ATK-20 zakup a obciazenie BTSa

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MartinLuterKing
Użytkownik forum

ATK-20 zakup a obciazenie BTSa

Post autor: MartinLuterKing »

mam zamiar kupic antenke ATK-20 mieszkam na wsi
Moje pytanie czy jak ja skieruje na BTSa nie obciazonego to czy za chwile moze sie okazac ze jest on obciazony i bede musial skierowac antenke na innego BTSa?
Czy jest moze jakies inne rozwiazanie zebym nie musial wrazie czego krecic antena ?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: ATK-20 zakup a obciazenie BTSa

Post autor: Jaco »

Zanim kupisz zapoznaj się z tym tematem: Jak wybrać antenę - instruktaż jak dobrać antenę
MartinLuterKing
Użytkownik forum

wszystko to juz czytalem i odnosze wrazenie ze ta antenka byla by najlepsza
wiec jesli znasz kolego odpowiedzi na moje pytania to bardzo bym prosil o nie :D
Awatar użytkownika
Jaco

MartinLuterKing pisze:wiec jesli znasz kolego odpowiedzi na moje pytania
Wystarczy poczytać forum :cwaniak:
MartinLuterKing
Użytkownik forum

ale tam nie ma odpowiedzi na moje pytania
dlatego postanowilem zadac je tu
wiec jesli ktos zna na nie odpowiedz jak to jest w praktyce to bardzo bym prosil
Awatar użytkownika
Jaco

Ale ciężko czytać.Leń z ciebie i tyle :cwaniak:

Możesz sobie założyć dwie anteny w dwóch różnych kierunkach i przepinać antenę w modemie. Masz już odpowiedź :cwaniak:

[ Dodano: 2008-01-24, 11:26 ]
Dodam tylko że mało przeglądałeś forum pod tym względem :cfaniak:
MartinLuterKing
Użytkownik forum

czytalem forum aby znalezc odpowiedz na swoje pytanie ale nie znalazlem
a sprecyzowalem bardzo dokladnie pytania
wydaje mi sie ze dla kogos takiego jak ty kolego sa to bardzo proste pytania
ale najwidoczniej wolisz wstawic mi jakis link w ktorym i tak nie ma sprecyzowanej odpowiedzi na to co potrzebuje wiedziec
niz w jednym zdaniu odpowiedziec mi na to co mnie nortuje
ale mimo to dziekuje za chwile czasu ktora mi poswieciles

oczywiscie nie rezygnuje z zapytania jesli ktos z forumowiczow zna na nie odpowiedzi
i prosze pana moderatora gdyby mogl nie zamykac tematu dziekuje
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Zaglądałeś do mapki z BTS? W razie czego masz ją w moim podpisie. Najpierw przeanalizuj rozkład BTS w Twojej okolicy a dopiero potem martw się o antenę. Jaki masz obecnie zasięg / odbiór na tym modemie bez anteny?
MartinLuterKing
Użytkownik forum

:D wreszcie ktos kto chce porozmawiac
zasieg mam z trzech BTS z czego od dwoch dziela mnie wieksze wzniesienia a od jednego mnielsze generalnie mieszkam w malej dolinie
zasieg jest roznie nieraz jedna kreska nieraz trzy w piecio stopniowej skali

i dlatego moje zapytania jesli ustawie na nie obciazonego BTSa to czy moze on byc za chwile bardzo obciazony i czy jestem wtedy zmoszony przestawic antene na innego czy moze jest jakies inne rozwiazanie z ta antena aby nia tak nie krecic
Jarek no.1

MartinLuterKing pisze:zasieg jest roznie nieraz jedna kreska nieraz trzy w piecio stopniowej skali
Wnioskuję że łapiesz tylko gprs / edge?
Najlepiej by było gdybyś wkleił w wątek foto mapki i zaznaczył gdzie mieszkasz, może BTS innego operatora masz więcej w pobliżu?
MartinLuterKing
Użytkownik forum

lapie edge w sieci orange i wszystko mi pasuje tylko bardzo bym sie chcial dowiedziec co z tymi obciazonymi BTS i czy w razie czego musze antene na inny kierowac
czy naprzyklad te obciazenia sa chwilowe jak to z nimi jest?
a z wklejeniem mapki to nie wiem czy mi sie uda bo za dobry to w tym nie jestem :(
Jarek no.1

Wydaje mi się że wszystko zależy od kąta jaki będą tworzyły linie BTS=>modem=>BTS, jeśli byłby odpowiednio mały to może jedno ustawienie anteny byłoby możliwe. Może się zdarzyć tak że przy odpowiednio mocnej antenie złapiesz sygnał z kolejnego BTS (dalszego) umieszczonego w podobnej linii. W innym przypadku trzeba kręcić anteną. Napisz może nazwę miejscowości i w okolicach czegoś większego jej szukać.
MartinLuterKing
Użytkownik forum

jest to miejscowosc malczów a raczej wioska kolo trzebnicy dolnoslaskie
Awatar użytkownika
Jaco

Nikt na forum ci nie zagwarantuje że to będzie działać poprawnie. A co jeśli obciążenia będą na wszystkich nadajnikach :cwaniak: Pomyślałeś o tym? Ustaw na najmniej obciążony i po problemie.Chyba nie spodziewasz się non stop takiego samego transferu bo jeśli przekroczysz limit to nawet nie pomoże jak z nadajnika będziesz sam korzystał :cwaniak:
I to wszystko można poczytać u nas na forum kolego tylko trzeba chcieć :cfaniak:
Jarek no.1

Jeśli to jest to co znalazłem to myślę że jest szansa żeby z 1 anteny łapać 2 BTS, ale tak jak napisał Jaco nikt ci nie zagwarantuje na 100%
MartinLuterKing
Użytkownik forum

wiez mi kolego ze naprawde chcialem to wiedziec i szukalem na forum moze nie tam gdzie powinienem ale wkoncu nie jestem zarejestrowany tak dlogo jak ty i nie wiem gdzie co jest na forum tak jak ty
ale dzieki za udzielone informacje

teraz juz wiem ze mam wybrac najmniej obciazony BTS
trzeba bylo tak odrazu a nie zajmowal bym wam drogocennego czsu jeszcze raz dzieki ;)
Awatar użytkownika
Jaco

Na dodatek to orange i może być tak że jeden nadajnik działa na 900 a drugi na 1800 a antenę nie kupisz na obydwa pasma. :cwaniak:
MartinLuterKing
Użytkownik forum

myslisz o tych co widac na zdjeciu ale od nich dzieli mnie wieksze wzniesieni
co do nadajnikow to dowiadywalem sie i wszystkie w mojej okolicy chodza na 900
jeszcze sa BTS w prosicha do ktorego mnie zaslania lekkie wzniesienie i w obornikach slaskich do ktorego zaslania mnie wieksze wzniesienie jaki i do tego na obwodnicy i w trzebnicy

dzieki wam koledzy bede poprostu probowal i wtedy wszystko sie dowiem pozdrawiam i milego dzionka :D
Ostatnio zmieniony 2008-01-24, 13:20 przez MartinLuterKing, łącznie zmieniany 1 raz.
Jarek no.1

Ja znalazłem tylko 2 BTS, w okolicy innych nie ma, do 1 masz 2,5km, do 2 4,5km, powinno działać, kąt jest mały. Inna sprawa że są tylko 2 nadajniki i tu może być kłopot (zawsze obciążone)
MartinLuterKing
Użytkownik forum

jeszcze jedno pytanie do Jarek no.1 jak bys zobaczył na mapce ten BTS w prusicha od niego zaslaniaja mnie najmniej wzniesienia
czy mogl by byc on najbardziej optymalnym wyjsciem? co o tym sadzisz
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez MartinLuterKing, łącznie zmieniany 1 raz.
Jarek no.1

Tu masz foto wszystkich BTS w Twojej okolicy, wydaje mi się że tylko 2 wchodzą w grę bo są blisko i tworzą mały kąt, reszta jest sporo dalej (słabszy sygnał) ale można spróbować celować w któryś
MartinLuterKing
Użytkownik forum

wielkie dzieki Jarek no.1 za pomoc :D
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

MartinLuterKing pisze:od nich dzieli mnie wieksze wzniesieni
co do nadajnikow to dowiadywalem sie i wszystkie w mojej okolicy chodza na 900
jeszcze sa BTS w prosicha do ktorego mnie zaslania lekkie wzniesienie i w obornikach slaskich do ktorego zaslania mnie wieksze wzniesienie jaki i do tego na obwodnicy i w trzebnicy
W takich skomplikowanych przypadkach wskazane jest użycie netmonitora. Poczytaj w FAQ o tym, może masz telefon, który go posiada. Co do anteny, będziesz musiał sporo poeksperymentować, ze względu na ukształtowanie terenu, ustawić we wszystkich kierunkach i na różnych wyskokościach. Nawet centymerty mają znaczenie. Spróbuj odnaleźć CID BTS-a, z którego korzystasz teraz. Instrukcje w ->:faq:

[ Dodano: 2008-01-25, 00:55 ]
A najlepiej przepisz się do Ery. Ma stacje UMTS w Trzebnicy, powinno Cie sięgnąć.
MartinLuterKing
Użytkownik forum

właśnie wczoraj zamontowałem antenkę mam zasięg 4 nieraz 5 kresek w piecio stopniowej skali transfer tez wydaje mi sie dobry tak na oko :P bo nie za bardzo wiem jakim programem go zmierzyć to znaczy ten speed test coś nie chce mi wejść a innego to nie znam :( i ustawiłem ja na ten przekaźnik na obwodnicy w stronę trzebnicy niby dzieli mnie większe wzniesienie ale wszystko chodzi lepiej niż jak ustawie na inne
jak by ktoś wiedział jakim innym programem mógł bym sprawdzić transfer to bym byl wdzięczny za uwagi
niestety nie mam takiego telefonu na którym by chodził ten netmonitor :(

a co do ery to nie chce mieć nic wspólnego

wiem ze na forum są opisane inne programy tylko ze wyszukuje je na google i nie za bardzo mogę je znaleźć a zależało by mi na jakimś programie do laptopa którym mógł bym wszystko pomierzyć
z góry dzięki

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-01-25, 09:53 ]
Poprawa błędów orograficznych Kolego zapoznaj się z regulaminem bo tam wcale nie zaglądałeś.Zdania zaczynamy z dużej litery.Pisz uważając na błędy ortograficzne.Użyj przeglądarki FF z opcją sprawdzania błędów.
Ostatnio zmieniony 2008-01-25, 09:53 przez MartinLuterKing, łącznie zmieniany 4 razy.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

MartinLuterKing pisze:jak by ktos wiedzial jakim innym programem mogl bym sprawdzic transfer
Jest w FAQ kilka linków do różnych stronek które podają Ci jakiś tam przybliżony transfer. Ale najlepszy test, to pobranie dużego pliku z FTP i policzenie tego samemu lub za pomocą programu, który łączy się nam z FTP. Np. darmowa FileZilla pokazuje aktualny transfer.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
MartinLuterKing
Użytkownik forum

to w takim razie jeszcze raz wszystko przegladne
dzieki
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Mam dziś dzień dobroci, tu masz link => >Testy łącza, programy do pomiaru transferu...<
MartinLuterKing
Użytkownik forum

z tym dniem dobroci to zart czy na poważnie :)
jak by co to wszystko znalazlem :D
ale dzieki za ten dzien dobroci ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-25, 10:41 ]
Proszę bardzo ;) przy okazji poprawiłem ort.
Ostatnio zmieniony 2008-01-25, 10:40 przez MartinLuterKing, łącznie zmieniany 1 raz.
Jarek no.1

MartinLuterKing pisze:mam zasięg 4 nieraz 5 kresek
Łapiesz umts?
MartinLuterKing pisze:niby dzieli mnie większe wzniesienie ale wszystko chodzi lepiej
Na precyzyjne ustawienie anteny i tak poświęcisz kilka dni, staraj się sprawdzać w różnych porach dnia i w nocy, wtedy będzie więcej info co dalej robić.
Powodzenia :ok:
MartinLuterKing
Użytkownik forum

Juz chciale napisac z malej litery poczatek zdania :D ale zobaczylem jak szef wywala mnie z forum wiec staram sie poprawic ;)
A co do umts to niestety mam tylko edge ale i tak mi wystarcza nie jestem wymagajacy
Dzieki Jarek no.1 za rady bo jak na razie to chyba ty mi pomogles najwiecej znaczy po prostu dajesz mi porady co i jak a nie robisz uwagi
I oczywiscie BliSki tez mi pomó;)

[ Dodano: 2008-01-25, 11:45 ]
Jeszcze ma pytanie do Jaco jak sie wlacza to przeglądarke FF z opcją sprawdzania błędów?

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-01-25, 12:48 ]
Wydzieliłem o ortografii tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=65755#65755

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-25, 13:46 ]
A ja poprawiłem parę byków :cry:
Ostatnio zmieniony 2008-01-25, 13:45 przez MartinLuterKing, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ