matek451 pisze: ↑2024-04-10, 20:23
Mikrotik to żaden luksus, sprzętowo odstaje znacznie od konkurencji, nie posiada w ofercie CPE 5G, a wewnętrzne routery z 5G są w kosmicznych cenach, niestety ale przespał fakt rozwoju 5G w Europie a teraz w Polsce.
Że nie posiada (przynajmniej do teraz) outdoor'owych 5G to bezdyskusyjny fakt. Ale z całą resztą to się bym nie zgodził.
Na Mikrotika nie można patrzeć tylko przez pryzmat modemów LTE/5G, bo przede wszystkim są to fantastyczne routery, i dużą zaletą ich systemu są częste aktualizacje, które poprawiają błędy i dodają nową funkcjonalność. Jakie firmy w tej klasie cenowej dają aktualizacje do routerów kilkunastoletnich? Jakich innych firm routery niewzruszenie, niezawodnie i wyjątkowo stabilnie pracują po tylu latach pracy nonstop?
Które firmy tak jak Mikrotik udostępniają jakieś dodatkowe oprogramowanie - jak choćby The Dude Network Manager pozwalający na łatwiejsze monitorowanie sieci, np. w małej firmie?
Sam w domu używam staruszka patrząc kalendarzowo (RB2011UiAS-2HnD-IN) i przez te lata zmieniali się parokrotnie dostawcy internetu, zmieniały się prędkości i technologie, a on wciąż trwa i wciąż zapewnia wystarczającą wydajność i funkcjonalność (obecnie dla światłowodu 900/60Mbps).
Jest u mnie na nieocieplonym strychu gdzie latem temp. dochodzi do 60 stopni, a zimą jest zimno jak na dworze, a ja nie pamiętam żeby on się chociaż raz się zawiesił. Paradoksalnie, widzę że mojego staruszka nadal można kupić za śmieszne pieniądze (
https://www.cyberbajt.pl/produkt/5004/m ... nd-in.html ).
O ogromnych możliwościach funkcjonalności i konfiguracji nie będę się rozpisywał bo temat ogólnie znany.
Więc jak piszesz o kosmicznych cenach, mając za pewne na myśli MikroTik Chateau 5G ax to ja się z tym nie zgadzam i w mojej ocenie ten router jest relatywnie tani, np porównując go do Cradlepoint'a 5G (mam w biurze w firmie E3000 gdzie za samą licencję za chmurowe oprogramowanie zarządzające płaci się paręset dolców na rok).