Wolne działanie Netgear LBR 20
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Wolne działanie Netgear LBR 20
Witam.
Sprzedałem Huawei B818, na nim transfery miałem do 100Mb, po konfiguracji przez program Huawei.... Przyszedł czas na zmianę i kupiłem Netgear LBR20,
jestem na działce, robię testy, a tu ledwo do 40Mb szybkości, anteny zewnętrzne kupione ze 2 lata temu, 2 x Antena wielozakresowa MIMO 800-2600MHz LTE/HSPA+/GSM, teraz pytanie - czy istnieje program do konfiguracji agregacji pasm ?
Jak miałem jeszcze 818 to wybór pasm przez program powodował duże zmiany szybkości transferu.
Sprzedałem Huawei B818, na nim transfery miałem do 100Mb, po konfiguracji przez program Huawei.... Przyszedł czas na zmianę i kupiłem Netgear LBR20,
jestem na działce, robię testy, a tu ledwo do 40Mb szybkości, anteny zewnętrzne kupione ze 2 lata temu, 2 x Antena wielozakresowa MIMO 800-2600MHz LTE/HSPA+/GSM, teraz pytanie - czy istnieje program do konfiguracji agregacji pasm ?
Jak miałem jeszcze 818 to wybór pasm przez program powodował duże zmiany szybkości transferu.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Wolne działanie Netgear LBR 20
Nie istnieje.
Na orginalnym oprogramowaniu możesz zrobić to tylko dostając się do konsoli/terminala. Może jakieś sztuczki z jego odblokowaniem działają ,ale na pewno zadziała rozebranie go i podłączenie się przez konwerter ttl-usb...
Można wgrać oprogramowanie Voxel ,( to taki orginał ,ale kompilowany z najnowszych dostępnych źródeł) , i tam dostęp do konsoli jest odblokowany.
Jak już masz dostęp do konsoli , to trzeba wydać odpowiednie komendy... Jest to tu na forum w temacie o LBR20.
Albo możesz wgrać OpenWRT (a w szczególności MiFi od Cezarego ) , i tam będziesz miał możliwość wyboru .
Tylko po co sprzedałeś B818 i zamieniłeś na coś , co ma te same możliwości pod względem połączenia LTE ... ( Pod względem WIFI ma trzy radia , w orginale jedno tylko do mesh , jak ktoś z tego korzysta to może być jakiś plus względem B818 ).
Na orginalnym oprogramowaniu możesz zrobić to tylko dostając się do konsoli/terminala. Może jakieś sztuczki z jego odblokowaniem działają ,ale na pewno zadziała rozebranie go i podłączenie się przez konwerter ttl-usb...
Można wgrać oprogramowanie Voxel ,( to taki orginał ,ale kompilowany z najnowszych dostępnych źródeł) , i tam dostęp do konsoli jest odblokowany.
Jak już masz dostęp do konsoli , to trzeba wydać odpowiednie komendy... Jest to tu na forum w temacie o LBR20.
Albo możesz wgrać OpenWRT (a w szczególności MiFi od Cezarego ) , i tam będziesz miał możliwość wyboru .
Tylko po co sprzedałeś B818 i zamieniłeś na coś , co ma te same możliwości pod względem połączenia LTE ... ( Pod względem WIFI ma trzy radia , w orginale jedno tylko do mesh , jak ktoś z tego korzysta to może być jakiś plus względem B818 ).
-
- Guru bezprzewodowy
Operator z którego korzystasz, jaka dokładnie antena? Pokaż dane z parametrów połączenia na LBR20.
-
- Stały użytkownik forum
Chodziło mnie o wtyki antenowe, przy B818 musiałem stosować przejściówki, a w LBR20 nie.
-
- Stały użytkownik forum
Dodatkowo - operator ten sam - Orange - w obu przypadkach, sygnał słaby, anteny ATK 504, też w obu przypadkach, więc wszystko w takim samym ustawieniu (maszt) sim ten sam, tylko modem inny.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
telnetu możesz użyć pobierając z tej strony program telnet_enable2.exe
https://github.com/bkerler/netgear_teln ... ative_bins
ale ten telnet działa do restartu LBR20
https://github.com/bkerler/netgear_teln ... ative_bins
ale ten telnet działa do restartu LBR20
-
- Stały użytkownik forum
w b818 miałem w instrukcji w jakie gniazdo jaka antena (chodzi o poziom i pion - po 45 stopni dla LTE), a dzisiaj sprawdziłem działanie modem LBR20 zamieniając wtyki antenowe miejscami - wynik speedtest - 70Mb/s. Dla mojej działki w miejscowości Cieszanowice - 23 km na południe od Piotrkowa Tryb. myślę, iż nie jest to zły wynik.
-
- Guru bezprzewodowy
Nadal brak danych z LBR20 dotyczących połaczenia LTE, Bujniczki walą z 1 sektora na ciebie w agregacji LTE2600+2100+1800+800, moze też na LTE900, do tego 5G2100 w DSS z LTE2100. Trzeba było się skupić na poprawie parametrów sygnału na pasmach pojemnościowych LTE , wiejskie BTS-y z N1 tez potrafią pozytywnie zaskoczyć prędkościami, ostatnio u klienta z BTS-a Zwierzyniec gm. Drużbice na N1 150-200Mb/s na MC889 w Orange i podobnie T-mobile na WNC 5G.
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.