A byłem bliski kupna klona Huawei...no nic, stało się
Ciekawe czy programowo idzie coś poprawić i czy ZTE będzie się chciało, miała być aktualizacja a jakoś ucichło.
Nie miałem lejka jak się okazało. To był problem sprzętowy od strony karty USB przy laptopie.
Chodziło o to że problem się generował
jeśli był ustawiony link na 2.5 GBe, ( na CPE 2 Pro nie było tego kłopotu bo on robił link tylko na 1 Gbps ) a ogólnie to CPE 2 Pro zachowuje się podobnie jak MC889, może ciut słabszy upload robił. I czasami download. Ale to znikome różnice.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
No właśnie bo jest router domowy Brovi/Zowee 5G CPE 5 czyli H155-381 i jest jednostka ODU 5G CPE MAX 5 czyli H352-381, którą testował @onken , więc należy to rozróżniać
Trochę mnie on niepokoi, u mnie Play przerywał na LTE a zdecydował się na niego bo ma N78. Rozważam jednak powrót do Orange gdzie LTE działało zdecydowanie lepiej, na szczęście mają zgodę UKE na N78 i liczę że niedługo będzie u mnie.
Towiadomo od dawna, w 5G jest za dobry więc go politycznie utrącili, stąd te klony. Aż trudno sobie wyobrazić gdzie byłby teraz ze sprzetem klienckim 5G gdyby miał dostęp do produkcji swoich chipów w TSMC.
@onken te karty no limit od ciebie maja dostęp do 5g n78 w Orange/T-mobile? Czekam na odpalenie u mnie N78 dla Orange.
T-Mobile mają "gratis"
Z Orange negocjuję "tani" dostęp do 5G" obecnie kosztuje dodatkowo +8 zł do miesiąca ( kilka miesięcy temu kosztował jeszcze około 13 zł )
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Bierz ten Huawei, jest bez konkurencyjny, lepszego sprzetu obecnie nie ma. Agreguje 2 pasma 5G NSA o szerokości 200MHz lub 3 5G SA o szerokości aż 300MHz.
Port LAN 2,5 Gb i agregacja 5 pasm LTE.
Na pewno się przyda więcej niż jedno pasmo 5G, już teraz są dwa pasma 5G. Orange obiecuje że SA będzie za dwa lata a ruter nie kupuje się ci roku, zresztą prawie wszystkie pasma przejdą na 5G.
Skoro Orange pokazuje że za 2 lata będzie 5G SA to kupowanie dziś routera do tego średnio ma sens, za 2 lata będą lepsze/wydajniejsze sprzęty i mocniej się rozbudują stacje bazowe.
Co do zmiany pasm z LTE na 5G to zobaczymy co się wydarzy bo pojawiają się ograniczenia ilości/szerokości agregowanych pasm. W wielu przypadkach nie da się agregować wszystkiego.
Dwa lata to sporo czasu, trzeba jeszcze brać pod uwagę lokalizację. Myślę że największa rozbudowa to będzie w centrach miast, miasteczek.
Ja tam jestem zadowolony już teraz osiągając 1 Gbps na 200 Mbits uploadu.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
wojteks pisze: ↑2024-06-08, 11:19
Skoro Orange pokazuje że za 2 lata będzie 5G SA to kupowanie dziś routera do tego średnio ma sens, za 2 lata będą lepsze/wydajniejsze sprzęty i mocniej się rozbudują stacje bazowe.
Co do zmiany pasm z LTE na 5G to zobaczymy co się wydarzy bo pojawiają się ograniczenia ilości/szerokości agregowanych pasm. W wielu przypadkach nie da się agregować wszystkiego.
Przykład @onken pokazuje że jednak warto kupić lepszy sprzęt już teraz a nie jest on jakoś dużo droższy niż MC889.