Router 4G/5G z priorytetem dobrego UL
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Router 4G/5G z priorytetem dobrego UL
Z góry przepraszam, że pytanie nie będzie posiadało precyzyjnych danych do dobrej odpowiedzi, ale niestety nie mogę ich pozyskać więc tylko opiszę sytuację, Jak coś to dopytujecie, a sytuacja jest taka.
Młoda dziewczyna mieszka z babcią w domu na obrzeżach miasta, studiuje i jednocześnie dorabia sobie na montażu filmów. Potrzebuje kupić router który zastąpi jej B525, aby mieć lepszą transmisję - przede wszystkim UL (który teraz wynosi 30Mbps).
I teraz założenia/potrzeby i stan obecny są takie:
- do BTS jest ok. 300m, maszt NetWorks, lekko przysłaniają drzewa, stacja bardzo mało obciążona po założeniu w okolicy światłowodów
- czy dzień czy noc transfer około 100/3O na tym B525, operator to Orange
- 5G 3,6Ghz raczej tam prędko nie będzie, ale zwykle 5G jest (pokazuje jej na telefonie)
- czasami jedzie na plan filmowy z laptopem i zabiera swój router - dlatego najlepiej żeby router nie miał wystających anten (nie pająk)
- sprzęt może być używany, bo kupującym jest ta babcia a to ma być prezent dla wnuczki - nie stać jej na szaleństwa (max. to 400-500,-)
Niestety, nie wiem co jej zaproponować, bo pod kątem uploadu nie wiem co lepsze a co gorsze.
Na szybko poniżej tych 500,- to widzę na Allegro: ZTE MF289F, Huawei B818-263 ale czy taki np. ZTE MF286D nie da podobnego uploadu a koszt sporo niższy? Download 100-200 jest dla niej wystarczający, tylko ten upload jest utrapieniem.
Młoda dziewczyna mieszka z babcią w domu na obrzeżach miasta, studiuje i jednocześnie dorabia sobie na montażu filmów. Potrzebuje kupić router który zastąpi jej B525, aby mieć lepszą transmisję - przede wszystkim UL (który teraz wynosi 30Mbps).
I teraz założenia/potrzeby i stan obecny są takie:
- do BTS jest ok. 300m, maszt NetWorks, lekko przysłaniają drzewa, stacja bardzo mało obciążona po założeniu w okolicy światłowodów
- czy dzień czy noc transfer około 100/3O na tym B525, operator to Orange
- 5G 3,6Ghz raczej tam prędko nie będzie, ale zwykle 5G jest (pokazuje jej na telefonie)
- czasami jedzie na plan filmowy z laptopem i zabiera swój router - dlatego najlepiej żeby router nie miał wystających anten (nie pająk)
- sprzęt może być używany, bo kupującym jest ta babcia a to ma być prezent dla wnuczki - nie stać jej na szaleństwa (max. to 400-500,-)
Niestety, nie wiem co jej zaproponować, bo pod kątem uploadu nie wiem co lepsze a co gorsze.
Na szybko poniżej tych 500,- to widzę na Allegro: ZTE MF289F, Huawei B818-263 ale czy taki np. ZTE MF286D nie da podobnego uploadu a koszt sporo niższy? Download 100-200 jest dla niej wystarczający, tylko ten upload jest utrapieniem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router 4G/5G z priorytetem dobrego UL
286D ma zdaje się agregację uploadu o ile operator ją obsługuje i jest nieporównywalnie lepszy od B525.
Czy babcia nie może podłączyć światłowodu? Chyba że tam te światłowody są biedne i mają prędkości maksymalne 100/20Mbps.
Czy babcia nie może podłączyć światłowodu? Chyba że tam te światłowody są biedne i mają prędkości maksymalne 100/20Mbps.
Nie pomagam na PW!
-
Z tego co wiem, światłowody jej budynku i kilkunastu innych nie objęły. Są tylko tam gdzie były latarnie na ulicach. Na jej ulicy nie ma żadnych słupów.
-
- wojteks
- *** Administrator ***
W zasadzie jak ma być tani to 286D jest dobrym wyborem, niby jacy inni producenci? ZTE to na naszym rynku jeden z głównych dostawców.
Nie pomagam na PW!
-
Może w tym wyborze-poszukiwaniu nie ograniczać się do używek od naszych operatorów? Może coś nowego/używanego ze sklepów zmieści się w tym budżecie?
Producentów poza wspomnianą dwójką jest kilku jeszcze obecnych na naszym rynku:
Cudy, TP-Link, MikroTik, Tenda, D-Link, ASUS, Netgear, Zyxel, Acer.
Żaden z nich nie ma modelu z dobrym uploadem?
Producentów poza wspomnianą dwójką jest kilku jeszcze obecnych na naszym rynku:
Cudy, TP-Link, MikroTik, Tenda, D-Link, ASUS, Netgear, Zyxel, Acer.
Żaden z nich nie ma modelu z dobrym uploadem?
- wojteks
- *** Administrator ***
No to wybieraj z tych wymienionych. Przykładowy sensowny Netgear LBR20 jest zdecydowanie droższy, Tp-link, D-Link się zupełnie nie liczą, Mikrotik jest specyficzny i drogi. Jeszcze nad Zyxelem można się zastanowić tu gdzieś polecanym, będzie zdecydowanie droższy od MF286D ale tańszy od LBR20.
Upload zależy od pasma podstawowego i w niektórych modelach od możliwości agregacji ale to musi operator też obsługiwać.
Upload zależy od pasma podstawowego i w niektórych modelach od możliwości agregacji ale to musi operator też obsługiwać.
Nie pomagam na PW!
-
Nie wiem, czy coś to wniesiecie, ale zadzwoniłem do tej dziewczyny żeby zrobiła test swoim iPhone 13. Akurat jechała rowerem i była jakieś 200 metrów od masztu. Test pokazał jej około 150/100 Mbps (drugi i trzeci pomiar ciut gorsze) . Karta SIM również Orange, ale umowa stara, więc pewnie bez 5G.
-
-
Nieco ponad budżet, ale za to nowy jest:
https://www.amazon.pl/Huawei-Soyealink- ... B09VLKL8KR
Czy brać używkę pod uwagę? Są po około 400,-
https://www.amazon.pl/Huawei-Soyealink- ... B09VLKL8KR
Czy brać używkę pod uwagę? Są po około 400,-
-
I jeszcze jedno pytanie - czy następcą MF286D nie jest przypadkiem TCL LINK HUB 4G LTE CAT12/13
https://www.komputronik.pl/product/8682 ... cat12.html
Cena nowego to około 500,-
https://www.komputronik.pl/product/8682 ... cat12.html
Cena nowego to około 500,-
- onken
- ** Moderator **
To koło ZTE nawet nie stało... TCL raczej nie słynie z dobrych routerów...
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli ma mieć dobry UL , to tylko MF286D lub MF289F , nie znam innych ,które miałyby agregację UL w LTE. Dobrze ,że to Orange ,bo ma to zaimplementowane. Inna sprawa , że 30Mbps UL to dość dobry wynik. Żeby UL był dobry to router musi być jak najbliżej BTSa i w bezpośredniej widoczności , i bez żadnych anten zewnętrznych.
Jeśli na nadajniku jest n1 to także na nim jest agregowany UL i wychodzi to lepiej jak na LTE ( o ile BTS nie zapchany) , także można testować i to.
Jeśli na nadajniku jest n1 to także na nim jest agregowany UL i wychodzi to lepiej jak na LTE ( o ile BTS nie zapchany) , także można testować i to.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Te 2 modele spisują się świetnie przy agregacji upload/z anteną zewnętrzną też działa dobrze https://www.speedtest.net/result/i/6082864754 B7+B1.Mig25 pisze: ↑2024-04-25, 07:17 Jeśli ma mieć dobry UL , to tylko MF286D lub MF289F , nie znam innych ,które miałyby agregację UL w LTE. Dobrze ,że to Orange ,bo ma to zaimplementowane. Inna sprawa , że 30Mbps UL to dość dobry wynik. Żeby UL był dobry to router musi być jak najbliżej BTSa i w bezpośredniej widoczności , i bez żadnych anten zewnętrznych.
-
Na jakim oprogramowaniu systemowym ten wynik?
-
Na
Kod: Zaznacz cały
Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.14.0.3 (Built 20240211-1229 git@8e210b77)
eko.one.pl
Model:ZTE MF289F
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:38.6MB / 242.6MB (15.9%)
Połączenia:344/4096
Średnie obciążenie CPU:0.07 / 0.02 / 0.00 (1/5/15 min.)
-
- Guru bezprzewodowy
Ten router przy B7+B3+B1 powininien na UL agregować B7+B3, ogólnie speedtest na DL nie powala mimo 30MHz pasma w agregacji B7+B1, to z antena zewnętrzną ?
-
Tj. z anteną zewnętrzną (choć wiadomo że w tym sprzęcie anteny zewnętrzne to średnie rozwiązanie). Tj. miejska stacja transfery download w godzinach szczytu są powyżej 50Mbps do 100Mbps na B1+B7 (najbardziej stabilne z najmniejszymi opóźnieniami), przy agregacji 4 pasm na LBR20 co prawda miałem i ponad 150Mbps, ale i spadki do 20Mbps. Poza tym w Orange jest QoS i do póki nie uruchomią na tym nadajniku 5G w paśmie 3,5GHz fizyki nie da się oszukać.
-
- Guru bezprzewodowy
A która to stacja bazowa Orange?
-
Router zakupiony, używka z TMobile, ale zupełnie nowy w sensie ma rok czasu, ale nie był używany bo właścicielka wkrótce po zakupie otrzymała ofertę przejścia na światłowód TMobile, więc rok leżał w szafie. Ponieważ była zmiana umowy, stał się jej własnością i mogła go sprzedać (Operator potwierdził że jest możliwość sprzedaży).
Router stanął w miejscu B525 i został zaktualizowany normalną aktualizacją producenta. Wcześniej nigdy nie był.
Na razie mieniło się tyle że transfer wzrósł ze 100/30 (Huawei) do 160/45 (ZTE). Ping około 15-20 ms.
Prawdopodobnie jutro/pojutrze trafi do mnie w celu instalacji tego OpenWrt. Tylko tak mnie zastanawia, czy po przejściu na OpenWrt powinna wystąpić poprawa tego Uploadu?
Pytam, bo ten router w sumie ma jeszcze niecały rok gwarancji, ale tak jak pisałem priorytetem jest Upload nie gwarancja.
Z tego co mi przekazano siła sygnału wacha się między -97 dBm a -100 dBm, ale przeważnie pokazuje -98 dBm.
Nic więcej już się raczej nie dowiem.
Router stanął w miejscu B525 i został zaktualizowany normalną aktualizacją producenta. Wcześniej nigdy nie był.
Na razie mieniło się tyle że transfer wzrósł ze 100/30 (Huawei) do 160/45 (ZTE). Ping około 15-20 ms.
Prawdopodobnie jutro/pojutrze trafi do mnie w celu instalacji tego OpenWrt. Tylko tak mnie zastanawia, czy po przejściu na OpenWrt powinna wystąpić poprawa tego Uploadu?
Pytam, bo ten router w sumie ma jeszcze niecały rok gwarancji, ale tak jak pisałem priorytetem jest Upload nie gwarancja.
Z tego co mi przekazano siła sygnału wacha się między -97 dBm a -100 dBm, ale przeważnie pokazuje -98 dBm.
Nic więcej już się raczej nie dowiem.
-
Wystawiony na dwór (na jakiś balkon), pokazuje siłę sygnału w zakresie -82 - -87 dBm, ale transfer nie wiele się zmienił, poza tym że UL wcześniej dochodził do 45 ale przeważnie był trochę mniejszy a teraz za każdym razem jest 45Mbps, za to UL dochodził do 160 teraz dochodzi do 135 Mbps.
-
- Guru bezprzewodowy
Po zainstalowaniu OpenWRT na pewno magicznie prędkość się nie poprawi , to ciągle będzie ten sam modem. Jedynie co się poprawi to komfort kontrolowania wszystkiego, więcej informacji i sterowania.
Po wystawieniu na dwór mogły się agregowane pasma zmienić ,a nawet BTS...
Po wystawieniu na dwór mogły się agregowane pasma zmienić ,a nawet BTS...
-
Czy te procedury opisane na tamtym forum nie powodują jakiś aktualizacji modemu w routerze? Mówicie tam o jakimś podniesieniu do modemu do B12 (jeśli mnie pamięć nie myli). Czy to nic nie zmienia? Chyba, że coś pokręciłem lub źle zrozumiałem.
A może przejście na Nordic jest lepszym rozwiązaniem? Tu też nie bardzo rozumiem wiedzę z tamtego forum i nie wiem czy do przejścia na Nordic trzeba rzeczywiście rozkręcać router czy też wystarczy ten pakiet Framework.zip uruchomić (bez podmiany pakietów)?
-
- Guru bezprzewodowy
Powodują aktualizację , no ale nikt nie potwierdził , że dodaje prędkości 
Teraz aktualizacje tylko manualnie , po Frameworku będziesz miał modem w wersji Nordic B02 , więc przydałoby się ręcznie aktualizować do B12 , na OpenWRT , i jak będziesz miał już B12 , to możesz po prostu wgrać partycję z rootfs i web od Nordic B12 i będzie B12 ( tylko znowy hasło do web będzie do odczytania przez serial ,albo jakąś zmodowaną wersję bez hasła trzebaby <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>).

Teraz aktualizacje tylko manualnie , po Frameworku będziesz miał modem w wersji Nordic B02 , więc przydałoby się ręcznie aktualizować do B12 , na OpenWRT , i jak będziesz miał już B12 , to możesz po prostu wgrać partycję z rootfs i web od Nordic B12 i będzie B12 ( tylko znowy hasło do web będzie do odczytania przez serial ,albo jakąś zmodowaną wersję bez hasła trzebaby <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>).
-
Zakładając, że nie chcę Nordic'a tylko OpenWrt, to po Frameworku jak ma zaktualizować modem z poziomu OpenWrt?
Nie rozumiem do czego to hasło i czy to nie będzie hasło z naklejki?
Nie rozumiem do czego to hasło i czy to nie będzie hasło z naklejki?
-
- Guru bezprzewodowy
No jest gdzieś w gąszczy postów na eko.one.pl opisane.
W skrócie wrzuca się pliki delta najpierw na router , z routera do modemu , wykonuje się dwie komendy AT i modem się aktualizuje z np. B02 na B03 .
I tak po kolei. Oczywiście wszystko z poziomu openwrt.
Hasło to wejścia na stronę przeglądarki , no i po zmianie brandu będzie inne ( niż to z naklejki).Z resztą hasło wifi będzie inne , ssid będzie inny ( ale to w przeglądarce można podejrzeć i zmienić).
W skrócie wrzuca się pliki delta najpierw na router , z routera do modemu , wykonuje się dwie komendy AT i modem się aktualizuje z np. B02 na B03 .
I tak po kolei. Oczywiście wszystko z poziomu openwrt.
Hasło to wejścia na stronę przeglądarki , no i po zmianie brandu będzie inne ( niż to z naklejki).Z resztą hasło wifi będzie inne , ssid będzie inny ( ale to w przeglądarce można podejrzeć i zmienić).
-
Ok, a jakie oprogramowanie ma modem teraz - na tym fabrycznym sofcie jaki teraz jest w nim?
I czy to podnoszenie na modemie z B02 do B12 jest potrzebne? Są to istotne zmiany?
I czy to podnoszenie na modemie z B02 do B12 jest potrzebne? Są to istotne zmiany?
-
- Guru bezprzewodowy
PLKPL czy jakoś tak , niech będzie ,że polskie 
Tyle ,że frameworkiem (czyli bez rozbierania i lutowania się do konsoli) nie przerobisz tego bez zmiany oprogramowania modemu , framework pierwsze co robi , to zmienia własnie to ...
Podnoszenie Nordic z B02 choćby do B03 jest potrzebne choćby po to ,żeby dało się komendą AT wyłączyć agregację UL ( b02 tego nie ma) , a później to już zmiany , których nikt nie jest w stanie rozpoznać.
Oczywiście to w przypadku modemu.
Sam router dopiero od B12 ma wybór pasm w postaci "ptaszków" , wcześniej była lista i wszystkich kombinacji nie było...
EDIT: I z tego co pamiętam na tym PLKPL ta komenda do wyłaczania agregacji UL działa bez podnoszenia.

Tyle ,że frameworkiem (czyli bez rozbierania i lutowania się do konsoli) nie przerobisz tego bez zmiany oprogramowania modemu , framework pierwsze co robi , to zmienia własnie to ...
Podnoszenie Nordic z B02 choćby do B03 jest potrzebne choćby po to ,żeby dało się komendą AT wyłączyć agregację UL ( b02 tego nie ma) , a później to już zmiany , których nikt nie jest w stanie rozpoznać.
Oczywiście to w przypadku modemu.
Sam router dopiero od B12 ma wybór pasm w postaci "ptaszków" , wcześniej była lista i wszystkich kombinacji nie było...
EDIT: I z tego co pamiętam na tym PLKPL ta komenda do wyłaczania agregacji UL działa bez podnoszenia.
-
Ten wynik jaki osiąga obecnie ten router (czyli UL 45Mbps) dla Operatora Orange świadczy o tym że zadziałała w nim agregacja pasm czy nie?
Jedyne co udało mi się ustalić, to ze dla 4G są tam pasma: 2600+1800+2100+800
No i w tym momencie nieistotne 2100 dla 5G.
Huawei B525 pokazywał na apce H.M. B7 mode 7
DL: 15MHz; UP:15MHz (75%)
i UL był 30Mbps (czasami ciot więcej)
Pytam, bo może nie ma sensu kupi kruszyć z tą zmianą softu bo i tak się więcej nie uzyska?
Jedyne co udało mi się ustalić, to ze dla 4G są tam pasma: 2600+1800+2100+800
No i w tym momencie nieistotne 2100 dla 5G.
Huawei B525 pokazywał na apce H.M. B7 mode 7
DL: 15MHz; UP:15MHz (75%)
i UL był 30Mbps (czasami ciot więcej)
Pytam, bo może nie ma sensu kupi kruszyć z tą zmianą softu bo i tak się więcej nie uzyska?
-
- Guru bezprzewodowy
Trudno powiedzieć , bo UL 45Mbps można bez problemu uzyskać bez agregacji pasma UL (mając dobry sygnał).