Instalacja okablowania sieciowego, długość kabli sieciowych.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Instalacja okablowania sieciowego, długość kabli sieciowych.
Dzięki uspokoiliście mnie, dziś przystąpiłem do montażu instalki puściłem 2 kable do najbliższych pokoi. Tylko facet w komputerowym mnie zaskoczył, bo stwierdził, że najdłuższe patch kable dostępne na rynku maja 15m i nie można ich ze sobą łączyć. Nie wiecie Panowie jakie są dostępne długości? Mieszkam w dużej przedwojennej willi i 15m kabla to tam znika bez problemu a ściany i stropy mam jak w bunkrze po 50-60cm cegła i beton. Radiówka wymięka, można gdzieś zdobyć patch kabel ok 50m?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-05, 10:44 ]
Wątek wydzielony z dyskusji: >KLIK<
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-05, 10:44 ]
Wątek wydzielony z dyskusji: >KLIK<
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kozaa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Co prawda to forum bez-kabli, ale odpowiemkozaa pisze:najdłuższe patch kable dostępne na rynku maja 15m i nie można ich ze sobą łączyc

Tak, jeszcze niedawno były w sprzedaży gotowe 20m kable ale już ich nie ma i najdłuższe to 15m.
Gotowego nie kupisz ale bez problemu kupisz sam kabel na szpuli oraz końcówki RJ45 do zarobienia. Tylko do tego potrzebujesz także "zaciskarki" do RJ45.kozaa pisze:można gdzieś zdobyc patch kabel ok 50m?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
a to czemu? wystarczy zlaczkakozaa pisze:nie można ich ze sobą łączyc

-
Dzięki za info i pomoc 

-
Ja bym ze złączkami nie próbował, takie kable często potem sprawiają problemy. Takie łączki nadają się do telefonów ale do sieci nie polecam. Zresztą nawet na forum parę razy opisywane były takie problemy. Ktoś tak sobie połączył kable, zapomniał o tym i potem szukał....Jo_gurt pisze:wystarczy zlaczka
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja jakis czas mialem 10m kabla + zlaczka + 1m kabla crossa. W sumie to tworzylo uniwersalny mobliny kabel do wszystkiego - po zlaczeniu mialem kabel crossowany, bez - normalny prosty
Nie mialem z tym problemow.

-
Nie miałeś z tym problemu, bo często wypinałeś itd... Generalnie miałeś to na oku. Ja pisałem o sytuacji, że np. w domu kładzie się taką złączkę (gdzieś pod meblami) i zapomina o niej. To działa rok, dwa a potem nagle przestaje... a my się dziwimy czemu. Piszę o tym z praktyki swojej i z tego co nie raz tu opisywano. Jak znajdę linka, to podam tutaj.Jo_gurt pisze:Ja jakis czas mialem 10m kabla + zlaczka + 1m kabla crossa.[...] Nie mialem z tym problemow
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Kable zakupione sieć śmiga aż miło. Zdecydowanie polecam jednak bezprzewodowe sieci ponieważ koszt kabli wcale nie jest niski a roboty przy instalacji jest sporo. Zastanawiam sie teraz nad tym jak ustalić wewnętrzne adresy ip komputerów podłączonych pod router. Gdy wchodzę na stronę ip test pokazuje mi z każdego komputera ten sam adres. W ustawieniach sieciowych mam zaznaczone ,że podłączający sie komputer ma automatycznie dostać swój nr ip ale jest on dla mnie nie widoczny. Jakby ktoś wiedział jak sie do tego zabrać to proszę o poradę ,bo sprawa mnie lekko przerasta 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
kozaa, to juz jest prawie wyklad z networkingu ;P
Sprobuje wskrocie:
generalnie adresy dziela sie na dwie grupy:
- routowalne (popularnie zwane "zewnetrznymi")
- nie routowalne ("wewnetrzne").
Z zasady te pierwsze sa drogie, bo ich ilosc jest skonczona, jeden adres moze miec tylko jedno urzdzenie na swiecie i do tego sie wyczerpuja (dlatego wprowadza sie IPv6, ale to tez jeszcze inna sprawa ;P). Ten wlasnie adres widzisz w przeglarce na stronie ip test. Jest on po zewnetrznej (WAN) stronie routera i jest to jedyny widziany z zewnatrz adres. Jako, ze takie strony pokazuja po prostu kto i skad sie do nich podlaczyl (nie maja innej mozliwosci), tak nie zobaczysz na nich innego adresu z zadnego komputera podlaczonego pod ten router. Jest to adres, ktory dostales od swojego operatora (kablowka, telekomunikacja czy cokolwiek).
Inna sprawa ma sie z adresami "wewnetrznymi" - mozesz ich uzywac do woli z tego wzgledu, ze nie sa absolutnie widziane zza routera. Takie adresy przyznaje ci router jesli wlaczysz na kompach automatyczne pobieranie adresow. W zasadzie moga byc dowolne, ale wg. standardow wygladaja mniej wiecej tak:
192.168.0.0 do 192.168.255.0/24 dla malych sieci (254 mozliwe adresy na siec, 256 sieci)
172.16.0.0 do 172.31.0.0/16 dla srednich sieci (256^2-2 mozliwe adresy na siec, 16 sieci)
10.0.0.0/8 dla duzych sieci (tutaj mamy 256^3-2 mozliwych adresow, jedna siec).
Jak chcesz sie dowiedziec jaki twoj komputer dostal adres od routera, wpisz w linii polecen:
ipconfig (dla windows)
ifconfig (dla wiekszosci linuksow)
najpewniej bedzie to jakis bardzo przypominajacy te ktore podalem wyzej.
Podlaczajac wiecej kompow pod jeden adres "zewnetrzny" twoj router korzysta z funkcji NAT (Network Address Translation). Mechanizm ten tlumaczy adresy wewnetrzne na zewnetrzne i po czesci vice-versa.
Aha, jeszcze a propo samego ustawiania:
- jesli chodzi o zewnetrzny to nie masz na niego wplywu, dostajesz od operatora
- jesli chodzi o wewnetrzne to mozesz to robic na pare sposobow:
--- zostawic jak jest ;P
--- poutawiac recznie na sztywno apmietajac o tym, ze musza byc z tej samej logicznej sieci
--- ustawic tzw. "Static DHCP" czyli, router bedzie automatycznie przydzielal adresy komputerom w sieci, ale zawsze te same dla tych samych kompow, pozpoznajac je po fizycznym adresie MAC karty sieciowej
Sprobuje wskrocie:
generalnie adresy dziela sie na dwie grupy:
- routowalne (popularnie zwane "zewnetrznymi")
- nie routowalne ("wewnetrzne").
Z zasady te pierwsze sa drogie, bo ich ilosc jest skonczona, jeden adres moze miec tylko jedno urzdzenie na swiecie i do tego sie wyczerpuja (dlatego wprowadza sie IPv6, ale to tez jeszcze inna sprawa ;P). Ten wlasnie adres widzisz w przeglarce na stronie ip test. Jest on po zewnetrznej (WAN) stronie routera i jest to jedyny widziany z zewnatrz adres. Jako, ze takie strony pokazuja po prostu kto i skad sie do nich podlaczyl (nie maja innej mozliwosci), tak nie zobaczysz na nich innego adresu z zadnego komputera podlaczonego pod ten router. Jest to adres, ktory dostales od swojego operatora (kablowka, telekomunikacja czy cokolwiek).
Inna sprawa ma sie z adresami "wewnetrznymi" - mozesz ich uzywac do woli z tego wzgledu, ze nie sa absolutnie widziane zza routera. Takie adresy przyznaje ci router jesli wlaczysz na kompach automatyczne pobieranie adresow. W zasadzie moga byc dowolne, ale wg. standardow wygladaja mniej wiecej tak:
192.168.0.0 do 192.168.255.0/24 dla malych sieci (254 mozliwe adresy na siec, 256 sieci)
172.16.0.0 do 172.31.0.0/16 dla srednich sieci (256^2-2 mozliwe adresy na siec, 16 sieci)
10.0.0.0/8 dla duzych sieci (tutaj mamy 256^3-2 mozliwych adresow, jedna siec).
Jak chcesz sie dowiedziec jaki twoj komputer dostal adres od routera, wpisz w linii polecen:
ipconfig (dla windows)
ifconfig (dla wiekszosci linuksow)
najpewniej bedzie to jakis bardzo przypominajacy te ktore podalem wyzej.
Podlaczajac wiecej kompow pod jeden adres "zewnetrzny" twoj router korzysta z funkcji NAT (Network Address Translation). Mechanizm ten tlumaczy adresy wewnetrzne na zewnetrzne i po czesci vice-versa.
Aha, jeszcze a propo samego ustawiania:
- jesli chodzi o zewnetrzny to nie masz na niego wplywu, dostajesz od operatora
- jesli chodzi o wewnetrzne to mozesz to robic na pare sposobow:
--- zostawic jak jest ;P
--- poutawiac recznie na sztywno apmietajac o tym, ze musza byc z tej samej logicznej sieci
--- ustawic tzw. "Static DHCP" czyli, router bedzie automatycznie przydzielal adresy komputerom w sieci, ale zawsze te same dla tych samych kompow, pozpoznajac je po fizycznym adresie MAC karty sieciowej
-

Local DHCP Server mam trzy opcję: Enable,Disable,DHCP Relay ,w celu przydzielenia stałego wewnętrznego ip zaznaczyłem enable. Dokonałem prawidłowego wyboru??

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie do koncakozaa pisze:Dokonałem prawidłowego wyboru??

Zeby ustawic adresy na sztywno musisz je ustawic na kazdym komputerze z osobna w ustawieniach sieciowych systemu. W takim ukladzie w dobrym tonie jest albo wylaczenie servera DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), albo ustawienie mu dostepnego zakresu adresow nie nachodzacego na te, ktore ustawiles na sztywno.
Napisze jak jest u mnie:
mam w sieci 3 kompy: dwie stacjonarki i jednego lapka
router ma adres 192.168.0.1
kompy stacjonarne jako, ze sie nigdzie nie ruszaja, maja ustawione statyczne adresy 192.168.0.2 i 192.168.0.3
lapka natomiast ze wzgledu na swoja mobilnosc dla wygody mam ustawionego na pobieranie adresow z Servera DHCP, bo wtedy jak ide skorzystac z publicznego Hot Spota nie musze przekonfigurowywac sieci, wystarczy ze sie podlacze
Zakres dostepnych adresow servera DHCP mam ustawiony tak, aby przyznawal adresy pomidzy 192.168.0.11 a 192.168.0.15.
A wnioski z tego takie:
- mam wolne adresy 192.168.0.4-192.168.0.10 jakbym chcial jeszcze ustawic jakiegos kompa na sztywno
- server DHCP moze przyznac adresy:
192.168.0.11
192.168.0.12
192.168.0.13
192.168.0.14
192.168.0.15
czyli automatyczne adresy dostanie maksymalnie piec komputerow