Problem z ZTE MF297D

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Piotr007
Początkujący użytkownik forum

Problem z ZTE MF297D

Post autor: Piotr007 »

Witam wszystkich
Mam taki problem do rozwiązania podczepiłem pod router 2 anteny zewnętrzne poniżej link do anten

https://allegro.pl/oferta/antena-atk-lo ... 7875244473

Anteny umiejscowione ma maszcie na kominie. Chcąc złapać najlepszy sygnał zabrałem laptopa na komin i kręciłem masztem w celu znalezienia najlepszego sygnału ( informacje zmieniały się względem ustawienia anten więc było ok )....po ok. 10 minut zauważyłem całkowity brak internetu dioda na routerze wyświetliła czerwony kolor po wejściu w ip routera wyświetlało dostęp ograniczony i brak połączenia (znaczek przekreślonej sieci) anteny zewnętrzne wyczepiłem na początku myślałem że to problem po stronie T-Mobile ale szybko myśląc wrzuciłem kartę do innego routera no i tam śmigało. Wracając do tematu zdecydowałem się wykonać resert routera ZTE po tym zabiegu dioda wróciła na kolor niebieski ale problem pozostał.... Router kompletnie nie pobiera danych jest 0b/s a wysyłanie jakieś śmieszne 5kb/s ponowne resety nic nie dały. Co mogło się wydarzyć ? Może nie odpowiednie anteny ?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z ZTE MF297D

Post autor: Mig25 »

Brzmi to jak uszkodzone wzmacniacze końcowe modemu...
No coż , trzeba przywracać do ustawień fabrycznych i mieć nadzieję , że to pomoże...

Niewielkim fartem może tylko gniazda antenowe uszkodzone np tak , że zwierają do obudowy/ GND... Mała szansa ale zawsze.
Piotr007
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Piotr007 »

Reset urządzenia nic nie pomógł chyba że jest jeszcze jakiś hard reset?..... Router jest na gwarancji więc chyba nic innego nie pozostaje jak odesłanie do serwisu.
wojtekPBK23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: wojtekPBK23 »

A router bez podpiętych anten jak się zachowuje ? Nie jest to problem żądania np PIN ?
ODPOWIEDZ