Witam,
Mój huawei b529s chyba klękną, bo się wiesza co jakiś czas. Muszę go restartować, by wszytko wróciło do normy.
W tym momencie:
- sieci T-Mobile
- agreguje LTE 1800 + 2600
- antena 2xATK504 DUAL
Wiem, że sprzęt troszkę już myszką trąci, ale działał nie zawodnie przez parę ostatnich lat.
Wspomóżcie radą, na co zamienić tego b529s - najlepiej, żeby nie trza było anten zmieniać - bo wysoko zamontowałem
Z góry dziękuję.
Za mało info, brak lokalizacji, BTSa z którego, korzystasz parametrów sygnału z anten i speedtestów z tzw. godzin szczytu 19-23, a do tego brak preferencji dotyczących routera czyli np. obsługa WIF mesh czy ilość portów LAN no i budżetu. Gdybym miał czysto strzelać to B628-350 lub Zyxel LTE5398-M904
Czemu B628-350 ma być zabytkiem? Modem cat.12, agreguje 3 pasma, wspiera QAM256. Całkiem współczesny sprzęt.
Osobna kwestia, że Zyxel LTE5398-M904 za ~540 zł to bardzo dobra oferta.
To ja dodam - bo wiedzę, że są chętni by mnie wesprzeć radą. Aktulna konfoguracja to wspomniany b529s (jako modem LTE) + 2x tp-link deco M5. Same tp-linki nie powalaja zwłaszcza jeśli chodzi o możliwości konfiguracji - mogę wymienić na coś innego - jeśli też uważacie, że to padlina.
Jak na 25MHz pasma w agregacji LTE1800+2600 tyłka nie urywa, dlaczego antena nie na Poznańską 13 który ma sektor na ciebie? Dlaczego tylko pudrowanie tego przeciętnego LTE w T-mobile? paarametry sygnału z 3 sektora tylko dostateczne.
To agregacja 15MHz na LTE2600 bo tyle na nim ma T-mobile i 10MHz na LTE1800, razem 25MHz, w teorii na MIMIO2X2 QAM64 DL na takiej szerokości to 187.5Mb/s, osiaagasz 15% tego maksa, zalezy to od obciązenia sektora z którego korzystasz i parametrów sygnału na LTE2600/1800. Po osiagach widaćze sektor obciązony a parametry sygnału z tymi antenami dostateczne.
Tak ,ma dwa gniazda SMA ... Masz pigtaile na z SMA na TS9 do tego B529 ?
Bo z używanych to B818 ma TS9 , LBR20 ma SMA ... I w sumie więcej modemów z LTE CAT.18 to nie kojarzę.. Chyba ,że 5G ... ( Tam jest krucho <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> z antenami zewnętrznymi).