gorze? routery Cudy mają SMA