Prędkość karty WiFi na USB
Moderator: Moderatorzy
- DeepCore
- Początkujący użytkownik forum
Prędkość karty WiFi na USB
Szanowni forumowicze,
Chcę prosić o sugestie w zrozumieniu problemu z faktycznymi prędkościami karty Wifi, którą nie dawna zakupiłem https://allegro.pl/oferta/karta-sieciow ... menu/konto.
Posiadam światłowód 1Gb/s podpięty do Funboxa 6. Karta wskazana powyżej jest oddalona od FB około 2 metrów. Pomimo tego karta nie przekracza 230 Mb/s. Chcę zaznaczyć parę faktów.
1. Karta wpięta jest do portu USB 2.0 z tytułu braku USB 3.0
2. Anteny karty ustawiane były w wielu konfiguracjach
3. Karta pracowała pod różnymi nowo postawionymi systemami operacyjnymi
4. Sterowniki najświeższe jakie znalazłem
Zastanawiałem się czy przyczyną takiego stanu rzeczy nie jest USB 2.0, ale przecież jego przepustowość wynosi do 480 Mb/s.
Będę zobowiązany za jakiekolwiek wskazówki.
Chcę prosić o sugestie w zrozumieniu problemu z faktycznymi prędkościami karty Wifi, którą nie dawna zakupiłem https://allegro.pl/oferta/karta-sieciow ... menu/konto.
Posiadam światłowód 1Gb/s podpięty do Funboxa 6. Karta wskazana powyżej jest oddalona od FB około 2 metrów. Pomimo tego karta nie przekracza 230 Mb/s. Chcę zaznaczyć parę faktów.
1. Karta wpięta jest do portu USB 2.0 z tytułu braku USB 3.0
2. Anteny karty ustawiane były w wielu konfiguracjach
3. Karta pracowała pod różnymi nowo postawionymi systemami operacyjnymi
4. Sterowniki najświeższe jakie znalazłem
Zastanawiałem się czy przyczyną takiego stanu rzeczy nie jest USB 2.0, ale przecież jego przepustowość wynosi do 480 Mb/s.
Będę zobowiązany za jakiekolwiek wskazówki.
--
Pozdrawiam,
z poważaniem
Dawid Paris
Pozdrawiam,
z poważaniem
Dawid Paris
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Prędkość karty WiFi na USB
Nawet w opiniach o tej karcie piszą o osiąganiu maksymalnie 230Mbps na USB 2.0 więc ......
Z jaką prędkością łączy się karta z FB6 (właściwości połączenia)? Jaką szerokość kanału w 5GHz ma ustawiony FB6?
Z jaką prędkością łączy się karta z FB6 (właściwości połączenia)? Jaką szerokość kanału w 5GHz ma ustawiony FB6?
Nie pomagam na PW!
- DeepCore
Nie doprecyzowałem swojej wypowiedzi. Uzupełniam.
Kanał radia 5 GHz. Używany kanał 104 Szerokość kanału 160MHz. Szybkość łącza 866/866 (Mbps).
W kontekście podpięcia karty do USB 2.0 lub 3.0 jak i zmiany kanału na 2.4 GHz sytuacja jest analogiczna i transfery są takie same.
Kanał radia 5 GHz. Używany kanał 104 Szerokość kanału 160MHz. Szybkość łącza 866/866 (Mbps).
W kontekście podpięcia karty do USB 2.0 lub 3.0 jak i zmiany kanału na 2.4 GHz sytuacja jest analogiczna i transfery są takie same.
--
Pozdrawiam,
z poważaniem
Dawid Paris
Pozdrawiam,
z poważaniem
Dawid Paris
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ehhh te 480Mbps to transmisja brutto z ramkami sterującymi i danymi nadmiarowymi. Realnie więcej niż 32-33MB/s nie udało mi się uzyskać, więcej niż 240-250Mbps po usb 2.0 choćbyś chciał nie przepchasz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- DeepCore
Zdaję sobie sprawę z tego co napisałeś. Jednak zaznaczyłem, że na USB 3.0 sytuacja jest analogiczna.
--
Pozdrawiam,
z poważaniem
Dawid Paris
Pozdrawiam,
z poważaniem
Dawid Paris
-
- Guru bezprzewodowy
To ,że podpiąłeś pod gniazdo USB3.0 wcale nie oznacza ,że urządzenie z niego korzysta... Na windowsie programik USB Device Tree Viewer powie Ci , czy urządzenie jest na High Speed czy SuperSpeed...