ZTE MC888 5G - brak internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
ZTE MC888 5G - brak internetu
Cześć,
Przychodzę z nietypowym dla mnie problemem. Zaznaczę na początku, że nie mam dużej wiedzy w zakresie działania routerów itp. więc prosiłbym o poradę przystosowaną dla laika.
Wczoraj dotarł do mnie używany router ZTE MC888 5G z dystrybucji plusa.
Tu zaczyna się zabawa, bo po podłączeniu telefonu(ip15pro) czy tabletu(ipad pro m1) internet częściowo działa? Niektóre witryny się wczytują, niektóre ładują się w nieskończoność aż wyskoczy time out.
Przy próbie włączenia speedtestu z aplikacji na obu urządzeniach nie znajduje serwera i nie pozwala wykonać testu, natomiast przy uruchomieniu go z poziomu przeglądarki na tych samych urządzeniach osiągam prędkości rzędu 600/30.(spostrzeżenie, nie wiem czy to jakkolwiek nakierowuje w sprawie).
Przy próbie podłączenia PC(płyta-msi b650 gaming plus WiFi) wyświetlało się: połączono, brak internetu.
Po kilku restartach, resetach do fabrycznych i wielu innych próbach nagle bez powodu na komputerze internet zaczął "działać" analogicznie do reszty urządzeń czyli część stron się ładuje, a część nie.
W router włożona jest SIMka z Orange flex, tak samo jak mam w telefonie w którym na danych komórkowych wszystko normalnie działa. Jak dam hotspot z telefonu to wtedy tez pozostałe urządzenia działają bez zarzutów.
(Mieszkam na ul. budowlanej w Warszawie w przypadku jakby była potrzebna lokalizacja)
Proszę serdecznie o pomoc, bo ja się powoli poddaję.
Pozdro
Ps. router pokazuje że ma najnowsza wersje oprogramowania.
Przychodzę z nietypowym dla mnie problemem. Zaznaczę na początku, że nie mam dużej wiedzy w zakresie działania routerów itp. więc prosiłbym o poradę przystosowaną dla laika.
Wczoraj dotarł do mnie używany router ZTE MC888 5G z dystrybucji plusa.
Tu zaczyna się zabawa, bo po podłączeniu telefonu(ip15pro) czy tabletu(ipad pro m1) internet częściowo działa? Niektóre witryny się wczytują, niektóre ładują się w nieskończoność aż wyskoczy time out.
Przy próbie włączenia speedtestu z aplikacji na obu urządzeniach nie znajduje serwera i nie pozwala wykonać testu, natomiast przy uruchomieniu go z poziomu przeglądarki na tych samych urządzeniach osiągam prędkości rzędu 600/30.(spostrzeżenie, nie wiem czy to jakkolwiek nakierowuje w sprawie).
Przy próbie podłączenia PC(płyta-msi b650 gaming plus WiFi) wyświetlało się: połączono, brak internetu.
Po kilku restartach, resetach do fabrycznych i wielu innych próbach nagle bez powodu na komputerze internet zaczął "działać" analogicznie do reszty urządzeń czyli część stron się ładuje, a część nie.
W router włożona jest SIMka z Orange flex, tak samo jak mam w telefonie w którym na danych komórkowych wszystko normalnie działa. Jak dam hotspot z telefonu to wtedy tez pozostałe urządzenia działają bez zarzutów.
(Mieszkam na ul. budowlanej w Warszawie w przypadku jakby była potrzebna lokalizacja)
Proszę serdecznie o pomoc, bo ja się powoli poddaję.
Pozdro
Ps. router pokazuje że ma najnowsza wersje oprogramowania.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: ZTE MC888 5G - brak internetu
Skoro to jest Orange które domyślnie daje IPv6 to zmień na IPv4, nie wszystkie routery to ogarniają (zresztą telefony też).
Ustawienia > profile połączeń.
Ja mam tak wpisane w moim MC888

Klikasz "dodaj nowy", hasło internet
https://www.orange.pl/omnibook/konfigur ... telefonie#

MC888 -> Orange
-
- Guru bezprzewodowy
To jak chcesz mieć tylko IPv4 to zmień to jeszcze w typie PDP 

-
-
- Początkujący użytkownik forum
Jakoś to wpływa na wydajność?
Dzięki wielkie, zadziałało, a myślałem że próbowałem już wszystkiegoZeusek pisze: ↑2024-07-12, 10:47 Skoro to jest Orange które domyślnie daje IPv6 to zmień na IPv4, nie wszystkie routery to ogarniają (zresztą telefony też).
-
Jestem też obecny na forum Orange to wiem jak to bywa z tym. Sam tego doświadczyłem na routerze Oppo i gdy kupiłem MC888 to od razu to zmieniłem bez sprawdzania.
Zmiana w PDP zapewne nic nie zmieni względem wydajności ale daje pewność że przypadkowo nie wejdzie na IPv6.
Zmiana w PDP zapewne nic nie zmieni względem wydajności ale daje pewność że przypadkowo nie wejdzie na IPv6.
MC888 -> Orange