Jaki router 5G wybrać z obecnej oferty operatorów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router 5G wybrać z obecnej oferty operatorów
Witam tak jak w temacie chcę kupić router 5G router ma
być użytkowany w domu + jakieś wyjazdy weekendowe typu hotele pensjonaty itp podłączone będzie maks 4-5 urządzeń chodzi o router stacjonarny jaki teraz jest najleszy niestety jestem zielony w tym temacie na 90% będzie pracował w Orange ale to jeszcze kwestia testów sieci po zakupie chciałbym abyście doradzili co kupić za model dostępny aktualnie u operatorów bo kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę od strony sieci 5G
być użytkowany w domu + jakieś wyjazdy weekendowe typu hotele pensjonaty itp podłączone będzie maks 4-5 urządzeń chodzi o router stacjonarny jaki teraz jest najleszy niestety jestem zielony w tym temacie na 90% będzie pracował w Orange ale to jeszcze kwestia testów sieci po zakupie chciałbym abyście doradzili co kupić za model dostępny aktualnie u operatorów bo kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę od strony sieci 5G
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki router 5G wybrać z obecnej oferty operatorów
A gdzie chcesz korzystać z 5G Orange?
-
- Stały użytkownik forum
Ja mam podobną sytuację - dużo podróżuję, a w domu mam internet z 5G. I problem nie jest prosty - do domu można łatwo dobrać sprzęt pod warunki (u mnie ZTE MC889) i jest super. Ale do podróży - bywa różnie - po pierwsze wakacje, pensjonaty itd to zwykle okolice bez 5G, za to ze słabym zasięgiem. Przez jakiś czas woziłem wielką antenę Mikrotika (którą sprzedałem ostatecznie właścicielowi jednego pensjonatu, gdzie działa do tej pory), a potem mały modem zewnętrzny tej firmy - nie najlepszy ale zewnętrzny i umieszczenie go na balkonie/parapecie zwykle robi dużą różnicę. Ostatnio kupiłem ruter podróżny (bez LTE) i szukałem do niego czegoś przenośnego - zamówiłem ZTE F50, ale odwołałem, bo nie ma obsługi wszystkich pasm i nie ufam w jego działanie w trudniejszych warunkach. Raz wziąłem MC889 na wyjazd, ale okazało się, że jest dobre wifi. To zresztą coraz częściej standard. Sugeruję dobrać ruter do warunków w mieszkaniu (jak super zasięg to może być wewnętrzny) i ostatecznie zabierać go na wyjazdy. Zabieranie MC889 jest słabe - masa kabla, demontaż z balkonu - zrezygnowałem. Na razie liczę na tethering z telefonu.
-
Moja lokalizacja to miejscowość Nowe w Kujawsko-Pomorskie tylko tak jak pisałem chcę go zabierać ze sobą kilka kilkanaście razy w roku na wyjazdy myślałem o Oppo lub tym Zowee które są w Plusie ale totalnie się nie znam na tych agregacjach pasmach itp dlatego potrzebyje pomocy kolegów z forum
na co zwrócić szczególną uwagę przy parametrach routera 5G nie chcę też kupować sprzętu na rok wolę dołożyć i kupić coś co technologią wystarczy ma lata mam nadzieję że troszkę nakreśliłem mój obraz jak to ma wyglądać u mnie
-
- Stały użytkownik forum
A masz w ogóle 5G w środku w domu?
-
Tak jest zasięg 5G w domu sprawdzone na Iphone 14 łączy z 5G mieszkam na 4 piętrze okna mam na 3 strony miasteczka więc nie powinno być problemu z postawieniem routera przy oknie i zasięgiem
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jeśli kilkanaście razy w roku zmieniasz miejsca pobytu, to "uniwersalny" modem może być za mało bo w każdym z tych miejsc, dobry internet może być od innego operatora. Czyli 3-4 karty SIM i sprawdzanie na miejscu.
-
Ok karty od różnych operatorów to nie problem tylko doradzcie jaki sprzęt do tego
-
- Guru bezprzewodowy
Chcesz z obecnej oferty operatorów , to powiedz nam ,który to operator ma być ( czyli ten który u Ciebie oferuje najszybszy internet , a nie ten który ma najlepszy router
)

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Przeważnie są to routery ZTE np. MC888 i wyboru czasami nie ma 

MC888 -> Orange
-
- Guru bezprzewodowy
W Nowym nie ma N78 dla T-mobile czy ORANGE,pokaż screeny z IoS.
-
Prosze screan
https://zapodaj.net/plik-A6qDtP5Y0i
Zasieg przy oknie i na balkonie full wewnątrz mieszkania 2-3 kreski
https://zapodaj.net/plik-A6qDtP5Y0i
Zasieg przy oknie i na balkonie full wewnątrz mieszkania 2-3 kreski